Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan ostrzycki
Croentuzjasta
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 10.07.2016 17:45

Najchujowszy odcinek jest pomiędzy Barwinek do Rzeszów i Rzeszów do Lublin. To dwa najchujowsze odcinki na trasie. Słowacja jest może lekko mendowata, ale nie tak nędzna jak odcinek w PL.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 10.07.2016 18:04

jan ostrzycki napisał(a):Najchujowszy odcinek jest pomiędzy Barwinek do Rzeszów i Rzeszów do Lublin. To dwa najchujowsze odcinki na trasie. Słowacja jest może lekko mendowata, ale nie tak nędzna jak odcinek w PL.

Nie obecnie najgorzej się jedzie na odcinku Barwinek-Preszów ze względu na roboty drogowe.

Z lublina do Rzeszowa luzik, 2 godziny.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 10.07.2016 18:07

valdemar napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):Najchujowszy odcinek jest pomiędzy Barwinek do Rzeszów i Rzeszów do Lublin. To dwa najchujowsze odcinki na trasie. Słowacja jest może lekko mendowata, ale nie tak nędzna jak odcinek w PL.

Nie obecnie najgorzej się jedzie na odcinku Barwinek-Preszów ze względu na roboty drogowe.

No to znacząco przekroczyłeś dopuszczane limity.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.07.2016 18:17

8O
Ciekawe, a może wystarczy po prostu jechać i nie przejmować się ?
Wielokrotnie w roku jade przez Preszów, Koszyce co najmniej do Budapesztu. Jakbym za każdym razem miał zawracać ludziom, sobie głowę szukać gdzie tu aby utrudnienia to bym zwariował, pół godziny w tą czy w tamtą .... Ludzie ! zbędny stres takie zamartwianie się zamiast cieszyć się, że jadę na urlop :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.07.2016 18:18

jan ostrzycki napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Chwilowo wróciły kontrole graniczne ....

Nie wróciły.

Czasowe - wyrywkowe >>> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... rzywrocona

Tak jak piszę. Stoją przy drodze, gapią się przez szkła. Zwykle natykałem się na pograniczników stojących przy drodze. To dzisiaj nie wyglądało jakoś nadzwyczajnie.

Janusz nie dyskutuj, miszcz wie lepiej. Z pewnością się zna na tym jak zabezpiecza się nasze granice poprzez "paczanie" :mrgreen:
Maud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maud » 10.07.2016 18:26

ketivv napisał(a):
Maud napisał(a):W poniedzialek po poludniu jechalismy z Debicy przez Barwinek i Slowacje do Chorwacji.

do przemyślenia droga przez Konieczną do Bardejowa a potem Preszów

z Dębicy krócej i szybciej choć jedzie się "bardziej bocznymi"

https://goo.gl/maps/s8CNj54Y2pR2

to fakt, jedzie sie krocej ale wlasnie te boczne drogi najbardziej daja popalic. Zreszta cala ta Slowacja to lekkie nieporozumienie ;) ech dozyjmy Via Carpathii i bedzie odrobine lepiej ;)
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 10.07.2016 18:31

valdemar napisał(a):

No to znacząco przekroczyłeś dopuszczane limity.

Jedyne odcinki gdzie zdarza mi się tam przekraczać limity to lasy janowskie i ekspresowka przed Rzeszowem, poza tym spokojnie, trasa dobra, nie ma wielkiego ruchu. 2 godziny poza szczytem jest bez problemu do zrobienia.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 10.07.2016 18:38

bluesman napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Chwilowo wróciły kontrole graniczne ....

Nie wróciły.

Czasowe - wyrywkowe >>> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... rzywrocona

Tak jak piszę. Stoją przy drodze, gapią się przez szkła. Zwykle natykałem się na pograniczników stojących przy drodze. To dzisiaj nie wyglądało jakoś nadzwyczajnie.

Janusz nie dyskutuj, miszcz wie lepiej. Z pewnością się zna na tym jak zabezpiecza się nasze granice poprzez "paczanie" :mrgreen:

Czytaj ze zrozumieniem. "Miszcz" składa relację z konkretnego dnia i konkretnego przejścia granicznego. Może dzień przedtem zatrzymano tam grupę brodatych arabów z bombami, a dzień później wylądowało różowe UFO. Nie wiem. Ale TEGO dnia, na TYM przejściu było spokojnie i bezproblemowo.
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 12.07.2016 19:08

Wyjazd 3.07 - Powrót 11.07

Rzeszów - Barwinek - Presov - Kosice - Budapest - Zagreb - Makarska

Jedyne utrudnienia na trasie wynikające z remontów to za granicą Słowacką, jadąc od Barwinka. Długie wahadło ze światłami no i dziury. Poza tym bezproblemowo. Zero Policji, krótka kontrola na granicy Węgry - Chorwacja.

W Chorwacji wiało, w kilku miejscach ograniczenia do 40 km/h.

Pozdrawiam.
mad_afaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad_afaka » 13.07.2016 11:39

OKid2 napisał(a):Wyjazd 3.07 - Powrót 11.07

Rzeszów - Barwinek - Presov - Kosice - Budapest - Zagreb - Makarska

Jedyne utrudnienia na trasie wynikające z remontów to za granicą Słowacką, jadąc od Barwinka. Długie wahadło ze światłami no i dziury. Poza tym bezproblemowo. Zero Policji, krótka kontrola na granicy Węgry - Chorwacja.

W Chorwacji wiało, w kilku miejscach ograniczenia do 40 km/h.

Pozdrawiam.

Trasę Barwinek - Presov jechaliście cały czas E371, czy na Stropkov i przed jeziorem odbicie w prawo na E371?
OKid2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 13.07.2016 11:42

Cały czas E371. Przez Svidnik, Strocin (tam odbicie na prawo), Giraltovice, Kapusany, Presov.
mad_afaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad_afaka » 13.07.2016 12:53

Dzięki za info :)
Krisbstok
Turysta
Białystok- Makarska- pomoc w wyborze trasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisbstok » 14.07.2016 13:03

Witam.
Chciałbym podpytać doświadczonych w tej kwestii osób przez jakie kraje najlepiej jechać z północnego-wschodu Polski (dokładnie Białystok)? Wstępnie zastanawiałem się nad trasą przez Czechy, Austrię i Słowenię (oczywiście z ominięciem płatnych odcinków w samej Słowenii). Czy uważacie że to dobry kierunek?
Ostatni raz byłem w Chorwacji ok. 10 lat temu i wówczas trasa z Białegostoku biegła przez Lublin, Rzeszów, następnie przez Słowację i Węgry, jednak nie ja wówczas ustalałem trasę.
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam,
Krzysiek
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 14.07.2016 15:58

i zostań przy tej trasie przez Rzeszów , Barwinek , Słowacja -omijasz autostradę, Węgry, droga dobra małe wahadła na terenie Słowacji, jeździmy tak już 6 lat i jest naprawdę spoko .Białystok pozdrawia
OKid2
Globtroter
Re: Białystok- Makarska- pomoc w wyborze trasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) OKid2 » 14.07.2016 17:00

Krisbstok napisał(a):Witam.
Chciałbym podpytać doświadczonych w tej kwestii osób przez jakie kraje najlepiej jechać z północnego-wschodu Polski (dokładnie Białystok)? Wstępnie zastanawiałem się nad trasą przez Czechy, Austrię i Słowenię (oczywiście z ominięciem płatnych odcinków w samej Słowenii). Czy uważacie że to dobry kierunek?
Ostatni raz byłem w Chorwacji ok. 10 lat temu i wówczas trasa z Białegostoku biegła przez Lublin, Rzeszów, następnie przez Słowację i Węgry, jednak nie ja wówczas ustalałem trasę.
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Mi, oprócz Słowacji jechało się świetnie :) Winieta na SVK coś 60 zł płaciłem, pewnie i ktoś powie, że nie warto, ale dla mnie te dwa krótkie odcinki to i tak dużo :) Dają trochę odetchnąć :) Na Węgrzech od MIskolca do końca trasy to już bajka :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone