Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do dubrovnika - proszę o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sibkods
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sibkods » 14.07.2010 14:34

Witam, ułozyłem taka trase do Dubrovnika:
Zielona góra - Liberec - Praga - Brno - Wiedeń - Graz - tutaj ominięcie autostrad w Słowenii (trasa Mureck-Lenart-Ptuj) - wjazd na autostradę Chorwacką w Gornij Macejl i jazda autostradą po jej koniec w RAVCy - nastepnie na Ploce i wskoczenie na E65 i tak do celu.

1. Bardzo standardowa trasa, ale mam pytanie, czy z Pragi nie lepiej jechac na Linz -> Graz? Jest to krótsza trasa, ale droższa i mniej komfortowa (brak autostrady Praga-Linz)

2. Ile wyniosa opłaty za przejazd całą Chorwacka autostradą? Co ile km są bramki?

3. Gdzie znajdę informację o aktualnych cenach winiet?

Będe wdzięczny za dopowiedzi. :)
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 14.07.2010 14:49

sibkods napisał(a):Witam, ułozyłem taka trase do Dubrovnika:
Zielona góra - Liberec - Praga - Brno - Wiedeń - Graz - tutaj ominięcie autostrad w Słowenii (trasa Mureck-Lenart-Ptuj) - wjazd na autostradę Chorwacką w Gornij Macejl i jazda autostradą po jej koniec w RAVCy - nastepnie na Ploce i wskoczenie na E65 i tak do celu.

1. Bardzo standardowa trasa, ale mam pytanie, czy z Pragi nie lepiej jechac na Linz -> Graz? Jest to krótsza trasa, ale droższa i mniej komfortowa (brak autostrady Praga-Linz)

2. Ile wyniosa opłaty za przejazd całą Chorwacka autostradą? Co ile km są bramki?

Będe wdzięczny za dopowiedzi. :)

1. W tamtym roku jechalem trasa Zgorzelec>Praga>Brno>itd. Przez Pragę przejeżdżaliśmy w piątek ok 22 - cały przejazd przez Czechy tą trasą bez problemu

2. Bramki znajdują się na zjazdach z autostrad (co ile km są zjazdy, nie wiem :)
Ale jak coś, to tu więcej info: Kalkulator

3. Spokojnie w googlu i na tym forum

Pozdr.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 14.07.2010 19:36

sibkods napisał(a):2. Ile wyniosa opłaty za przejazd całą Chorwacka autostradą? Co ile km są bramki?

ad.2. Powinieneś sobie poradzić z policzeniem :wink:

ad.3. W FAQ Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 14.07.2010 19:50

My z Zielonej Góry jeździmy przez Niemcy (Drezno-Passau potem w Austrii Graz i dalej jak u Ciebie) .
sibkods
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sibkods » 14.07.2010 20:15

Dziękiza wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły :D

Jeszce jedna sprawa, czy w tym kalkulatorze z linki, zielone kropki to bramki? Musze płacic na każdej z nich czy moge wykupić jakiś karnet na dłuższy odcinek?
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 14.07.2010 20:55

sibkods napisał(a):Dziękiza wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły :D

Jeszce jedna sprawa, czy w tym kalkulatorze z linki, zielone kropki to bramki? Musze płacic na każdej z nich czy moge wykupić jakiś karnet na dłuższy odcinek?

Kropki to bramki(zjazdy). Przy wieździe na autostradę pobierasz bilecik w 'okienku'. Płacisz tylko na zjeździe - opuszczając autostradę
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2010 20:57

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2010 21:03

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
PONGO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PONGO » 15.07.2010 07:21

Ostatni odcinek drogi - proponuję zjechać z autostrady w Sestanovcu i jechać przez Makarską do Dubrovnika. Od Ravcy do Ploce (za wyjątkiem końcowego odcinka) droga "nieciekawa", kręta (Biokovo), w trakcie budowy, samochody jeden za drugim i wszyscy jakoś dziwnie podnieceni a to już ostatni odcinek więc zmęczenie daje o sobie znać. Czasowo tak samo a bezpieczniej (subiektywnie). Do Dubrovnika jechałem 3 razy, 3 lata temu przejechałem cały odcinek trasy D62 od Dugopolje do Ploce - na "wycieczkę" przez Biokovo proponuję wybrać się nie podczas "głównej" podróży. Przez Ravcę jechałem 26 czerwca gdyż chciałem zobaczyć autostradę "do końca", na ostatnich bramkach nie pozwolono mi skorzystać z WC :evil: Wracałem 8 lipca przez Makarską i uważam że było 100% lepiej.
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 15.07.2010 11:52

Pongo a jak czasowo wyszły te 2 wrianty ??
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 15.07.2010 17:12

2Autostradą do Zagrzebia 42 kuny i do Sestanov 178 kun, właśnie dzisiaj wróciliśmy z Tućepi oczywiście trasą podaną przez Ciebie i objazdem Słowenii. Na spokojnie dojedziesz. W Dubrowniku byliśmy 2 razy w ciągu 5 lat i gorąco polecam. Podpowiem, że można nie płacić za parking w Dubrowniku tylko trzeba po przejechaniu przez most skręcić w lewo i na dole na skrzyżowaniu ponownie w lewo jedziesz 500m i po prawej stronie masz supermarket, pod którym zostawiasz autko za darmo. Z stamtąd przez piękny port na nóżkach spacerkiem lub wsiadasz w autobus podmiejski płacisz parę kun i dojeżdżasz pod same mury.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 15.07.2010 19:06

hrehor napisał(a):2Autostradą do Zagrzebia 42 kuny i do Sestanov 178 kun, właśnie dzisiaj wróciliśmy z Tućepi oczywiście trasą podaną przez Ciebie i objazdem Słowenii. Na spokojnie dojedziesz. W Dubrowniku byliśmy 2 razy w ciągu 5 lat i gorąco polecam. Podpowiem, że można nie płacić za parking w Dubrowniku tylko trzeba po przejechaniu przez most skręcić w lewo i na dole na skrzyżowaniu ponownie w lewo jedziesz 500m i po prawej stronie masz supermarket, pod którym zostawiasz autko za darmo. Z stamtąd przez piękny port na nóżkach spacerkiem lub wsiadasz w autobus podmiejski płacisz parę kun i dojeżdżasz pod same mury.

O którym supermarkecie Ty piszesz? Jeżeli o TOMMY`m to faktycznie jest bezpłatny przez godzinę lub półtorej. Za dłuższe parkowanie chyba trzeba płacić. Przecież przy wyjeździe trzeba pokazać bolet parkingowemu na bramce. A w godzinę czy dwie nie zwiedzisz Dubronika. O nocnym zwiedzaniu już nie wspomnę. Chyba że jest to inny parking.
AnkaP.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnkaP. » 15.07.2010 19:23

Hrehor, no to byliśmy w tym samym czasie w Tucepi :)
Jeżeli opalałeś na plaży na ul. Kamena, to może leżeliśmy blisko siebie :P
PONGO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PONGO » 15.07.2010 20:00

matti_wse napisał(a):Pongo a jak czasowo wyszły te 2 wrianty ??

To zależy o której godzinie jedziesz przez Makarską. Jeżeli w godzinach porannych (do 9.00) to droga jest pusta, później ruch się zwiększa (zresztą jak w całej CRO) - ale to są szczegóły i tak cały czas są ograniczenia prędkości i nie poszalejesz. Trasa przez Makarską jest bardziej "ludzka" :D
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 15.07.2010 21:19

To znaczy ,że droga przez Makarską jest lepsza niż jechać do Ravcy na Ploce ?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone