Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pam
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pam » 30.06.2009 19:50

Piotrek_B napisał(a):
BOLETUS napisał(a):....Reasumując ....

reasumując.....to nie kombinujcie jak koń pod górkę tylko jedźcie wg drogowskazów.
Na drogowskazach wszystko jest tam napisane.
Jek będziecie zastaniawiali się czy jechac M8000 i za 2 km skręcić w lewo lub w prawo za stodołą w M7890 to nie dojedziecie nigdy.
Węgry, w tym Budapeszt są dobrze oznakowane, więc nie myślmy kategoriami polskimi gdzie z jednej wsi do drugiej trudno trafić bez gps-u :lol:
Jak wiecie dokąd chcecie jechac to kierując sie drogowskazami (numeryczne oznaczenie dróg) dojedziecie bez problemu

Życzę wiecej wiary w siebie i szerokiej drogi :wink:

O właśnie - i nie patrzcie na nazwy miejscowości, bo i tak nie zdążycie przeczytać, a tym bardziej zrozumieć o którą chodzi.
DINO
Odkrywca

Postnapisał(a) DINO » 03.07.2009 23:33

Boletus
tak jak Ty tak i ja mierzył się będę I raz z CRO, i popieram trasę Słowacja-Węgry-CRO. Moje zdanie jest ukształtowane przez doświadczonych Cromaniaków oraz poprzez własne analizy map. Dodatkowo jestem zwolennikiem map papierowych , a nie GPS- ów (PS.zbędny zupełnie wydatek dla jeżdżących 13-16 tys km rocznie z trasą uroplową włącznie oraz zbędny wydatek dla ludzi z "poczuciem orientacji w terenie"). Droga jest tak prosta , że wystarczy jak ją rozpisać na kartcę formatu 5x5 cm i mieć pod ręką w razie co, gdy poczujemy że coś nie tak z trasą , sięgamy po naszą "bezcenną wspomagajkę" i mamy odpowiedż na nasze zakłopotanie.
Pozdrawiam
adikos
Croentuzjasta

Postnapisał(a) adikos » 03.07.2009 23:51

a ja zawsze biore GPS po co mam sobie zycie komplikowac?Mape zwykla mam awaryjnie,robie rocznie ok 20 tys mil i uwazam GPS za komfort szkoda tylko ze ten glos damski nie podaje kawy,bylo by super
pzdr
mnowak355
Odkrywca
dopisuje się

Postnapisał(a) mnowak355 » 22.06.2010 01:03

Dopisze się żeby temat mi nie zaginął.
Kawał dobrej roboty. Pozdrawiam
BOLETUS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BOLETUS » 22.06.2010 10:15

Dobrze, ze odświeżyłeś (łaś) temat. Za 16 dni wyjazd do Cro. Z zeszłego roku mam doświadczenia, które chyba w obecnym wykorzystam.
1. Męczyła mnie droga z Warszawy przez Radom - Tarnobrzeg - Rzeszów - Barwinek.
2. Męczyła mnie Słowacja z mieścinkami, (jedna za drugą), w których koniecznie trzeba było zwolnić do 50 km/h.
3. Węgry do autostrady w Miszkolcu też nie rewelacyjne.
W tym roku zmiana trasy przejazdu.
Z Warszawy "Gierkówką" na śląsk, potem Cieszyn, trochę Czech, Słowacja - autostradą do Bratysławy, dalej autostradą do Budapesztu, potem Balaton - nocleg u kochanej Pani Tereski w Koroshegy i na drugi dzień rano autostradą do samej Puli w Cro.
Myślę, że taka trasa bedzie mniej męcząca.
Prosze o ewentualne komentarze. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2010 11:30

BOLETUS napisał(a):Z Warszawy "Gierkówką" na śląsk, potem Cieszyn, trochę Czech, Słowacja - autostradą do Bratysławy, dalej autostradą do Budapesztu, Prosze o ewentualne komentarze. Pozdrawiam.

A po co zjeżdżasz z Chech na Słowację i Węgry, robisz straszne koło, poza tym jak już jesteś w Chechach to masz autostradę do samej Chorwacji.
Moja Sugestia
Cieszyn,Brno, Wiedeń, Graz, Słowenia, Chorwacja
BOLETUS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BOLETUS » 22.06.2010 14:33

Serce w pasy.
Dzięki za sugestie. Mam nocleg nad Balatonem więc muszę tam zajrzeć. Nie lubię jechać non stop kikanaście godzin. Wakacje to wakacje. A tak w związku z tym co napisałeś. Czy czesi zbudowali już autustradę od polskiej granicy (okolice Cieszyna) na południe? Mam mapę z planowaną budową i nie wiem czy to juz skonczone?
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2010 15:35

Od granicy, aż za Brno masz autostradę. Później jakieś 50km masz szeroką drogę dwupasmową, aż do nowego odcinka autostrady A5. I później lecisz non stop autostradą.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 22.06.2010 17:40

Ja uważam, że winieneś jechać gierkówką na bielsko Białą, Żywiec, Zwardoń Zilina, Bratysława, 86 stką na Csorne dalej Kormend i Letynye, Zagrzeb i dalej Pula
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2010 17:44

BOLETUS napisał(a):Prosze o ewentualne komentarze. Pozdrawiam.

Jak mam sie subiektywne ustosunkować to zdanie mam identyczne jak Serce w Pasy.
Wawa-gierkówka-Czecha-itd wg mnie totalny bezsens.
Jeszcze jakby to był fajny w sensie autostrady/drogi ekspresowej odcinek to bym nic nie mówł.
Moim zdaniem z Wawy nad Balaton najlepsza i najmniej namodzona droga wiedzie przez Bawinek.
Piszesz, że "Węgry do autostrady w Miszkolcu też nie rewelacyjne." przecież tam jest nowa droga od granicy w Sana/Tornyosnemeti do Miskolca - ograniczniki w postaci znaków drogowych na tym odcinku to 100 km/h.
Swoją drogą chciałbym mieć tak "nierewelacyjne" odcinki na naszych głównych drogach :lol:
Ale.....to Ty jesteś kierowca i wybór należy do Ciebie :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BOLETUS » 23.06.2010 08:41

Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi i sugestie. Zastanowię się nad nimi i coś postanowię. Pozdrawiam.
seba31
Plażowicz

Postnapisał(a) seba31 » 29.06.2010 23:31

mam pytanie do znawców tematu czy stacja benzynowa w miejscowości Forro jest czynna 24h ?? ponieważ planuje tam zakup winiety na Węgry ok godziny 22, proszę o pomoc, pozdrawiam
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 29.06.2010 23:54

Przez Forro przejeżdżałem zawsze w świetle dnia :D dlatego na Twoje pytanie nie odpowiem.Rozwiązaniem problemu może być zakup e-winiety
Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2010 06:31

seba31 napisał(a):czy stacja benzynowa w miejscowości Forro jest czynna 24h ??

Tak
Kadi
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kadi » 30.06.2010 07:50

BOLETUS napisał(a):Dziękuję Wszystkim za cenne uwagi i sugestie. Zastanowię się nad nimi i coś postanowię. Pozdrawiam.

Jeśli już wiesz jak jechać to jeszcze Ci trochę namącę.
Osobiście z Warszawy pojechałbym trasą W-wa-Częstochowa-Kraków-Chyżne -Bańska Bystrica-Zwolen-Sahy-Budapeszt.

W Bańskiej, tak jak mi tłumaczył jeden Słowak, za marketem Tesco skręca się w prawo, żeby objechać ten krótki odcinek autostrady.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies