qba_lle napisał(a):Witam wybieramy się z narzeczoną 24 sierpnia (start ok godziny 16 z Lublina) do Chorwacji, prawdopodobnie region Makarska, noclegu jeszcze nie mamy cały czas łowimy coś na booking.com.
Wyjazd był spontanicznym pomysłem i ma to być raczej "low budget" tak więc mam parę pytań.
1. Która trasa będzie najlepsza, tak aby nie jechać przesadnie długo i nie wydać nie wiadomo ile na autostrady. Najrozsądniejsza wydaje się trasa Słowacja>Węgry>Chorwacja. Tylko pytanie czy warto płacić za autostrady w krajach takich jak Słowacja i Węgry czy lepiej pojechać drogami krajowymi a autostradę zapłacić już w Chorwacji.
2. Winiety na nasz pobyt starczą 10 dniowe, czytałem że PZMot strasznie dużo marży sobie nalicza. Tak więc będziemy je kupowali po drodze, czy w nocy nie ma z tym problemu?
3. Jedziemy autem raczej małym (Seat Ibiza) z LPG i niestety zasięg na butli wynosi ok 330 km. Wlew gazu je na zasadzie wkręcanej redukcji (ponieważ wlew jest pod klapką). Czy w krajach, które miniemy po drodze nie będzie problemu z zatankowaniem? Kiedyś w Polsce jeździły auta z różnym typem wlewu gazu i nie na wszystkich stacjach mieli takie redukcje, nie wiem jak to wygląda dziś w europie.
Wiem, że większość rzeczy była na forum, także temat z wyjazdem z Lublina ale był on średnio aktualny, ponieważ od 2013 roku się wiele mogło zmienić. Dlatego pytam o najświeższe informacje.
Jest to nasz pierwszy wyjazd samochodem za granicę
Jutro wyjeżdżam około 18:00 do Podaca to Ci podam jak jest.
1) nie kupujesz winiet na Słowację!
2) winieta na Węgrzech tylko na stacji paliwowej na Węgrzech. Prosisz o e-matricia. Ważne musisz mieć dowód rejestracyjny auta. Wienieta jest elektroniczna i wpisują numer rej. do systemu. Na 10 dni koszt: 2975 forintów --> około 40 zł. Wszędzie indziej przepłacisz. Ani PZMOT, ani Barwinek.
3) Na Chorwacji płacisz kunami: w EUR mają swój przelicznik i kłamią. Dobrze jest znać ceny pomiędzy poszczególnymi odcinkami na autostradach. Miałem zdarzenie, że wjeżdżałem w VARAZDIN, a gościu mnie skasował za przejazd jak z GORICAN na bramkach SV. HELENA. Zorientowałem się zaraz po odjeździe od bramek, ale w sumie nic nie zrobisz bo cofał się nie będziesz na autostradzie, a poza tym masz presję, że inni za tobą czekają w kolejce. Ja jadę autostradą do końca (PLOCE), koszt przejazdu 266 kun, około 160 zł. Za ew. mndaty zapłacisz więcej.
4) Zawsze przez Słowację jeżdżę: Barwinek-->Swidnik-->Stropkov-->VRANOU-->TREBISOW-->SLOVENSKE NOVE MESTO zaraz za granicą na stacji paliwowej SHELLA albo OMV kupuję winietę na Węgry.
W związku z robotami na Słowacji pojadę w KRAJNA POLANA w lewo do STROPKOVA, a potem DK15, za jeziorem DOMASA przeskakuję na drogę 554 i nią do końca, potem 552 i granica. 10km dalej a bez wahadełek i korków!