Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Gdańsk - Wyspa Pag jak najprościej ??!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
G. Drzycimski
Croentuzjasta
Trasa Gdańsk - Wyspa Pag jak najprościej ??!

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 15.02.2006 20:41

Witam. Mam pytanie do praktyków wielokrotnie przemierzających trasy na Chorwacje z okolic Gdańska - co lepiej wybrać waszym zdaniem ? Trasę przez Łódź, Katowice lub Kraków i granica w Chyżnem, Zakopane, Cieszyn, czy też drogę na Wrocław i przejście graniczne Boboszów lub Kudowa ??? Jak oceniacie co dogodniejsze, jak jeżdzicie ?? Dalsza droga zależna od przejścia granicznego choć i tutaj może łatwiej i szybciej przez Słowację i Węgry lub Czechy i Austrie. Ten przejazd przez cała Polskę to makabra. Jakie wybrać mniejsze zło.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 15.02.2006 22:27

G. Drzycimski napisał(a):Witam. Mam pytanie do praktyków wielokrotnie przemierzających trasy na Chorwacje z okolic Gdańska - co lepiej wybrać waszym zdaniem ? Trasę przez Łódź, Katowice lub Kraków i granica w Chyżnem, Zakopane, Cieszyn, czy też drogę na Wrocław i przejście graniczne Boboszów lub Kudowa ??? Jak oceniacie co dogodniejsze, jak jeżdzicie ?? Dalsza droga zależna od przejścia granicznego choć i tutaj może łatwiej i szybciej przez Słowację i Węgry lub Czechy i Austrie. Ten przejazd przez cała Polskę to makabra. Jakie wybrać mniejsze zło.

Witam,
Zdecydowanie odradzam Chyżne, rok temu była to fatalna droga, remont na remoncie, szutry dziury i objazdy. Wracałem tamtędy w nocy i to był koszmar. Polecam przez Cieszyn. Potem jechałem kawałek przez Czechy, a następnie Słowacja przez Ziline chyba (już nie bardzo pamiętam). Wiedeń omijałem jadąc trasą szybkiego ruchu na Graz. Nocleg w Oekotelu w Karlsdorfie - super.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 15.02.2006 22:36

krzychu_72 napisał(a): Wracałem tamtędy w nocy i to był koszmar. Polecam przez Cieszyn. Potem jechałem kawałek przez Czechy, a następnie Słowacja przez Ziline chyba (już nie bardzo pamiętam).

Zapewne jechałeś trasą cieszyn - Cadca (już na Słowacji) - Żylina - Bratysława i dalej.
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 16.02.2006 01:12

Ja jechałem przez Łódź,Cieszyn,Brno,Wiedeń,Graz,Maribor.Zagrzeb.Najgorzej jest do Łodzi Potem już trochę lepsza droga.Cieszyn-Brno to ok.3 godziny jazdyAustria też ok.3 godzin.Na nocleg tranzytowy polecam Mikulov lub Znojmo.Duzy wybór pensjonatów a poza tym bardzo urokliwe miasteczka.

pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.02.2006 12:09

Z Gdańska najszybciej będzie przez Łódź i dalej drogami 2-pasmowymi na Cieszyn-Brno-Wiedeń itd.

Natomiast droga przez Chyżne i Słowację to sam miód, piękna widokowo (góry) a od Żyliny autostrada aż do Bratysławy a później można ominąć Wiedeń (korki w godzinach szczytu murowane). Te utrudnienia o których pisał kolega zdarzają się wszędzie a gdy się jeszcze jedzie w nocy to wszystkie problemy się wyolbrzymiają :wink: Faktem jest że przejazdu nocą przez Słowację nie polecam.

P.S.
Co ciekawe z Krakowa do Wiednia przez Cieszyn (Czechy) i przez Chyżne (Słowacja) wychodzi dokładnie tyle samo km - 450 i podobny jest czas przejazdu (5-6h). A do HR mozna też pojechać przez Budapeszt - Balaton - jest jeszcze bliżej a czas przejazdu niewiele dłuższy.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.02.2006 13:49

A jeszcze szybciej niż przez Budapeszt-Balaton będzie przez Bratysławę (lub Komarno-Gyor) i dalej Csorna - Mursko Sredisce. Omija się najbardziej korkogenne miejsca :)
pzdr

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi