Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
blajar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) blajar » 06.07.2010 16:54

Witajcie :-)

nowy jestem więc zanim cokolwiek napiszę to witam wszystkich i ogromnie dziękuję za to, że chcecie się dzielić swoją wiedzą, dzięki Wam chyba o niczym nie zapomnę i na większość rzeczy się przygotuję Wielkie dzięki dla autora tematu, odeszło mi sporo siedzenia na necie i przed mapą.

Planuję w sierpniu pojechać do Nowalji, będę jechał z Lublina i po przeczytaniu tego wątku nasunęło mi się kielka pytań, będę wdzięczny jeśli ktoś jest w stanie i ma ochotę odpowiedzieć. Mianowicie:

1. Czy faktycznie nie ma sensu kupować winiety na Słowację? Koszt na 1 m-c nie jest jakiś porażający, a jeśli droga jest OK i da się dzięki temu zaoszczędzić trochę czasu i paliwa to zdecydowałbym się na zakup (rozumiem, że za granicą za EUR można spokojnie wykupić?).

2. Z info na temat cen gazu wynika, że najtańszy jest właśnie w Słowacji, a najdroższy na Węgrzech (prawie porównywalny z tym u nas) więc wymyśliłem sobie, że się na max zatankuję w Lublinie i dolecę spokojnie do granicy Słowacja-Węgry i tam się dotankuję na dalszą część trasy (zbiornik mam na ok 100l gazu, autko pali 15/100 więc spokojniutko powinienem przelecieć, nie zamierzam szarżować). Pytanie brzmi, czy ktoś wie mniej więcej ile km i gdzie przed granicą SVK-HUN jest stacja LPG czynna jakoś wieczorem?

3. W samej Chorwacji na trasie do Zagrzebia, a później na Pag problemu z LPG nie powinno być, prawda?

Serdeczne dzięki, pozdrawiam
BJ
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 06.07.2010 18:33

blajar napisał(a):Witajcie :-)

3. W samej Chorwacji na trasie do Zagrzebia, a później na Pag problemu z LPG nie powinno być, prawda?

Hej
Odpowiem tylko na 3 pkt bo znajomi mieli gaz - nie ma problemu z jego nabyciem na terenie Cro

Co do reszty ...jechaliśmy przez Czechy-Austria-Słowenia
Znajomi wracali drugim wariantem, stwierdzili, że ten 1 dużo szybszy i wygodniejszy :)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 06.07.2010 19:52

blajar napisał(a):
2. Z info na temat cen gazu wynika, że najtańszy jest właśnie w Słowacji, a najdroższy na Węgrzech (prawie porównywalny z tym u nas)

porównywalny jest raczej na Słowacji ok 0,5 Euro czyli 2.1 zł
na Węgrzech ok 195 forintów czyli 2,8 zł

blajar napisał(a):

Pytanie brzmi, czy ktoś wie mniej więcej ile km i gdzie przed granicą SVK-HUN jest stacja LPG czynna jakoś wieczorem?

na pewno jest w Sahy ale nie wiem czy to będzie tobie po drodze
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 06.07.2010 22:07

blajar napisał(a):Witajcie :-)

1. Czy faktycznie nie ma sensu kupować winiety na Słowację? Koszt na 1 m-c nie jest jakiś porażający, a jeśli droga jest OK i da się dzięki temu zaoszczędzić trochę czasu i paliwa to zdecydowałbym się na zakup (rozumiem, że za granicą za EUR można spokojnie wykupić?).

Witaj :D
Moim skromnym zdaniem jeżeli jedziesz opisywaną trasą to kupowanie winiety nie ma sensu - autostrada na tym odcinku ma tylko kilkadziesiąt kilometrów - czyli to co nadrobisz jadąc autostradą, stracisz zatrzymując się aby kupić winietę :D ( której cena faktycznie nie jest porażająca )
Inaczej się sprawy mają jeżeli chcesz kierować się w stronę Bratysławy i Austrii.Wtedy zakup winiety i jazdę autostradą uważam za dobry pomysł :D
Pozdrav.
blajar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) blajar » 07.07.2010 07:38

ogromne dzięki za informacje :-)

W takim razie winiety na SVK nie kupuję :-) Jeśli komuś z Was przypomni się gdzie przed granicą SVK-HUN jest stacja lpg, na której mógłbym zatankować w nocy to będę wdzięczny :-) Może w Koszycach?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2010 07:49

blajar napisał(a):Jeśli komuś z Was przypomni się gdzie przed granicą SVK-HUN jest stacja lpg, na której mógłbym zatankować w nocy to będę wdzięczny :-) Może w Koszycach?

1) w Koszycach na wylotówce (po lewej stronie) na granice SENA/TORNYOSNEMETI - OMV 24/h, można płacić kartą za LPG,
2) ok. 50 metrów przed przejściem granicznym SENA/TORNYOSNEMETI (również po lewej stronie) - stacja paliw 24/h (za LPG nie zapłacisz tam kartą),
3) ok. 30 km za przejściem SENA/TORNYOSNEMETI - MOL 24/h (pierwsza stacja paliw na terenie H) - płatnośc kartą za wszystko, w tym za e-winiety
blajar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) blajar » 07.07.2010 07:52

1) w Koszycach na wylotówce (po lewej stronie) na granice SENA/TORNYOSNEMETI - OMV 24/h, można płacić kartą za LPG,
2) ok. 50 metrów przed przejściem granicznym SENA/TORNYOSNEMETI (również po lewej stronie) - stacja paliw 24/h (za LPG nie zapłacisz tam kartą),
3) ok. 30 km za przejściem SENA/TORNYOSNEMETI - MOL 24/h (pierwsza stacja paliw na terenie H) - płatnośc kartą za wszystko, w tym za e-winiety

ogromne dzięki! Trasa zaplanowana :-)
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 12.07.2010 21:15

Mam w tym temacie pytanie do Przemyślaków i Rzeszowiaków. W związku z tym, iż w tym roku najprawdopodobniej będę zaczynał trasę do Chorwacji w Jarosławiu to mam pytanie, jak najlepiej dojechać do Barwinka. Czy przez Rzeszów (tę trasę znam) czy na skróty (z Przeworska na Dynów i do Domaradza gdzie wskakuję na "9" czy może przez Przemyśl i Sanok (ale to trochę naokoło z Jarosławia). Wszelkie sugestie mile widziane :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 12.07.2010 22:19

Przez Dynów i Domaradz będziesz miał najkrócej, ale jest to trasa po drogach drugorzędnych :D a jak to u nas bywa o nie zawsze najlepszej nawierzchni :( Może będzie mniejszy ruch ...
Nie wiem z jakiej części Jarosławia masz zamiar startować, ale wg mnie ma to duże znaczenie, bo przejazd przez Jarosław trwa teraz około 30-40 minut.Jeżeli ruszasz z zachodniej strony miasta to wal na Rzeszów,jeżeli ze wschodniej to na Przemyśl :D
:papa:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 13.07.2010 10:13

Teściowie mieszkają w samym centrum Jarosławia :-) Stamtąd odbieram starszą córkę. Pewnie pojadę przez Rzeszów bo zupełnie nie znam drogi przez Dynów.
Ile czasu mniej więcej zajmuje odcinek Barwinek - Budapeszt? Zakładam ze z Jarosławia do Barwinka dojadę w 2 godziny, może z małym hakiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2010 10:29

Lider, od kiku dobrych lat robie ta trasę.
Odcinek Rzeszów - Budapeszt (jadąc przepisowo) zajmuje mi 5-6 h.
W sumie najbardziej upierdliwy odcinek (ograniczenia prędkości, zawalidrogi itp.) jest do Koszyc i tu można czasami troche czasu stracić ale później już z górki i stracony czas nadrobisz z nawiązką na Węgrzech.
Od granicy w Tornyosnemeti do Miskolca masz ok. 60 km. w tym ok. 40 km to nowa droga ze znakami ograniczenia do 100 km/h więc jedzie się fajnie. Przed Miskolcem wpadasz na M-3 i jest OK.
Jak chcesz jechać w miarę płynnie i szybko to osobiście odradzam pchać się na Dynów, lepiej i szybciej przez Rzeszów.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 13.07.2010 10:56

Dzięki Piotrek, dzięki Wojan. Czyli trasa mi się wyklarowała. Resztę ważnych informacji na temat tej trasy przeczytałem wcześniej więc tylko odliczam dni, ale to w innym wątku :papa:
arti.sa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arti.sa » 16.07.2010 09:41

Witam w tym wątku ;)
Jako jestem z Krasnegostawu to planuję trasę w sierpniu Krasnystaw>Janów Lubelski>Rzeszów>Barwinek>Baśka Voda

Mam gorącą prośbę o wskazanie stacji LPG gdzie tankujecie.
Widzę, że Piotrek_B przerabiał już temat wielokrotnie i zapewne zna na pamięć :) Jestem gotów nawet zrobić mapkę interaktywną i zamieszczenie jej tutaj.

Dodam, że przejadę ok. 300km na zbiorniku więc nie za wiele ale czym więcej punktów tym lepiej.

Początek już jest ale przydało by się czy coś jest miedzy Rzeszowem a Barwinkiem, Węgry, Chorwacja do Zagrzebia a i było by cacy na południe:
Kod: Zaznacz cały
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2010 10:02

arti.sa napisał(a):Widzę, że Piotrek_B przerabiał już temat wielokrotnie i zapewne zna na pamięć :)

Nie tyle zna co znał ;-)
Na ON się przerzuciłem, więc nowych punktów z LPG, szczególnie na Wegrzech, nie podam.

arti.sa napisał(a):czy coś jest miedzy Rzeszowem a Barwinkiem

tu akurat na oparach jazda Ci nie grozi bo LPG na tym odcinku jest na każdej stacji a jest ich sporo, nawet nie ma sensu ich wymieniać.
Na samym odcinku Rzeszów-Barwinek (ok. 90 km) masz tego minimum 20 sztuk z czego 90 % czynne 24/h.
ati7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ati7 » 24.07.2010 08:03

wróciłem z Cro w czwartek i jechałem na LPG
nie ma żadnego problemu aby się zatankować:)
nic nie drukowałem i nie robiłem mapek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone