Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dr.kokos
Cromaniak
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 15.07.2016 16:23

Na Węgrzech prawie wszystkie, w Chorwacji nie spotkałem się z opłatami, ale Węgrzy maja co chwilę parkingi z toaletami i one nie są płatne... Dokładniej się chyba nie da !!!
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 15.07.2016 19:08

Na węgrzech prawie wszystkie, ale nie wszystkie.
Tylko które są płatne ?
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 16.07.2016 18:21

Czekam jeszcze na odpowiedz jak z tymi toaletami ?
I jeszcze mam pytanie, jak jedziecie z Białegostoky przez Lublin i Rzeszów ?
Jak je omijacie, czy jedziecie przez centrum ?
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 16.07.2016 19:10

OKid2 napisał(a):
valdemar napisał(a):
amator33 napisał(a):a co to ma za znaczenie? ja spałam i tu i tu. jeśli chodzi o Węgry to toalety na parkingach bez stacji są bezpłatne a toaleta na stacji benzynowej jest za bramką do której trzeba wrzucić monetę, nie pamiętam dokładnie czy 100 Forintów czy więcej.

100 forintow na Shellu, na MOL i OMV bezpłatnie

Ja ostatnio na dwóch OMV najpierw jadąc do Chorwacji, później wracając widziałem bramki do toalet :)

Shell 100 ft, MOL i OMV bezpłatnie. Dlatego jadącym od Koszyc /Sany i nie mającym gotówki w forintach radzę nie zatrzymywać się na pierwszej stacji za Miskolcem, bo to właśnie Shell, tylko na kolejnej OMV.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 17.07.2016 06:22

shrek napisał(a):Czekam jeszcze na odpowiedz jak z tymi toaletami ?

Jadąc z północy Lublina nie ominiesz, chyba że wioseczkami, ale to bez sensu. Wjazd na obwodnicę nic nie da, bo na koniec i tak wprowadzi cię w mega korki. Ja bym jechał tak:
Za Elizówką z 835 skręt w lewo w ul. Do Dysa
Potem prosto Wojtasa.
Potem w lewo w Choiny.
Potem prosto Szeligowskiego.
Potem w lewo Smorawińskiego.
Potem w prawo w Solidarności
Potem korek... Obwodnica doprowadzi do tego samego korka.
Potem lewo w Sikorskiego.
Potem proooosto do Rzeszowa...

https://goo.gl/maps/wKKatRM913J2

ewentualnie tak:

https://goo.gl/maps/G55itqCqYUG2

Z grubsza na jedno wyjdzie.

Rzeszów omijasz zgrabnie jadąc obwodnicą/darmową autostradą na Kraków, a potem wg znaków w lewo i wyskakujesz albo na wylocie z Rzeszowa albo już całkiem poza miastem na trasie do granicy. Oznakowania ciągle prowadzą na Barwinek.
ornak3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ornak3 » 17.07.2016 08:13

jan ostrzycki napisał(a):

Jadąc z północy Lublina nie ominiesz, chyba że wioseczkami, ale to bez sensu. Wjazd na obwodnicę nic nie da, bo na koniec i tak wprowadzi cię w mega korki. Ja bym jechał tak:
Potem prosto Wojtasa.
Potem w lewo w Choiny.

ewentualnie tak:

Rzeszów omijasz zgrabnie jadąc obwodnicą/darmową autostradą na Kraków, a potem wg znaków w lewo i wyskakujesz albo na wylocie z Rzeszowa albo już całkiem poza miastem na trasie do granicy. Oznakowania ciągle prowadzą na Barwinek.

A może coś takiego bo na 1000 lecia trochę dłużej postoisz

trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-dyskusja-t32901-825.html
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 17.07.2016 11:17

szczaw napisał(a):i zostań przy tej trasie przez Rzeszów , Barwinek , Słowacja -omijasz autostradę, Węgry, droga dobra małe wahadła na terenie Słowacji, jeździmy tak już 6 lat i jest naprawdę spoko .Białystok pozdrawia

Potwierdzam - drugi raz tą trasą - dziś w nocy już na miejscu. W tym roku dodatkowo zakupiłem winietkę 30 dniową na Słowację.
Pozdr
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 17.07.2016 11:21

valdemar napisał(a): 2 godziny drzemki za kierownicą nicsegio nie dają poza subiektywnym poczuciem "jestem odświeżony i moje reakcje są jak błysk"....

Tylko "dają" że w kieszeni zostaje od 40-50 euro za nocleg. W obydwie strony biorę nocleg w okolicach Balatonu i nie żałuję.
reporter_85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) reporter_85 » 17.07.2016 11:48

Witam! W tamtym roku jechałem przez Barwinek- Stropkov- Vranov- Trebisov- Sarospatak (HU) do Miskolca. Od Sarospataku do Miskolca jakies 70 km w niecałą godz. elegancka równiutka droga tylko na zwierzaki trzeba uważać w nocy. W tym roku jeszcze nie wiem jak pojadę ( wyjazd 28 lipca ) znajomy wyjeżdża 20 lipca więc się go wypytam i ewentualnie dam znać. W każdym bądź razie wracałem przez Koszyce Preszov i tragedia w porównaniu z tą drugą alternatywną drogą. W kilometrach nie ma dużej różnicy. Dalej droga to bajka, na pierwszym parkingu w CRO drzemka i o 7 rano byłem z Zagrzebiu. Korków na bramkach w Lucko nie było. Jechałem z czwartku na piątek początek lipca. Teraz planuję ciut wcześniej wyjechać żeby Lucko minąć ok. 4 rano i dopiero drzemka na trasie
stalowy.mis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stalowy.mis » 17.07.2016 12:18

mówisz że droga Barwinek- Stropkov- Vranov- Trebisov- Sarospatak do Miskolca jest lepsza od Barwinek - Preszów - Koszyce - Miskolc ??

dwa lata temu jechalem tą trasą przez Koszyce no i idealna nie była to fakt... w tym roku wybieram sie 26 sierpnia i dlatego pytam
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 17.07.2016 12:23

Alize 1800 napisał(a):
valdemar napisał(a): 2 godziny drzemki za kierownicą nicsegio nie dają poza subiektywnym poczuciem "jestem odświeżony i moje reakcje są jak błysk"....

Tylko "dają" że w kieszeni zostaje od 40-50 euro za nocleg. W obydwie strony biorę nocleg w okolicach Balatonu i nie żałuję.

Dla wielu to sporo alkoholu ;)
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 17.07.2016 12:25

jan ostrzycki napisał(a):

Potem prosto Wojtasa.
Potem w lewo w Choiny.

ewentualnie tak:

Piszesz kompletne bzdury. Nie ma wyjazdu z autostrady na Barwinek
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 17.07.2016 12:50

stalowy.mis napisał(a):mówisz że droga Barwinek- Stropkov- Vranov- Trebisov- Sarospatak do Miskolca jest lepsza od Barwinek - Preszów - Koszyce - Miskolc ??

dwa lata temu jechalem tą trasą przez Koszyce no i idealna nie była to fakt... w tym roku wybieram sie 26 sierpnia i dlatego pytam

Lepsza nie jest, za to zauważalnie dłuższa, prawie godzina w plecy.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.07.2016 12:55

valdemar napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):Rzeszów omijasz zgrabnie jadąc obwodnicą/darmową autostradą na Kraków, a potem wg znaków w lewo i wyskakujesz albo na wylocie z Rzeszowa albo już całkiem poza miastem na trasie do granicy. Oznakowania ciągle prowadzą na Barwinek.

Piszesz kompletne bzdury. Nie ma wyjazdu z autostrady na Barwinek

Pisał o oznakowaniu drogi na Barwinek a nie autostradzie na Barwinek.
Ekspresówka na Barwinek jest w budowie :-), w fazie zaawansowanej "fizycznej" budowy (a nie planów) jest tylko jej część która częściowo pozwoli ominąć Rzeszów od wschodu i jest kontynuacją S19. Wtedy będzie tak jak pisze jan. Wyjedziemy tuż za miastem. Nie będzie to jeszcze prawdziwa obwodnica bo wyjedziemy za blisko miasta i nadal będzie tłoczno.
Natomiast teraz nie ma raczej możliwości ominięcia Rzeszowa z pn na pd tuż przed i wyskoczenia już poza miastem tak jak pisze jan. Musisz jechać tzw dużą obwodnicą (czy to od wschodu czy od zachodu), która w zasadzie nie spełnia już funkcji obwodnicy i bywa w godzinach szczytu zakorkowana. Na wakacjach jednak rzadko się to chyba zdarza, codziennie śmigam przez Rzeszów i w wakacje zamiast kombinować "opłotkami" jeżdżę zawsze przez centrum bo pomimo buspasów jest pusto. W godzinach kiedy buspasy nie obowiązują (czyli poza godzinami 6:30-9:30 i 14:30-17.30) to już zupełnie polecam tylko przez centrum, czyli tak:
https://goo.gl/maps/iTDXKHyc83J2
Jeśli jedzie Was trzy osoby w samochodzie to możecie tak jechać też wtedy gdy buspasy obowiązują bo jesteście traktowani jako autobus :-) i buspas jest dla Was.
Piszę oczywiście o wakacyjnym czasie...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.07.2016 13:02

valdemar napisał(a):
stalowy.mis napisał(a):mówisz że droga Barwinek- Stropkov- Vranov- Trebisov- Sarospatak do Miskolca jest lepsza od Barwinek - Preszów - Koszyce - Miskolc ??

Lepsza nie jest, za to zauważalnie dłuższa, prawie godzina w plecy.

Google podaje że tylko 25 min w plecy. Mi tam akurat czasy podawane przez google często się zgadzają, więc wierzę... Zresztą jechałem tamtędy i w tym roku też się zastanawiałem...
Zakładając że ja nie jeżdżę przez SK autostradą to różnica powyższa zmniejsza się z 25 minut do prawie zera, a zakładając że stracę jeszcze jakiś czas na wahadłach to faktycznie można powiedzieć że dla mnie czas jest baardzo porównywalny a dla tych którzy płacą za winietki SK różnica jest 5-10 minutowa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone