Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kobrat
Cromaniak
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 16.02.2016 12:11

Alize 1800 napisał(a):
Lednice napisał(a):
andywiki napisał(a):... zastanawiam się nad jazdą z Katowic do Makarskiej 25.06 w sobotę na wieczór ze względu na dzieci co o tym myślisz, czy po prostu odczekać i ruszyć w niedziele z rana ?

Tak jak napisał Kobrat, w nocy z soboty na niedzielę nie powinno być korków.
Tyle, że to jest ładny kawałek drogi na jeden raz

Ładny tzn. że długi i czasochłonny czy krajobrazowo ładny? ?
Trasa max. 12 godzin (z przerwami): chyba nie ma problemu z jazdą na jeden raz?
Oj, żebym ja miał tylko tyle!
Ps. A jak trasa przez Barwinek? Coś się zmieniło?

ladny kawalek to i ja mam :) Unna - Pakostane - Krapkowice - Unna
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 16.02.2016 13:04

My w tym roku ruszamy z Cieszyna o 3 w nocy z soboty 25 na niedziele 26 czerwca. Juz kilka aut z forum tej nocy będzie na trasie to miło;-)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 16.02.2016 13:43

Alize 1800 napisał(a):
Lednice napisał(a):
andywiki napisał(a):... zastanawiam się nad jazdą z Katowic do Makarskiej 25.06 w sobotę na wieczór ze względu na dzieci co o tym myślisz, czy po prostu odczekać i ruszyć w niedziele z rana ?

Tak jak napisał Kobrat, w nocy z soboty na niedzielę nie powinno być korków.
Tyle, że to jest ładny kawałek drogi na jeden raz

Ładny tzn. że długi i czasochłonny czy krajobrazowo ładny? ?
Trasa max. 12 godzin (z przerwami): chyba nie ma problemu z jazdą na jeden raz?
Oj, żebym ja miał tylko tyle!
Ps. A jak trasa przez Barwinek? Coś się zmieniło?

12 h z przerwami to w sam raz:)
odnośnie Barwinka, to w roku 2015 remonty miały się zakończyć...pojadę wiosną na Pn Węgry to coś napiszę, ale pewnie ktoś mnie ubiegnie z info:)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 16.02.2016 14:19

Sol-Wagon napisał(a):odnośnie Barwinka, to w roku 2015 remonty miały się zakończyć...pojadę wiosną na Pn Węgry to coś napiszę, ale pewnie ktoś mnie ubiegnie z info:)

Trasa za Świdnikiem na serpentynach już jest otwarta :)
gringostar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gringostar » 16.02.2016 15:12

Lednice napisał(a):
gringostar napisał(a):Którą trasę wybralibyście jadąc z okolic Olkusza?
a) Dąbrowa Górnicza - Tychy - Bielsko-Biała - Cieszyn - [CZ] Trzyniec - [SK] Żylina - Bratysława - [HUN] Nagykanizsa - [CRO] Zagrzeb - Tribunji
czy:
b) Katowice - [CZ] Ostrava - Brno - [A] Wiedeń - Graz - [SLO] Maribor - [CRO] Zagrzeb - Tribunji

Dzięki wielkie za pomoc. To nasz pierwszy wyjazd na Chorwację a opinie zasłyszane podzielone.

Opinie INNYCH to jedno, liczy się opinia waszego ( waszych )
kierowcy ( kierowców ) :wink:
owice/Tribunj,+Chorwacja/@46.9485025,12.5710435,6z/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x4716ce2336a1ccd1:0xb9af2a350559fabb!2m2!1d19.0237815!2d50.2648919!1m5!1m1!1s0x1334d7a85f1e3bb1:0xb38abae5485a761e!2m2!1d15.7475655!2d43.7569503

Tak jest najszybciej, jak podróż nie jest w sobotę, w sezonie lipcowo-sierpniowym :!: :!: :!:
Jak jest, to zaczynają się schody...

Koenig napisał(a):gringostar, ja też z okolic Krakowa jadę trasą podaną przez Lednice, jedynie w SLO objazdem.
W tym roku ustawiłem sobie urlop tak, żeby wyjazd i powrót były w środku tygodnia, liczę więc na ominięcie korków.

15.06 (środa) wyjazd około 1 może 2 w nocy. Wracamy w piątek 24.06. Generalnie będziemy podróżować z dziećmi w wieku 4 i 0.58(3) roku dlatego wyjazd w nocy.

Chodzi mi przede wszystkim o uniknięcie remontów i innych utrudnień chciałbym wybrać trasę, która będzie "płynna"

PS. cześć Kobra ;)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 16.02.2016 15:28

To jeszcze czerwiec, więc są szanse, że dużych korków nie będzie. Nie wiem tylko na jakim etapie są te nieszczęsne remonty w Czechach. W ubiegłym roku prawie cały odcinek w Czechach był w remoncie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2016 16:04

Koło Brna, w okolicach Vyskova na pewno będą remontować :roll:
Nie skończyli też remontu na dwupasmówce z Brna do Pohorelic :roll:
No i w zeszłym roku remontowali też dwupasmówkę koło Ołomuńca, stan nawierzchni jest tam w kilku miejscach kiepski :roll:

Poza tym trzeba liczyć się z dokładniejszymi kontrolami na granicy słoweńsko-chorwackiej i wyrywkowymi kontrolami na granicy słoweńsko-austriackiej

Trasa z Katowic do Makarskiej jest do zrobienia w 12 godzin, ale postoje byłyby tylko na sikanie 8)
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 16.02.2016 21:05

Trasa z Katowic do Makarskiej jest do zrobienia w 12 godzin, ale postoje byłyby tylko na sikanie 8)[/quote]

Tadeusz dokładnie jak piszesz z tą jazdą w 12godz. nie komentowałem wcześniejszych postów bo...po prostu jedni zrobią to w 12 inni w 14 a jeszcze inni w 18 bo będą korki lub inne nie sprzyjające warunki, zresztą było już o tym bardzo dużo.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 19.02.2016 11:34

Sol-Wagon napisał(a):odnośnie Barwinka, to w roku 2015 remonty miały się zakończyć...pojadę wiosną na Pn Węgry to coś napiszę, ale pewnie ktoś mnie ubiegnie z info:)

Każda informacja - późniejsza czy wcześniejsza będzie przydatna.
lotnikwsk napisał(a):Trasa za Świdnikiem na serpentynach już jest otwarta :)

O to ładnie się robi.
To na Giraltovce, Lipniki śmiało można planować trasę.
simones
Turysta
Białystok-Brele

Nieprzeczytany postnapisał(a) simones » 20.02.2016 12:28

Witam wszystkich.
W lipcu wybieram się z rodziną do Breli. Jadę z Białegostoku, wiec rozbijam trasę na dwa razy. Którędy mam jechać żeby trasę pokonać szybko i wygodnie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Białystok-Brele

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.02.2016 14:20

odpowiem z uwagi na sentyment do Breli...
cóż, szybko i wygodnie to wiele kombinacji nie ma, PL, CZ, A, MLP, HR 90% autostrady lub expresówki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2016 14:36

simones napisał(a):Witam wszystkich.
W lipcu wybieram się z rodziną do Breli. Jadę z Białegostoku, wiec rozbijam trasę na dwa razy. Którędy mam jechać żeby trasę pokonać szybko i wygodnie?

Jak już to BRELA :D

Tak jak podał te kiero, z tym że nie ma przymusu omijania autostrady w Słowenii :wink:
Brak omijania kosztuje 2 razy 15 euro - koszt słóweńskich winietek

Winietka czeska, winietka austriacka i płatne autostrady w Chorwacji - to trzeba wliczyć do kosztów dojazdu :!:
Winietki kupisz na tolltickets w cenie nominalnej :!:
Za autostrady chorwackie zapłacisz na bramkach :!:

Bardzo dużo informacji jest w poszczególnych wątkach tego działu :!: :!: :!:

Z uwagi na bardzo długą drogę najlepszym wyjściem będzie nocleg w cywilizowanych warunkach, nie na parkingu :!:
Takie miejsce to np. Oekotel w Graz,
jest sporo noclegów w przystepnych cenach we Wiedniu.
Dużo ludzi nocuje w czeskim Mikulovie przy granicy z Austrią

Też bardzo dużo informacji jest na forum :!:

Ja bym pierwszego dnia zrobił jak najwięcej kilometrów i wcześnie rano wyjechał 8)
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 20.02.2016 23:48

Hej. Ja przerobiłem już takie trasy:
1. https://goo.gl/maps/vRK3uBgdnNR2 - to moja pierwsza trasa, chyba najprostsza logistycznie, ale nie przepadam za 19-ką, dość męczący fragment. Na Słowacji omijałem płatny fragment Preszów-Koszyce. Od węgierskiego Miskolca już tylko autostrada;
2. https://goo.gl/maps/MjA1fT4xKUu - druga wersja; Polski odcinek już przyjemniejszy, ale długi odcinek słowacki, przez góry, zależy jak się trafi z tirami, też z ominięciem fragmentu słowackiej autostrady Bańska Bystrzyca-Zvoleń;
3. https://goo.gl/maps/bkkdvpt8yLm - trzecia wersja; odcinek PL-SL S1-ką przez czeski Cieszyn lub S69-ką przez Żywiec i do Żyliny. Na Węgrzech drogą nr 86.
4. https://goo.gl/maps/5egVvvcB4n92 - czwarta wersja; tak jak poprzednio, ale na Węgrzech cały czas autostradą; czas taki sam, tylko trochę nadrabiasz kilometrów, ale prostą autostradą;
5. https://goo.gl/maps/ZSEzjrPv6212 - piąta wersja; j.w. z pominięciem Budapesztu.

Jeżdżę różnie, bo lubię odmiany, ale to zależy od okoliczności. Czasem decyzję podejmuję podczas trasy...czy mi się wygodnie jedzie autostradą, czy zrobić sobie odmianę i dla oprzytomnienia wybieram fragmenty normalnych dróg. Jeżdżę zwykle na raz, więc czasem ma to znaczenie.

Trasy przez Czechy, Austrię, Słowenię jeszcze nie testowałem, więc się nie wypowiadam.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21.02.2016 21:28 przez BraveSirRobin, łącznie edytowano 2 razy
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 21.02.2016 00:03

Trasa nr 1 polecam przetestowana w ubiegłym roku. Na Słowacji minimalny odcinek i od razu autostrada.

Trasa ta jest najszybsza i najtańsza jeśli chodzi o winietki :papa: Ktoś pisał o tym w którymś wątku :)
Ostatnio edytowano 21.02.2016 00:17 przez pablos77, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.02.2016 00:09

Ma być szybko i wygodnie :!:

O kosztach nic nie było w pytaniu :wink:

Przy tak długiej trasie w kilometrach koszt winietek w ogólnych kosztach podróży nie ma żadnego znaczenia i omijanie autostrad moim zdaniem nie ma sensu :!:
( no, może poza odcinkiem w Słowenii, tu zdaniem wielu gra jest warta 30 euro :D 8) )
Ostatnio edytowano 21.02.2016 00:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone