Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Jastrzębie Zdrój - Novalija (PAG)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.03.2011 22:39

hepik napisał(a):
wierny62 napisał(a):

poda ktoś te oznaczenia : IA , I, II. III. IV

http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/

Poraz kolejny pozostaje mi podziękowac Ci Hepik :) czyli wychodzi łącznie 280 kun czyli ok 160 zl + Słowacja, winieta miesięczna 14 eu = 60 zł , więc jest elegancko :)

Pytanie do zorientowanych... , tankował bd w Jastrzębiu i przejadę na pełnej butli ok 420 KM, do Csornej mam 380 KM, bd tam dało się w godzinach wieczornych zatankowac LPG ? i nastepnie gdzieś niedaleko za Letenye ? , jedziemy ok 18-19 więc bd w póznych godzinach wieczornych tankowac.
Ostatnio edytowano 25.03.2011 22:41 przez wierny62, łącznie edytowano 1 raz
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 25.03.2011 22:41

Witam kolegów z Jastrzębia. Też lecę, ale na koniec czerwca do Chorwacji. Studiuję właśnie forum bo też szukam optymalnej trasy dla mnie. Pozdrawiam.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.03.2011 22:46

Kula_SS napisał(a):Witam kolegów z Jastrzębia. Też lecę, ale na koniec czerwca do Chorwacji. Studiuję właśnie forum bo też szukam optymalnej trasy dla mnie. Pozdrawiam.

Siemano, też jesteś z Jastrzębia ? szkoda, że nie śmigasz pare dni pózniej jak my , 6 lipca :) na 2 auta można byłoby przeleciec Słowacja i Węgry , a pózniej w Cro, każdy w swoją stronę :) ja już postanowiłem, że w tym roku dołącze do klubowiczów 86ki :) co prawda nie przejadę jej całej, bo bd odbijał za Kormend... ale troche km się nią przejedzie hehehe. Myślę, że trasa którą wybrałem, jest w porządku i nie pogubimy się na tych drogach a bynajmniej trzeba byłoby byc pijanym, żeby się zgubic :)
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.03.2011 23:00

Jak tak patrze na mapę, to chyba tankował bd w Bratysławie, i następnie w okolicach Zagrzebia, wiec nie powinno byc problemów z nocnym tankowaniem LPG w tych punktach ze względu na Stolice tych państw :)
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 25.03.2011 23:10

Pytanie do zorientowanych... , tankował bd w Jastrzębiu i przejadę na pełnej butli ok 420 KM, do Csornej mam 380 KM, bd tam dało się w godzinach wieczornych zatankowac LPG ? i nastepnie gdzieś niedaleko za Letenye ? , jedziemy ok 18-19 więc bd w póznych godzinach wieczornych tankowac.

Nie wiem jak w okolicacg Csornej z gazem ale gaz jest na stacji benzynawej jedynej między granicą Slo - Hu a zjazdem z autostrady na 86-tke, tam zawsze dotankowałem a potem na starym przejściu Letenye - Gorican. Na austradowym przejściu Hu - Cro chyba stacji nie ma ( nie wiem bo zawsze jade starym przejściem, tam robie sobie pauze są knajpki i kantory można coś zjeść i ewentualnie wymienić troche kasy)
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 26.03.2011 01:20

Rozmawiając z kolegą Jackiem :), jest jeszcze jedna opcja , myślę aby urozmaicic trasę w pierwszą lub powrotną, i przepłynac promem z Prizni do Zigiljen.... Moje pytania są następujące :

1. Odbijając na węzle GOSPIC, następnie kierując się trasą nr 25 w kierunku 8 i 408 do Priznej, trasa przebiega przez góry ? czy droga jest bezpieczna ? jak wygląda nawierzchnia ? Jechał ktoś? jak wrażenia? a może ktoś posiada zdjęcia :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 26.03.2011 06:47

1. Odbijając na węzle GOSPIC, następnie kierując się trasą nr 25 w kierunku 8 i 408 do Priznej, trasa przebiega przez góry ? czy droga jest bezpieczna ? jak wygląda nawierzchnia ? Jechał ktoś? jak wrażenia? a może ktoś posiada zdjęcia :)[/quote]

Drogi przez pasmo górskie są zawsze obciążone pewną dawką adrealiny a te w Cro tym bardziej. Jest parę serpentyn podobnie ja na Senj, tylko mają trochę fajniejsze widoki no ale na końcówkę jazdy z Polski to może być stresujące.
Wybierając przeprawę promową musisz wliczyć ryzyko spóźnienia się na prom plus jego koszt (auto plus 2+2 to daje ok.160 kuna). Czasowo i bezstresowo lepiej jechać do zjazdu Posedarije i przez Pag piękną drogą do celu. W tym wariancie podróż zależy tylko od ciebie, nie musisz uwzględniać np przesiadki na inny środek transportu czy kolejki do niego.
ptysiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptysiek » 27.03.2011 14:00

Proponuje autostradom i przez pag!!!płynołem promem,strata czasu!!!może jest bliżej ale naprawde się nieopłaca i ta droga przez góry jest trudna!!!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.03.2011 16:45

ptysiek napisał(a):Proponuje autostradom i przez pag!!!płynołem promem,strata czasu!!!może jest bliżej ale naprawde się nieopłaca i ta droga przez góry jest trudna!!!

Ależ zdecydowanie się opłaca :!: ... choćby ze względu na piękny widok z przełeczy Ostarijska Vrata :D
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 27.03.2011 18:40

mkm napisał(a):
ptysiek napisał(a):Proponuje autostradom i przez pag!!!płynołem promem,strata czasu!!!może jest bliżej ale naprawde się nieopłaca i ta droga przez góry jest trudna!!!

Ależ zdecydowanie się opłaca :!: ... choćby ze względu na piękny widok z przełeczy Ostarijska Vrata :D

Mówisz o trasie co leci się na prom ?

mam jeszcze pytanie odnośnie tuneli, czy na trasie która podałem na pierwszej stronie są jakieś tunele, płatne ? nie płatne ?
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 28.03.2011 22:18

mam jeszcze pytanie odnośnie stacji, czy na PAGu zatankuję gdzieś do pełna gaz ? tak żeby kolejne tankowanie zrobic gdzieś w okolicy Zagrzebia lub za ?
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 09.04.2011 12:05

mkm napisał(a):
wierny62 napisał(a):Myślę, że zrobimy następująco :

Jastrzębie - Cieszyn - Trzyniec - Cadca - Zilina - Bratysława - Rajka - Csorna (R86), za Kormend zjadę na 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg, zjazd na 74, kierunek na Nagykanizsa, następnie wskocze na 7 i prosto do granicy w Letenye i A4, i A1

Wybrałeś najlepsze rozwiązanie z możliwych ... nic dodać , nic ująć :)

Zgadzam się. Zawsze tak jeżdżę i polecam.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 11.04.2011 01:10

darihs napisał(a):
mkm napisał(a):
wierny62 napisał(a):Myślę, że zrobimy następująco :

Jastrzębie - Cieszyn - Trzyniec - Cadca - Zilina - Bratysława - Rajka - Csorna (R86), za Kormend zjadę na 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg, zjazd na 74, kierunek na Nagykanizsa, następnie wskocze na 7 i prosto do granicy w Letenye i A4, i A1

Wybrałeś najlepsze rozwiązanie z możliwych ... nic dodać , nic ująć :)

Zgadzam się. Zawsze tak jeżdżę i polecam.

mam nadzieję, że nie będzie żadnych niespodziewanych utrudnień na trasie i też będę ją wspominał jak Wy :)
waski39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waski39 » 13.04.2011 21:56

Tunele to była troszkę taka atrakcja , u nas takich nie znajdziesz ...naliczyliśmy tak około 15 mniejszych i większych tuneli na trasie do Pagu . Najdłuższe to Mala Kapela 5795 m i Sveti Rok 5759 m .
Przejazd darmowy .
Widoki oczywiście piękne . Prawdziwy klimat Chorwacji poczujecie dopiero po przejechaniu tunelu Sveti Rok . Jechałem tą drogą dwa razy na Pag , za pierwszym razem w nocy , temperatura na zewnątrz auta przed tunelem 13 st. C po przejechaniu tunelu 24 st. C .
Za drugim razem jechałem tam w ciągu dnia ...co za widok po przejechaniu tunelu ...wow ...
Na samym Pagu jeśli wylądujesz tam nad ranem lub w nocy , to polecam po odjechaniu kilku kilometrów od mostu , zatrzymać samochód i wysiąść z auta . Po co ? To okres kiedy kwitną lawendy ...poczujesz ten zapach i nigdy go nie zapomnisz . :D
Jadę 2 lipca ....codziennie inna plaża ... no może . Znalazłem jeszcze pięć fajnych plaż na których jeszcze nie byłem , muszę tam postawić stopę .
Jest ich tam bardzo wiele ...ale takich dzikich plaż na które trzeba dojechać autem i jeszcze później trochę dymać z buta , ale warto . Te plaże w centrum są przeludnione jak na mój gust , chociaż i tak dużo mniej ludzi jak nad naszym morzu . Są miejsca gdzie na całej plaży jest kilka osób albo nikogo . To mi się podoba cisza i spokój .
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 28.06.2011 19:37

jacek77 napisał(a):

Nie wiem jak w okolicacg Csornej z gazem ale gaz jest na stacji benzynawej jedynej między granicą Slo - Hu a zjazdem z autostrady na 86-tke, tam zawsze dotankowałem a potem na starym przejściu Letenye - Gorican. Na austradowym przejściu Hu - Cro chyba stacji nie ma ( nie wiem bo zawsze jade starym przejściem, tam robie sobie pauze są knajpki i kantory można coś zjeść i ewentualnie wymienić troche kasy)

W Csornej jest stacja LPG
Jadąc 86 w kierunku CRO wjeżdzamy w prawo na krótki odcinek drogi nr 85 i potem znowu w lewo by dalej jechać 86.
By dojechać do LPG na pierwszym skrzyżowaniu z 85 skręcamy w lewo i jedziemy nią jakiś kilometr albo dwa, tam gdzieś na tej drodze jest LPG potem naturalnie wracamy i jedziemy dalej do skrzyżowaniea z 86.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Jastrzębie Zdrój - Novalija (PAG) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone