Witajcie
nowy jestem więc zanim cokolwiek napiszę to witam wszystkich i ogromnie dziękuję za to, że chcecie się dzielić swoją wiedzą, dzięki Wam chyba o niczym nie zapomnę i na większość rzeczy się przygotuję Wielkie dzięki dla autora tematu, odeszło mi sporo siedzenia na necie i przed mapą.
Planuję w sierpniu pojechać do Nowalji, będę jechał z Lublina i po przeczytaniu tego wątku nasunęło mi się kielka pytań, będę wdzięczny jeśli ktoś jest w stanie i ma ochotę odpowiedzieć. Mianowicie:
1. Czy faktycznie nie ma sensu kupować winiety na Słowację? Koszt na 1 m-c nie jest jakiś porażający, a jeśli droga jest OK i da się dzięki temu zaoszczędzić trochę czasu i paliwa to zdecydowałbym się na zakup (rozumiem, że za granicą za EUR można spokojnie wykupić?).
2. Z info na temat cen gazu wynika, że najtańszy jest właśnie w Słowacji, a najdroższy na Węgrzech (prawie porównywalny z tym u nas) więc wymyśliłem sobie, że się na max zatankuję w Lublinie i dolecę spokojnie do granicy Słowacja-Węgry i tam się dotankuję na dalszą część trasy (zbiornik mam na ok 100l gazu, autko pali 15/100 więc spokojniutko powinienem przelecieć, nie zamierzam szarżować). Pytanie brzmi, czy ktoś wie mniej więcej ile km i gdzie przed granicą SVK-HUN jest stacja LPG czynna jakoś wieczorem?
3. W samej Chorwacji na trasie do Zagrzebia, a później na Pag problemu z LPG nie powinno być, prawda?
Serdeczne dzięki, pozdrawiam
BJ