napisał(a) marekkowalak » 06.07.2023 22:12
Z tymi granicami to ja w ogóle w tym sezonie widzę coś dziwnego (żeby tylko nie zapeszyć!)
Z racji tegorocznej objazdówki, od ok. miesiąca obserwuję różne przejścia graniczne: Czarnogóra - Albania, Albania - Kosovo, Kosovo - Macedonia, Macedonia - Serbia, Serbia - Chorwacja i Serbia - Węgry - zarówno na GM, jak i na BorderWatcher. I nigdzie nie widzę długich kolejek, chociaż sezon już w pełni. Na BorderWatcher praktycznie cały czas wszystko świeci się na zielono (czas przejazdu ,15 minut), na GM najwyżej mały kawałek na bordowo czy czerwono. Nawet słynne przejście Horgosz-Roszke, gdzie zwyczajowo czas oczekiwania potrafił dochodzić do 4-5 godzin, teraz najwięcej co pamiętam to było 120 minut.
Ja wiem, że to dopiero lipiec, ale co roku nawet w lipcu trzeba było w wielu miejscach trochę lub sporo poczekać tak wynika również z opinii na GM). Nie wiem - czy na Bałkanach ogólnie usprawniono odprawy graniczne, czy jest mniej turystów, czy Turcy nie będą w tym roku zjeżdżać do siebie (bo to oni generowali największe korki).
Oby tak zostało do końca sezonu