Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Gdańsk - Makarska - Brać

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 12.07.2009 17:49

Przejazd przez Niemcy bezpłatny
Austria: winetka 7,7euro, tunele 9,5euro
Słowenia: winetka 15euro(ja płaciłem jeszcze 35euro)
Jest jeszcze tunel na granicy austria-słowenia płatny 6,5euro.
sylvi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvi » 13.07.2009 18:12

Dziękuję bardzo za odpowiedz! Czyli pewnie w tym roku przez Niemcy pojedziemy! Pozdrawiam i życzę wszystkim szczęśliwej podróży tam i z powrotem!
mati_sowee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati_sowee » 14.07.2009 11:45

my wyruszamy w tym samym terminie tylko z Olsztyna jedziemy na Cieszyn -> Żylina -> Bratysława -> Wiedeń -> Maribor -> Zagrzeb -> Makarska
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 19.07.2009 11:28

Wyjazd w sobotę 27.06 o 4.30 z Gdyni trasą A1/1 z postojem przed Łodzią i przed Bielskiem (tankowanie), dalej przez Cieszyn, Cadce (13.30 - zakup winietki), Bratysławę (16.00 -postój), trasą 86 przez Węgry z postojem na obiadokolację, nocleg w Lenti (przyjazd 20.30, wyjazd 9.00), dalej przez Lendavę, Cakovec i autostrady A4 i A1, Karlovac i drogę nr 1 do Plitvickich Jezior - tam prawie godzinny postój (niestety bez zwiedzania, bo rozpętała się burza), dalej wjazd w Gornej Plocy na A1, tankowanie pod Zadarem (15.15), autostradą do końca w Ravcy, przyjazd do Mlini przed 20.00. Park Jezior Plitvickich zwiedziliśmy w powrotnej drodze (trasa identyczna, ze zwiedzaniem Splitu).
Pawel_Monia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel_Monia » 20.07.2009 20:14

My wyjeżdzamy z Gdańska w nocy z soboty na niedziele 1/2 sierpień do trogiru o 4 rano. O 8 jesteśmy w Szczecinie a potem juz tylko autostrady. Jedzie ktoś w tym terminie??
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.07.2009 20:26

Witam

Ja będę jechał tą trasą 21 sierpnia, więc liczę na wasze info o trasie.

Miłych wakacji.

pozdrawiam
pliniu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pliniu » 20.07.2009 20:39

My wyjezdzamy z Gdańsk w sobote rano 01.08 przez Niemcy, ale zastanawiam sie czy jechac przez Kolbaskowo czy przez Świecko ;/

Pozdrawiam,
Pliniu
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 21.07.2009 07:45

Witam

Też nurtuje mnie to zagadnienie - codziennie śledzę komunikaty o utrudnieniach w ruchu drogowym w Niemczech.

Decyzje pewnie podejmę w ostatniej chwili.
pozdrawiam
krynio72
Podróżnik
Z Trójmiasta do Dalmacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krynio72 » 28.07.2009 00:15

Ja wybieralem zawsze trasę:

3city-Cieszyn-CZ-SLOVAKIA-Bratislava- Wien- Graz- / SLO/ Maribor - Zagreb - Karlovac - autostrada dalej... generalnie jak najwięcej po autostradzie. W tym roku widziałem na viamichelin że jest już autocesta z Bratislavy do samego Wiednia. Czy to prawda?

Albo wariant z Cieszyna na Brno i dalej przez Wiedeń na autostradę.

Noclegi w tym wariancie okolice Brna albo Bratislavy. Chociaż widzę, że z roku na rok dojeżdżam bliżej... Kiedyś jakieś 10 lat temu polonezem wyjazd ok 5tej w Brnie bywalem ok 15ej... Teraz auto lepsze a czasy znacznie gorsze :(

Rok temu jechałem na Kłodzko przez Konin - porażka i odradzam, wlecze się tamtedy droga niesamowicie.

Wracałem raz także przez Niemcy. Spalismy wtedy w Bawarii na wysokości czeskiej Pragi, tylko 3.5h i było Kiełbaskowo.... niestety potem wszystko się wyrownywalo w Polandzie.
krynio72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krynio72 » 28.07.2009 00:18

Dodam tylko...

2 latat temu jechalismy do Dubrovnika. Pierwszy nocleg Bratislava, drugi okolice Makarskiej...

W tym jak się uda zanocuje w Austrii. Ceny prawie takie same jak u pepików.
Słoneczny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Słoneczny » 28.07.2009 07:08

A my jednak przez Wrocek - Kłodzko i nocleg w Bystrzycy dalej Brno - Wiedeń - SLO- Karlovac (spanie) - Makarska - Brać
windulek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) windulek » 28.07.2009 07:20

g0kazik napisał(a):Przejazd przez Niemcy bezpłatny
Austria: winetka 7,7euro, tunele 9,5euro
Słowenia: winetka 15euro(ja płaciłem jeszcze 35euro)
Jest jeszcze tunel na granicy austria-słowenia płatny 6,5euro.

Kolego nie wiem skąd masz te dane.
Wróciłem 3 dni temu z Drage. Jechałem ze Szczecina
Trasa:
na Berlin Ring ( objazd południowy ) dalej na Lipsk, Regensburg, Passau, Wels, Graz, w Słoweni objazd autostrady Mureck, Lenart, Ptuj (polecam)
i dalej na Zagrzeb potem kierowanie się na Split i zjad na Benkovac.

Opłaty:
Niemcy - free
Austria - winieta 10 dniowa 7.7 EUR
- 2 tunele po po 4,5 EUR i 7,5 EUR (razem 12EUR)
Słowenia - objazd więc free
Chorwacja - bramki 2 razy płaciłem, przed Zagrzebiem i po zjaździe na Benkovac, razem 140 kun ( nie płaćcie w EUR mają kosmiczne przeliczniki :P)

żadnego tunelu między Austrią a Słowenią nie widziałem :P
Chyba że mówisz o tym w okolicach Graz ( ale to jeszcze Austria )
Pozdro
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 28.07.2009 11:40

windulek napisał(a):Kolego nie wiem skąd masz te dane......
żadnego tunelu między Austrią a Słowenią nie widziałem :P
Chyba że mówisz o tym w okolicach Graz ( ale to jeszcze Austria )
Pozdro

A znasz li Ty takie pasmo górskie pomiędzy Karyntią a Słowenią o nazwie Karawanki ?? To tam jest taki tunel o nazwie "Karawanke Tunnel"
magl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magl » 28.07.2009 13:42

piotr.zdz napisał(a):Popieram MAGL , przez Niemcy z Gdańska może nie najkrócej ale najszybciej i bezpiecznie. Jak startujecie o 12 to przy dobrych warunkach może do granicy polskiej dojedziecie o 21? Ja ostatnio do Cieszyna z Gdańska jedynką jechałem prawie 10 godz.
Do Kołbaskowa masz 350 km a potem już tylko autostrady , A11 , A10 , A9 , A93 i jesteś w Austrii.
Jadę tą trasą 17.07 , jak w cro będę miał internet to napiszę jak się jechało. :lol:

Ostrzeżenie nawigacyjne:

Na A11 Kołbaskowo-Berlin - pierwszy wyjazd za węzłem autostradowym w kierunku Hamburg-Lubeck remont. Jak wracałem z HR w niedzielę - w stronę Berlina 11 km korka, który się nie ruszał. Warto sprawdzać niemieckie strony autostradowe.

Drugie ostrzeżenie - omijajcie odcinek Maribor-granica HR w stronę na Zagrzeb. Po drodze - korek związany z budową autostrady, granicą i bramką wjazdową. Lepiej ominąć ten odcinek przez góry lub przez Varazdin.

Trzecie ostrzeżenie - wjeżdżając do Zagrzebia od południowego zachodu - albo wyjedźcie z autostrady 50 km przed Zagrzebiem, a jak już się władujecie w punkt poboru opłat przy samym Zagrzebiu - lepiej wybrać bramkę z opłatami bezgotówkowymi. 3 km krótszy korek
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 28.07.2009 18:01

Jeżdżę z okolic Elbląga . Ja proponuje Ci jazdę z Gdańska 1 do okolic Bielska tam spanko - 1 nocleg . Przy 1 jest dużo zajazdów i o nocleg nietrudno . Potem Cieszyn Żylina Bratysława objazd Wiednia przez Eisenstadt {mało skoplikowany} Graz i przed przejściem granicznym ze Słowenia zjazd z autostrady i starą drogą na Maribor . Przy tej drodze dużo pensjonatów . Znajdziecie coś dla siebie - II nocleg . Dalej boczkiem boczkiem przez Maribor i Ptuj do granicy po drodze jedzonko . A w Chorwcji to juz autostradą do celu . W drodze powrotnej odwrotnie . Tak jadąc będziesz w drodze po 8 godzin dziennie dzieci wytrzymają i Ty też . :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi