Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa Gdynia - Zadar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Gdynia - Zadar pierwszy raz!

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.05.2016 20:52

nagato.1985 napisał(a):a co konkretnie cie interesuje na trasie niemieckiej
Jezdze b. duzo po niemczech
Kiedys jezdzilem Berlin-Kolbaskowo-Gdansk, teraz omijam ta trase wole przez Poznan autostrada jechac do 3City

Można i tak. 50-60 km dalej, ale czas porównywalny, albo nawet lepszy. Zależy, na jaki ruch trafi się na najwolniejszym odcinku Gniezno - Nowe Marzy.
kangur19 napisał(a):Jak dojechac z Zadaru przez Austrię do Pl i zahaczyc o Berlin :)

W Berlinie nocleg, zwiedzanie?
kangur19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangur19 » 19.05.2016 20:55

Berlin mamy zwiedzony od A do Z :) także zwiedzanie i nocleg albo Salzburga albo coś w Niemczech - Monachium albo Lipsk
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.05.2016 21:04

Berlin macie zwiedzony, do Monachium trzeba odbić, ale na trasie macie Lipsk i Poczdam. Jest co oglądać. :)
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 19.05.2016 21:08

Czesc,
ja z Tczewa (czyli w sumie prawie to samo) 2 razy w zyciu jechalem na poludnie przez Czechy i o 2 razy za duzo.
Ostatnimi laty tylko przez Chojnice (droga 22), Gorzow Wlkp. i dalej kilka opcji zeby dojechac do autostrady 'na Berlin'.
Potem autostrada 9 na poludnie do Norymbergi, potem '3-ka' na Linz, Graz,Maribor, Zagrzeb, itp.

W tym roku wakacje zaczynamy na Istrii (2 tygodnie w Valalcie) wiec 9-tka dojedziemy do Monachium (ktore latem nalezy mijac noca - korki), potem Salzburg, Villach, Koper, Rovinj (Valalta).
Po 2 tygodniach przejazd do Baska Voda (dalmacja) i po tygodniu powrot przez Zagrzeb, Graz, Norymberga, Berlin i...korci mnie w tym roku przejechac autostrada do Lodzi i na polnoc 'do domu' zeby porownac czas przejazdu.

Raz w zyciu nocowalismy po drodze w hotelu ale wiecej z tym bylo zamieszania niz pozytku (przepakowywanie sie, itp) wiec od 10 lat cala trasa 'na raz' z drzemkami w miare potrzeby.

Dosyc czesto z Cro wyjezdzamy 'na noc' - droga do Zagrzebia prawie pusta a do rana mozna juz dojechac pod Berlin - oczywiscie jadac zgodnie z przepisami...niemieckimi :).
W tym roku wyjazd: 23 lipiec sobota

Pozdrawiam

marcel
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 22:05

kangur19 napisał(a):Jak dojechac z Zadaru przez Austrię do Pl i zahaczyc o Berlin :)

a probowales wyznaczyc trase na google maps?

wkleil bym ci linka ale jeszcze mi nie wolno ;(
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.05.2016 22:19

Trasa, którą zaproponował marcel232 :arrow: link
Jednak przez Polskę skorzystałbym z propozycji nagato.1985, czyli A1 -> S5 -> A2
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 20.05.2016 15:58

marcel232 napisał(a):Czesc,
ja z Tczewa (czyli w sumie prawie to samo) 2 razy w zyciu jechalem na poludnie przez Czechy i o 2 razy za duzo.
Ostatnimi laty tylko przez Chojnice (droga 22), Gorzow Wlkp. i dalej kilka opcji zeby dojechac do autostrady 'na Berlin'.
Potem autostrada 9 na poludnie do Norymbergi, potem '3-ka' na Linz, Graz,Maribor, Zagrzeb, itp.
marcel

Ja z Gniewu, więc baaardzo blisko od Ciebie zawsze jeżdżę na Słowację. W ub. roku wracałem przez Czechy i wolę Słowację.
W tym roku po raz piąty jadę tak samo. Patrzyłem na Twoją trasę, ale do Zadaru wychodzi mi prawie 1900km. i prawie 20godz. jazdy. Moją trasą nie całe 1600km. i 16godz. jazdy. Oczywiście każdy jedzie, jak chce. :D Pozdrav :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.05.2016 18:51

macvw napisał(a):Ja z Gniewu, więc baaardzo blisko od Ciebie zawsze jeżdżę na Słowację. W ub. roku wracałem przez Czechy i wolę Słowację.
W tym roku po raz piąty jadę tak samo. Patrzyłem na Twoją trasę, ale do Zadaru wychodzi mi prawie 1900km. i prawie 20godz. jazdy. Moją trasą nie całe 1600km. i 16godz. jazdy. Oczywiście każdy jedzie, jak chce. :D Pozdrav :papa:

Jeśli jadąc przez Polskę oraz Czechy/Słowację masz średnią 100 km/h na całej trasie, to naprawdę szacun.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 20.05.2016 20:14

walp napisał(a):
macvw napisał(a):Ja z Gniewu, więc baaardzo blisko od Ciebie zawsze jeżdżę na Słowację. W ub. roku wracałem przez Czechy i wolę Słowację.

Jeśli jadąc przez Polskę oraz Czechy/Słowację masz średnią 100 km/h na całej trasie, to naprawdę szacun.

W ub. roku średnia 96km/h, serio! Przecież ode mnie przez 300km w Polsce lecę A1 aż do Łodzi, później prawie 300km. aż do Żywca dwupasmówka. A od Żyliny tylko autostrada.Fakt, wyjeżdżam zawsze w sobotę w nocy, a wtedy ruch na drodze jest znikomy, więc Łódź, czy Częstochowę da się szybko przelecieć. Tempomat ustawiony na 140km/h. Zapewniam Cię, że do Mönichkirchen w Austrii, gdzie od 5 lat śpimy mam prawie 1000km. i w 12godz. z dwoma przystankami dojeżdżam. Nie piszę to po to, żeby tu "kozakować" :D Jestem już na to "za stary" :wink:. Ale taki czas mam co roku. Dodam, że to, co pisałem powyżej, czyli 16godz. to oczywiście czas samej jazdy, bez postojów na odpoczynek.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.05.2016 21:06

macvw napisał(a):Dodam, że to, co pisałem powyżej, czyli 16godz. to oczywiście czas samej jazdy, bez postojów na odpoczynek.

A to już brzmi realnie. Pozdrawiam Cromaniaków z Północy. :wink:
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 21.05.2016 08:31

Hmm
Musialbym raz zmierzyc ile samej jazdy mi wychodzi. Z Baska Voda do Tczewa przez Niemcy mam jakies 2050km i wyrabiam sie z przerwami w 24h.
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 21.05.2016 08:56

Kartuzy-Zwardoń-Bratysława-Budapeszt z noclegiem-Zagrzeb-Zadar.
latam tak ostatnio :) przedtem była 86 Madziarska
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 23.05.2016 00:49

walp napisał(a):
macvw napisał(a):Dodam, że to, co pisałem powyżej, czyli 16godz. to oczywiście czas samej jazdy, bez postojów na odpoczynek.

A to już brzmi realnie. Pozdrawiam Cromaniaków z Północy. :wink:

Dzięki. Pozdrowienia z Kociewia :papa:
Loraq12
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loraq12 » 23.05.2016 06:01

Widzę że ziomki się wypowiadają. Ja startuje za 37 dni z Kwidzyna, A1 , w Wiedniu postój ,zwiedzanie,rano wstanie i na spokojnie dojazd. Wyruszamy w środe tak aby ominąć korki na Słowenii. W zeszłym roku też jechaliśmy PL-CZ-AU-SLO-CRO , w tamtą stronę korki na słowenii, i Lućko. jechaliśmy 24h (z 3 jką małych dzieci),dodam że bez spania(masakra,ostatni raz), z powrotem wrócilismy w 16-ście godzin.
W tym roku jak będziemy wracać to już ma być podobno otworzona obwodnica stryków-tuszyn więc będzie fajnie .

Dosyć dużo jeżdzę i powiem Wam że musiałem w zeszłym tygodniu przejechać w 24h 1460 km po Polsce, powiem tak M A S A K R A , jeszcze droga na Południe na Kraków ok , ale z Krakowa do Wrocławia to nic tylko sobie w łeb strzelić , stałem w korku na A4, miałem być na god 17-stą we wrocku a dojechałem 20.20 :-( Cieszmy się że tamtędy nie musimy jeździć tylko A jedyneczką pyk ładnie.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 23.05.2016 18:53

Loraq12 napisał(a):Widzę że ziomki się wypowiadają. Ja startuje za 37 dni z Kwidzyna, A1 , w Wiedniu postój ,zwiedzanie,rano wstanie i na spokojnie dojazd. Wyruszamy w środe tak aby ominąć korki na Słowenii. Cieszmy się że tamtędy nie musimy jeździć tylko A jedyneczką pyk ładnie.

Ja zawsze "startuję" w sobotę w nocy, tym razem 26-czerwca, 4 dni przed Tobą. Na drodze prawie zerowy ruch. W niedzielę w Austrii odpoczynek z noclegiem, zawsze u Józka http://www.nartywaustrii.eu/, a od nich w poniedziałek rano do CRO. Powrót po 10 dniach w czwartek i też zawsze bez korków. A1-jedyneczką pyka się ładnie - potwiedzam. W końcu pracuję na niej :D Pozdrav :papa: "Kwidzyniaki" :D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone