Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa Gdynia - Zadar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
martol92
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martol92 » 29.06.2012 11:49

dzieki! :)
klauduch
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) klauduch » 29.06.2012 12:00

proponuję wsiąść w samolot i dolecieć olt express czas lotu z poznania około 2h a koszt około 300 zł w weekend a w tygodniu taniej. Nic tylko korzystać z takiej oferty
eltori
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 16.07.2012 21:38

bodzio_gdańsk napisał(a):Ponieważ jestem z Gdańska doradzę jak bym jechał (zawsze startuje z południa Polski ponieważ mam tam rodzinę to niewątpliwie jest plus ale da się to zjechać bez "międzylądowania") i raczej bez problemu Gd-Toruń nasza A1 potem Toruń-Łódż (to chyba najgorszy odcinek- budowa A1 oraz trzeba uważać na fotoradary -wiem co piszę odczułem to na własnej kieszeni oraz punktach-mimo wszytko da się przejechać),Łódż - Bielsko bez problemu ,następnie Słowacja do Bratysławy dalej Węgry tylko autostradą okrążyć Balaton dalsza opcja ale chyba lepsza niż wspominana 86 potem dojazd do Latenje i juz Cro....oczywiście trzeba planować postoje nawet przespać się po drodze gdzieś na jakiejś stacji ale to są wakacje,urlop człowiek funkcjonuje na innych obrotach.
Pozdrawiam i zyczę szerokiej drogi !!!!!

Nie chcę zakładać nowego wątku żeby nie zaśmiecać. A mam pytanie dot. naszej rodzimej A1. Jedziemy z Elbląga właśnie A1 (na Łódź potem na BB i przez Zwardoń) i interesuje mnie jak ona wygląda za Toruniem - czy do Łodzi jedzie się autostradą czy nie? Na Euro mieli otworzyć jakiś odcinek, ale czy go otworzyli i czy go z powrotem nie zamknęli?
joyM
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joyM » 16.07.2012 21:58

eltori napisał(a):
bodzio_gdańsk napisał(a):Ponieważ jestem z Gdańska doradzę jak bym jechał (zawsze startuje z południa Polski ponieważ mam tam rodzinę to niewątpliwie jest plus ale da się to zjechać bez "międzylądowania") i raczej bez problemu Gd-Toruń nasza A1 potem Toruń-Łódż (to chyba najgorszy odcinek- budowa A1 oraz trzeba uważać na fotoradary -wiem co piszę odczułem to na własnej kieszeni oraz punktach-mimo wszytko da się przejechać),Łódż - Bielsko bez problemu ,następnie Słowacja do Bratysławy dalej Węgry tylko autostradą okrążyć Balaton dalsza opcja ale chyba lepsza niż wspominana 86 potem dojazd do Latenje i juz Cro....oczywiście trzeba planować postoje nawet przespać się po drodze gdzieś na jakiejś stacji ale to są wakacje,urlop człowiek funkcjonuje na innych obrotach.
Pozdrawiam i zyczę szerokiej drogi !!!!!

Nie chcę zakładać nowego wątku żeby nie zaśmiecać. A mam pytanie dot. naszej rodzimej A1. Jedziemy z Elbląga właśnie A1 (na Łódź potem na BB i przez Zwardoń) i interesuje mnie jak ona wygląda za Toruniem - czy do Łodzi jedzie się autostradą czy nie? Na Euro mieli otworzyć jakiś odcinek, ale czy go otworzyli i czy go z powrotem nie zamknęli?

Witaj!

Niestety A1 pojedziesz wyłącznie do Torunia, dalej to "droga przez mękę", przynjamniej raz w tygodniu jeżdżę z Bydgoszczy do Włocławka i dla mnie najgorszy jest odcinek właśnie Toruń -Włocławek. Jedyny ratunek to wybranie odpowiedniej godziny na przejazd ja bym celował w nocy lub bardzo wcześnie rano.
Dlaczego "droga przez mękę"? Prawie cały wspomniany odcinek Dk1 biegnie wzdłuż budowanej A1 z licznymi ograniczeniami, dodatkowo masz rozkopany Włocławek i w żadnym wypadku nie powinieneś się znaleźć na wspomnianym odcinku między godziną 13:30 a 15:00 :)
eltori
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 16.07.2012 22:19

Dzięki joyM... No to klapa. A myślałam, że jednak coś się ruszyło. Sama już nie wiem w takim razie, czy decydować się pchać przez tę A1, czy też po staremu przez Wawę, Błonie i potem na Katowice, BB i Zwardoń - tak jeździliśmy ostatnie cztery razy... I chciałoby się coś nowego i szybszego. A jechać mamy zamiar nocą - ze względu na dzieci (w tym kilkumiesięczny bobas).
per6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) per6 » 17.07.2012 02:02

eltori
Jeśli macie zamiar jechać nocą to śmiało na A1. Ja wyjeżdżałem z Torunia po 22:00 i przed 5:00 byłem w Cieszynie. Droga powrotna w dzień - masakra:)
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 17.07.2012 09:02

w sobotę jechałem z Gdańska A1 do Torunia potem dalej na Łódż i Kielce i ludzie da się to przejechać nie przesadzajcie -jedziemy przecież na urlop a nie do roboty ! szerokości...
eltori
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 17.07.2012 09:40

Dzięki, czyli tragedii nie ma i można próbować jechać ku przygodzie! Zabieramy dobre humory, pakujemy dzieciaki i wio... :D
kangur19
Turysta
Gdynia - Zadar pierwszy raz!

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangur19 » 19.05.2016 18:45

Witajcie, mam na imię Patryk.
W 3 tygodniu lipca razem ze znajomymi wybieramy się do Zadaru. Trochę już poczytałem forum, po Europie już jeździłem ale droga do Chorwacji będzie moją pierwszą. Wiem o skrócie na Słowenii - dzięki forum :), ceny winiet i opłat znam, ogólnie trasę przez Czechy, Austrię i Słowenię mam ogarniętą. Ale mam kilka pytań:
1) gdzie polecilibyście nocleg w Austrii w drodze do HR
Drugie pytanie dotyczy trasy przez Niemcy w drodze powrotnej, czy macie już Drodzy Forumowicze objechaną i polecaną trasę przez Austrię i Niemcy ( Berlin) w drodze do Trójmiasta?
Dzieki za odzew :)
DaveZ
Croentuzjasta
Re: Gdynia - Zadar pierwszy raz!

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaveZ » 19.05.2016 19:03

http://www.oekotel.com/en/
Wiedeń, 3 lokalizacje pod Wiedniem, blisko autostrady.
Druga opcja to nocleg w Mikulovie w Czechach. Mogę polecić miejscówkę. Pzdr
kangur19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangur19 » 19.05.2016 19:18

Byłbym zainteresowany każdą pomocą :), dziękuje
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.05.2016 19:37

Jeżeli chodzi o nocleg, to pamiętaj, że w Oekotelu recepcja jest czynna do 22:00. W późniejszych godzinach, wejście jest na kod.

To nie jest żadnym problemem, ale jest różnica w cenie. W Oekotelu za 2-osobowy pokój zapłacisz 52 euro (ok. 220 zł), natomiast w Mikulovie za dwójkę płacisz 700 koron (120 zł). Za to w Oekotelu masz śniadanie. :wink:
kangur19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangur19 » 19.05.2016 20:17

Czytam od kilku godzin forum więc już mi się klaruje pomysł na nocleg ale dalej nie wiem jak z tym powrotem przez Niemcy -> Berlin do Trójmiasta
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 20:26

a co konkretnie cie interesuje na trasie niemieckiej
Jezdze b. duzo po niemczech
Kiedys jezdzilem Berlin-Kolbaskowo-Gdansk, teraz omijam ta trase wole przez Poznan autostrada jechac do 3City
kangur19
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangur19 » 19.05.2016 20:49

Jak dojechac z Zadaru przez Austrię do Pl i zahaczyc o Berlin :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone