Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2016 11:48

Alize 1800 napisał(a):
mkbojarczuk napisał(a):Co do wyprzedzania to kwestia dyskusji.Droga 835 jest mało uczęszczana przez tiry ,czego nie da sie powiedzieć o drodze s 19.

Ze względu, że droga 835 jest mało uczęszczana przez ciężkie auta,ale jest i stan jej jest ....na googlach widać i km jest dalej - wybór jest dość jasny: jazdy i wyprzedzania.

przesada.

z ciekawości odnosnie kilometrów.260-261
http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?dep ... rivalDate=

http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?dep ... rivalDate=
W przypadku tej drogi spowalnia odcinek pomiędzy kanczugą a jawornikiem.Ale to jest jakieś 15 km.

Na s19 masz za to takie kwiatki jak 14 km obszaru zabudowanego miejscowości Kamień.

czas rzeczywiście przemawia za s19 ale pod warunkiem,że sprawnie przejedziesz przez Rzeszów.

Nawierzchnia w obu przypadkach ma swoje dobre i dziurawe fragmenty.

Jeśli ktoś jedzie ze wschodnich albo południowych częsci Lublina to zdecydowanie lepiej mu pojechać na Biłgoraj niż tracić czas aby przebić się przez Lublin.

Po drodze

w Bachórzu jest klimatyczna karczma ,kiedyś opisana była w "Podróżach".Hitem są proziaki z masłem czosnkowym
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 12.06.2016 14:48

Nieprawda, Kamień to ok 5 km terenu zabudowanego.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 12.06.2016 19:39

Alize 1800 napisał(a):Nikt nikomu nie narzuca trasy, która osobiście mu pasuje i nie trzeba się zgadzać - to moja opinia. :wink:

Każdy pojedzie jak zechce.
Zostawcie ten temat: jak wyżej.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 12.06.2016 20:25

Alize 1800 napisał(a):Każdy pojedzie jak zechce. Zostawcie ten temat: jak wyżej.

Dokładnie :D ja akurat przez Rzeszów nie muszę jechać bo mieszkam z dobrej strony :mrgreen:
ale i tak przez żaden Dynów ani Kańczugę bym nie jechał :wink:
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.06.2016 10:08

Jakieś świeższe informacje na tej trasie Rzeszów - Barwinek - Koszyce - Budapeszt?
Gdzie remonty są czy będą, ewentualne objazdy?
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 15.06.2016 11:31

Jechałem w zeszłym tygodniu, między Svidnikiem a Preszovem ok. 5 km tylko jednym pasem (drugiego brak, zdjęty do gruntu) światła, stanie nawet pół godziny. Wracałem Kapusany- Bardejov - Niżna Poljanka - Ożenna - Krępna - Chyrowa - Iwla - Dukla.
13 km dalej ale na odcinku Bardejov - Iwla zero aut. Asfalt super ale droga wąska i trochę kręta. No i mam wrażenie że więcej policji słowackiej na głównej drodze.

Wylotówka z Budapesztu M3 w remoncie ale tylko od M0 do M31 i tylko na wyjeździe. Tak że bez wpływu.

W przypadku jazdy od Lublina w szczycie polecam: https://www.google.pl/maps/dir/50.05562 ... d0!1m0!3e0
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 15.06.2016 12:08

Owain napisał(a):Jechałem w zeszłym tygodniu, między Svidnikiem a Preszovem ok. 5 km tylko jednym pasem (drugiego brak, zdjęty do gruntu) światła, stanie nawet pół godziny. Wracałem Kapusany- Bardejov - Niżna Poljanka - Ożenna - Krępna - Chyrowa - Iwla - Dukla.
13 km dalej ale na odcinku Bardejov - Iwla zero aut. Asfalt super ale droga wąska i trochę kręta. No i mam wrażenie że więcej policji słowackiej na głównej drodze.

Wylotówka z Budapesztu M3 w remoncie ale tylko od M0 do M31 i tylko na wyjeździe. Tak że bez wpływu.

W przypadku jazdy od Lublina w szczycie polecam: https://www.google.pl/maps/dir/50.05562 ... d0!1m0!3e0

Jak wygląda droga między Krępną a Chyrową?, bo swego czasu pamiętam że nie była dobrej jakości
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 15.06.2016 12:13

Jest ok. Nie zwróciłem uwagi czy to nowy asfalt ale wygląda lepiej niż obecnie na street view. Czyli lepiej niż dziury między Duklą a Barwinkiem, o Słowacji nie wspominając. Wąska, kręta ale nie nad miarę, jedzie się relaksacyjnie przez las. 130 nie pojedziesz ale 70-80 spokojnie.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.06.2016 14:00

Owain napisał(a):Jechałem w zeszłym tygodniu, między Svidnikiem a Preszovem ok. 5 km tylko jednym pasem (drugiego brak, zdjęty do gruntu) światła, stanie nawet pół godziny. Wracałem Kapusany- Bardejov - Niżna Poljanka - Ożenna - Krępna - Chyrowa - Iwla - Dukla.

Jak długo trwać będzie ten remont? Z powrotem trzeba będzie jechać jak w ubiegłym roku: z Miszkolca na Szerencs-Trebisov-Stropkov.
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 15.06.2016 14:18

Sprawia wrażenie, że przed zimą nie skończą:) Serio nie ma połowy drogi na dł. 5 km i na głębokość 40 cm do żywej ziemi. Czyli to nie tak, że tylko brak asfaltu. Ja tym razem kupowałem winietkę - nie ma za wysokiej ceny by szybko i bezboleśnie opuścić ten bezbożny kraj. A kolega mimo winietki zapłacił, bo sk..syny stali tuż przed granicą węgierską, na R4, gdzie jeszcze wygląda jak ekspresówka ale już za znakiem z przekreślonym jej symbolem i 100 euro zapłacił...
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 15.06.2016 14:19

Owain napisał(a):Jest ok. Nie zwróciłem uwagi czy to nowy asfalt ale wygląda lepiej niż obecnie na street view. Czyli lepiej niż dziury między Duklą a Barwinkiem, o Słowacji nie wspominając. Wąska, kręta ale nie nad miarę, jedzie się relaksacyjnie przez las. 130 nie pojedziesz ale 70-80 spokojnie.

Dzięki za info, jadę co prawda za miesiąc, ale trasę chciałbym zaplanować wcześniej, by w miarę możliwości uniknąć właśnie tego typu kwiatków, jak słowackie remonty :wink:
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 15.06.2016 20:27

Aktualna mapa remontów na Słowacji.

zjazdnost.sk/map/view.html

Jeśli ktoś jedzie w weekend, można jechać przez Barwinek, za Svidnikiem skręcić na Stropkov, a potem przed Domaszą w prawo na Girlatovce/Preszów. Nadkłada się tylko 9 km w porównaniu z podstawową trasą.

Latem w weekendy obowiązuje zakaz ruchu tirów 7.00-19.00 w soboty i 00.00-22.00 w niedziele. Dzięki temu można szybko przeskoczyć wahadła między Barwinkiem a Svidnikiem.

Jazda przez Krempną i Bardejów to już ponad 20 km nadkładania, a droga za Żmigrodem do granicy jest wąska i kręta. Po nocy łatwo można tam upolować "dziczyznę". Jeździmy w tamte strony na offroady i nocą naprawdę trzeba uważać.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.06.2016 21:16

A pomiędzy Giraltovcami a Preszowem są roboty drogowe, mijanki czy ok? Nie mogę odpalić tego adresu!
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 16.06.2016 06:53

Alize 1800 napisał(a):A pomiędzy Giraltovcami a Preszowem są roboty drogowe, mijanki czy ok? Nie mogę odpalić tego adresu!

Roboty są w Sariskim Stavniku, kilka km za Svidnikiem w kierunku Preszowa. Za Giraltovcami czysto.
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 16.06.2016 07:14

valdemar napisał(a):Aktualna mapa remontów na Słowacji.

zjazdnost.sk/map/view.html

Jeśli ktoś jedzie w weekend, można jechać przez Barwinek, za Svidnikiem skręcić na Stropkov, a potem przed Domaszą w prawo na Girlatovce/Preszów. Nadkłada się tylko 9 km w porównaniu z podstawową trasą.

Latem w weekendy obowiązuje zakaz ruchu tirów 7.00-19.00 w soboty i 00.00-22.00 w niedziele. Dzięki temu można szybko przeskoczyć wahadła między Barwinkiem a Svidnikiem.

Jazda przez Krempną i Bardejów to już ponad 20 km nadkładania, a droga za Żmigrodem do granicy jest wąska i kręta. Po nocy łatwo można tam upolować "dziczyznę". Jeździmy w tamte strony na offroady i nocą naprawdę trzeba uważać.

Ja niestety jadę we wtorek, więc tiry mnie nie ominą i jeżeli mam do wyboru krętą, ale pustą drogę lub stanie po pół godz na mijankach między tirami, to wybór jest chyba prosty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone