Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yooshky
Cromaniak
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 04.07.2016 20:17

W tamtym roku w lipcową sobotę musiałem się ratować w taki sposób -> https://goo.gl/aHwX74 (zamiast tradycyjnie https://goo.gl/iflgtB) przed potężnymi korkami w Macelj i Lučko.
Nadrobiłem jakieś 40 km ale nie stałem.
Stałem za to kilka km przed rozjazdem na Rijekę. Wpakowałem się w korek który powstał "bez powodu".
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 05.07.2016 18:16

Może to dla kogoś będzie pomocne:

w sobotę jechaliśmy z Brzeska przez Krynicę i Bardejov do Tokaju, a wczoraj do Miskolca. Przed Bardejovem małe zwężenie, podobnie przed samym zjazdem na autostradę w Preszowie, poza tym zero prac drogowych czy wahadeł (jechaliśmy drogą z odcinkami płatnymi). W czwartek jedziemy dalej do Budapesztu, a w sobotę pod Szybenik. Zdam wtedy relacje, jak rezta trasy :hut:
mad_afaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad_afaka » 06.07.2016 07:29

Mała_Mi napisał(a):Może to dla kogoś będzie pomocne:

w sobotę jechaliśmy z Brzeska przez Krynicę i Bardejov do Tokaju, a wczoraj do Miskolca. Przed Bardejovem małe zwężenie, podobnie przed samym zjazdem na autostradę w Preszowie, poza tym zero prac drogowych czy wahadeł (jechaliśmy drogą z odcinkami płatnymi). W czwartek jedziemy dalej do Budapesztu, a w sobotę pod Szybenik. Zdam wtedy relacje, jak rezta trasy :hut:

z Bardejova jak kierowaliście się na Preszów ? Jakoś na około czy lokalnymi drogami "prosto w dół"?
Maud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maud » 06.07.2016 09:28

W poniedzialek po poludniu jechalismy z Debicy przez Barwinek i Slowacje do Chorwacji. Blizej granicy stoja panowie ze Sluzby Granicznej i poluja na ew. terrorystow :) Na Slowacji w miejscowosci Krajna Polana sa swiatla i w Šarišský Štiavnik swiatla i wahadelko. Tutaj trzeba chwile postac. Reszta drogi jak na Slowacji przystalo nawet nawet ;)
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 07.07.2016 07:41

Maud napisał(a):W poniedzialek po poludniu jechalismy z Debicy przez Barwinek i Slowacje do Chorwacji.

do przemyślenia droga przez Konieczną do Bardejowa a potem Preszów

z Dębicy krócej i szybciej choć jedzie się "bardziej bocznymi"

https://goo.gl/maps/s8CNj54Y2pR2
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2016 09:42

Maud napisał(a):W poniedzialek po poludniu jechalismy z Debicy przez Barwinek i Slowacje do Chorwacji. Blizej granicy stoja panowie ze Sluzby Granicznej i poluja na ew. terrorystow :)

Chwilowo wróciły kontrole graniczne ....
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 07.07.2016 18:50

Janusz Bajcer napisał(a):Chwilowo wróciły kontrole graniczne ....

Nie wróciły. Stoją przy drodze na jednej nodze i paczają przez lornetkę po samochodach. Jak widzą polską rodzinę, a nie grupę brodaczy w turbanach, nie zatrzymują. Info z dzisiaj z Barwinka.
Dzisiaj ok. 5-6 wahadeł od Presova do Barwinka. Nieszkodliwe - max. 2-3 minuty. Jedno na 10-15 min. na takiej stromej serpentynie. Generalnie - roboty drogowe nieodczuwalne. Nie opłaca się kombinować z objazdami.
Za to, po wjeździe do PL, eksplozja drogowego chamstwa. Groza.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2016 19:00

jan ostrzycki napisał(a):

Nie wróciły.

Czasowe - wyrywkowe >>> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... rzywrocona
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 07.07.2016 19:04

Janusz Bajcer napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):

Nie wróciły.

Czasowe - wyrywkowe >>> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... rzywrocona

Tak jak piszę. Stoją przy drodze, gapią się przez szkła. Zwykle natykałem się na pograniczników stojących przy drodze. To dzisiaj nie wyglądało jakoś nadzwyczajnie.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 07.07.2016 19:50

Jadąc 1 lipca na granicy węgiersko - chorwackiej każdy musiał otworzyć bagażnik , jak wypadła piłka lub materac to było OK :mrgreen:
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 07.07.2016 20:02

Wyrywkowe kontrole dotyczą tylko wjezdzajacych do Polski, może jedno auto na 50.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 07.07.2016 20:17

Barwinek - Rzeszów - Lublin. Zagrożeniem w PL nie są terroryści, uchodźcy, czy kosmici, tylko agresywni wariaci za kierownicami.
Załączniki:
w.jpg
w2.jpg
w1.jpg
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.07.2016 09:38

Wczoraj.
Wracałem niestety standardowo Koszyce-Presov-Barwinek (bez autostrad).
Dla mnie przejazd przez Słowację to zawsze męka...
Kilka wahadeł (3-4?), wypadek w okolicy Lipnicy przez co dodatkowe pół godziny w plecy. No i oczywiście wszędzie ograniczenia prędkości, nawet tam gdzie jest bezpiecznie, szeroko i pusto.
Przejazd Słowacji zajął mi 3 godziny.
Jak tylko wjechałem do PL to droga zablokowana, 2 tiry i 2 osobówki zderzyły się w Tylawie. Kombinowałem szutrami, bo objazdu nie było innego. Kolejka TIRów oczekujących na przejazd miała już wtedy ze dwa kilometry, a jeszcze przez parę godzin miało być nieprzejezdne
Jakby dało się tak przez tą Słowację teleportować, dopłacić, żeby mnie przenieśli na granicę w Tornyosnemeti :-)
bewu1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bewu1 » 10.07.2016 06:39

Na odcinku granica HU/SK - Miszkolc ok 4-6 km za granicą jest zwolnienie do 30 km. Warto zwolnić do 30 km, bo dziury straszne (można koło urwać). Nawierzchnia na reszcie odcinka do Miszkolca bez szału.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 10.07.2016 15:30

typ napisał(a):Jakby dało się tak przez tą Słowację teleportować, dopłacić, żeby mnie przenieśli na granicę w Tornyosnemeti :-)

Popieram! A jeszcze bardziej w drodze powrotnej :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone