Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa do Rabaca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 09.04.2012 18:37

dijek
napisz do mnie na privat adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl GG 6326276
wolander
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolander » 15.04.2012 22:54

Jechałem do Rabaca w sierpniu 2011. Na Słowenii zjechałem z autostrady w miejscowości Postojna i dalej prze Rupę (już w Cro) i Opatiję - czyli wzdłuż wybrzeża. Wyszedłem z założenia, że bez sensu jest jechac dłuższą trasą i jeszcze płacić za tunel. Dzisiaj mam trochę inne zdanie na ten temat. Jazda wzdłuż wybrzeża to cały czas 40 km/h, piesi, rowerzyści, wąskie zaułki - to jest fajne w czasie lokalnej wycieczki, ale nie po 1000 właśnie zrobionych km. Tylko się człowiek niecierpliwi. Na dzień dzisiejszy to pojechałbym tak:

Na Slo autostradą do oporu, czyli aż do wcześniejszego zjazdu przed rozwidleniem na Triest i Koper. Dalej na Słowenii jest droga 208, którą przez małe lokalne przejście (brak korków) w Marsici wjeżdżamy do Cro. Następnie przez Buzet i Lupoglav aż do Labina i Rabaca. W ciągu dnia jest to calkiem fajna widokowo i mało ruchliwa droga (jechałem nią później), w nocy to raczej nie polecam. Ma też tą zaletę, że omija płatny tunel Ucka, bo przyjeżdza się z drugiej strony :). Uff...rozpisałem się trochę, ale myślę, że dzięki temu będziesz mieć info o wszystkich 3 trasach

pozdrav
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 16.04.2012 10:14

właśnie o takie info chodzi , sprawdziłeś , możesz coś powiedzieć a wybór? jak zwykle nie jest prosty , podziwianie widoków po tak długiej jeździe? , chyba kierowca nie ma na to "głowy" a pasażerowie ? jak nie śpią to może ale niekoniecznie , lepiej zrobić sobie wycieczkę będąc już na miejscu
dijek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dijek » 16.04.2012 18:51

wolander napisał(a):Jechałem do Rabaca w sierpniu 2011. Na Słowenii zjechałem z autostrady w miejscowości Postojna i dalej prze Rupę (już w Cro) i Opatiję - czyli wzdłuż wybrzeża. Wyszedłem z założenia, że bez sensu jest jechac dłuższą trasą i jeszcze płacić za tunel. Dzisiaj mam trochę inne zdanie na ten temat. Jazda wzdłuż wybrzeża to cały czas 40 km/h, piesi, rowerzyści, wąskie zaułki - to jest fajne w czasie lokalnej wycieczki, ale nie po 1000 właśnie zrobionych km. Tylko się człowiek niecierpliwi. Na dzień dzisiejszy to pojechałbym tak:

Na Slo autostradą do oporu, czyli aż do wcześniejszego zjazdu przed rozwidleniem na Triest i Koper. Dalej na Słowenii jest droga 208, którą przez małe lokalne przejście (brak korków) w Marsici wjeżdżamy do Cro. Następnie przez Buzet i Lupoglav aż do Labina i Rabaca. W ciągu dnia jest to calkiem fajna widokowo i mało ruchliwa droga (jechałem nią później), w nocy to raczej nie polecam. Ma też tą zaletę, że omija płatny tunel Ucka, bo przyjeżdza się z drugiej strony :). Uff...rozpisałem się trochę, ale myślę, że dzięki temu będziesz mieć info o wszystkich 3 trasach

pozdrav

więc pojade do Pazina autostradą i zjade na Labin..nie omine Ucki bo bede jechal od Zagrzebia.....mimo ze spimy nad Balatonem po drodze ...i nie jedziemy w sezonie...skoro jazda 40 /h zostawie tą trase na popoludniową wycieczke z Rabaca.
Dziękuję za opisanie tras!
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 24.06.2012 11:17

Z Katowic lepiej przez Słowację jechać czy przez Czechy ?
Ostatnio jeździłem przez Słowację ale MAP24 wskazuje ,że krócej (km) i czasowo jest przez Czechy.Jak to finansowo wyjdzie ? Winietki,paliwo.

Przejadę całą Słowenię (będę miał winietkę) i odpada opłata za autostrady w Chorwacji.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 24.06.2012 22:53

czasowo teoretycznie lepiej przez CZ a cenowo minimalnie taniej przez Słowację , i jeszcze te "płyty" na autostradzie w CZ można i tu i tam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone