Dopiszę sobie, żeby mi nie umknęło, bo też przez Węgry planujemy jechać...
Dzięki Wojan!
Piotrek_B napisał(a):2) ok. 50 metrów przed przejściem granicznym SENA/TORNYOSNEMETI (również po lewej stronie) - stacja paliw 24/h (za LPG nie zapłacisz tam kartą),
gaceq napisał(a): A uważajcie na policję w Sk - przed wjazdem do tunelu było ograniczenie na tablicy świetlnej do 80 z 130 więc policja stała i mandaciki wlepiała bo ciężko tak szybko prędkość zmniejszyć - mi udało sie na 98 zmniejszyć . Na powrocie policji już nie było w tym miejscu a na tablicy świetlnej było ograniczenie do 100 z 130
Fatamorgana napisał(a):
Ciekawa sprawa.
Te skur...y czasami robią ludzi na bezczelnego i im wychodzi.
Albo mieli za małe wpływy z mandatów, albo diabli wiedzą co, ale lubują się w różnych niejasnych zagrywkach.
asiacz3 napisał(a):Ponieważ jest to mój pierwszy wpis - witam wszystkich użytkowników.
W sierpniu zamierzam pierwszy raz jechać do Chorwacji trasą opisaną w tym temacie. Mam jedno pytanie do osób, które jechały już po otwarciu obwodnicy Svidnika na Słowacji (trasa ekspresowa R4).
Z informacji zawartych na stronie http://www.ndsas.sk/spoplatnene-koridory/10789s - (słowacka agencja zarządzania drogami) do której link znalazłam również na forum, wynika, że przejeżdżając obwodnica Svidnika (R4 Svidník - obchvat) należy posiadać winietę.
Stąd moje pytanie, czy można ominąć tą obwodnicę, która ma 4,6 km. Z analizy mapy wynika, że jadąc do Chorwacji przed Svidnikiem najpierw jest oznaczenie drogi ekspresowej a dopiero po około 1 km można zjechać do miasta omijając obwodnicę. Jednakże znając życie to tam będzie ustawiona Policja.
Natomiast wracając najpierw jest zjazd do miasta, a potem znak drogi ekspresowej, jednak po przejechaniu przez miasto wyjeżdża się znowu na drogę ekspresową na ok. 1 km.
Będę wdzięczna za wszystkie informacje, ponieważ dużo napisane jak ominąć autostradę, a nie znalazłam żadnych informacji na temat tej obwodnicy.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi