Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qba_lle
Autostopowicz
Trasa z Lublina do Makarskiej - kilka pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) qba_lle » 10.08.2015 12:27

Witam wybieramy się z narzeczoną 24 sierpnia (start ok godziny 16 z Lublina) do Chorwacji, prawdopodobnie region Makarska, noclegu jeszcze nie mamy cały czas łowimy coś na booking.com.

Wyjazd był spontanicznym pomysłem i ma to być raczej "low budget" tak więc mam parę pytań.
1. Która trasa będzie najlepsza, tak aby nie jechać przesadnie długo i nie wydać nie wiadomo ile na autostrady. Najrozsądniejsza wydaje się trasa Słowacja>Węgry>Chorwacja. Tylko pytanie czy warto płacić za autostrady w krajach takich jak Słowacja i Węgry czy lepiej pojechać drogami krajowymi a autostradę zapłacić już w Chorwacji.
2. Winiety na nasz pobyt starczą 10 dniowe, czytałem że PZMot strasznie dużo marży sobie nalicza. Tak więc będziemy je kupowali po drodze, czy w nocy nie ma z tym problemu?
3. Jedziemy autem raczej małym (Seat Ibiza) z LPG i niestety zasięg na butli wynosi ok 330 km. Wlew gazu je na zasadzie wkręcanej redukcji (ponieważ wlew jest pod klapką). Czy w krajach, które miniemy po drodze nie będzie problemu z zatankowaniem? Kiedyś w Polsce jeździły auta z różnym typem wlewu gazu i nie na wszystkich stacjach mieli takie redukcje, nie wiem jak to wygląda dziś w europie.

Wiem, że większość rzeczy była na forum, także temat z wyjazdem z Lublina ale był on średnio aktualny, ponieważ od 2013 roku się wiele mogło zmienić. Dlatego pytam o najświeższe informacje.

Jest to nasz pierwszy wyjazd samochodem za granicę
Użytkownik usunięty
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2015 12:44

Bunio napisał(a):Czy ktoś się orientuje czy trasie pomiędzy Duklą a Ożenną jest jakaś stacja paliwowa?

jak pojedziesz przez nowy zmigród to tak
dukla-jest
w iwli coś było ale czy jeszcze jest to nie wiem
ornak3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ornak3 » 10.08.2015 15:12

dziubeklublin napisał(a):
ornak3 napisał(a):Witam
Wyjeżdżam dzisiaj około 15.00 z Lublina. Planuję jechać przez Bardejów . Co myślicie o takiej trasie od Rzeszowa do Bardejowa czy nie szybciej będzie przejechać kawałek autostradą a mianowicie Rzeszów _ Dębica_Bardejów

niestety nie mogę wkleić linka :(

Myślę że to całkiem rozsądna trasa. Licząc od Stobiernej kilometrów nieco więcej, ale czas przejazdu na pewno krótszy. Ja chyba właśnie tak pojadę, więc jak możesz to daj znać jak się jechało.

Witam ponownie
Jak ktoś planuje skrócić sobie drogę z Rzeszowa do Ożennej przez Dębicę to nie polecam. To co nadrobiłem na autostradzie straciłem na drodze Dębica Ożenna. Wyjazd z Lublina o 15.30 przejazd przez Ożenną 20.20
Dalej jechałem przez Bardejów, Preszów (zamotałem się na rondzie są dwa oznaczenia na Koszyce jak ktoś omija drogi płatne to trzeba skręcić na pierwszy zjazd do Koszyc droga 68)
Omijałem drogi płatne
Ogólnie ta droga przez Słowację ok
W Miszkolcu byłem o 00:30 a w okolicach Zagrzebia około 7:30 i niestety za późno korek...
po godzinie udało się odbić i ominąć bramki w Lucko ale dalej to ograniczenie i powolna jazda o korkach a autostradach nie wspomnę (stało sie momentami około godziny nie wiadomo dlaczego)

Ale cóż teraz tylko droga powrotna w niedzielę też zastanawiam się czy wyjeżdżać rano czy odczekać do popołudnia

ps
jak tak stałem w korkach zmęczony zastanawiałem się czy na pewno warto jechać do tej Chorwacji aż taki szmat drogi
WARTO :D
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.08.2015 16:07

dabecja napisał(a):
Bunio napisał(a):Czy ktoś się orientuje czy trasie pomiędzy Duklą a Ożenną jest jakaś stacja paliwowa?

jak pojedziesz przez nowy zmigród to tak
dukla-jest
w iwli coś było ale czy jeszcze jest to nie wiem

musisz sobie zatankować dla pewności w Dukli na Orlenie...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.08.2015 16:11

ornak3 napisał(a):
dziubeklublin napisał(a):
ornak3 napisał(a):Witam
Wyjeżdżam dzisiaj około 15.00 z Lublina. Planuję jechać przez Bardejów . Co myślicie o takiej trasie od Rzeszowa do Bardejowa czy nie szybciej będzie przejechać kawałek autostradą a mianowicie Rzeszów _ Dębica_Bardejów

niestety nie mogę wkleić linka :(

Myślę że to całkiem rozsądna trasa. Licząc od Stobiernej kilometrów nieco więcej, ale czas przejazdu na pewno krótszy. Ja chyba właśnie tak pojadę, więc jak możesz to daj znać jak się jechało.

Witam ponownie
Jak ktoś planuje skrócić sobie drogę z Rzeszowa do Ożennej przez Dębicę to nie polecam. To co nadrobiłem na autostradzie straciłem na drodze Dębica Ożenna. Wyjazd z Lublina o 15.30 przejazd przez Ożenną 20.20
Dalej jechałem przez Bardejów, Preszów (zamotałem się na rondzie są dwa oznaczenia na Koszyce jak ktoś omija drogi płatne to trzeba skręcić na pierwszy zjazd do Koszyc droga 68)
Omijałem drogi płatne
Ogólnie ta droga przez Słowację ok
W Miszkolcu byłem o 00:30 a w okolicach Zagrzebia około 7:30 i niestety za późno korek...
po godzinie udało się odbić i ominąć bramki w Lucko ale dalej to ograniczenie i powolna jazda o korkach a autostradach nie wspomnę (stało sie momentami około godziny nie wiadomo dlaczego)

Ale cóż teraz tylko droga powrotna w niedzielę też zastanawiam się czy wyjeżdżać rano czy odczekać do popołudnia

ps
jak tak stałem w korkach zmęczony zastanawiałem się czy na pewno warto jechać do tej Chorwacji aż taki szmat drogi
WARTO :D

najbardziej warto we wrześniu, ale zdaję sobie sprawę, że wiele osób nie chce / nie może po sezonie wakacyjnym...:/
Użytkownik usunięty
Re: Trasa z Lublina do Makarskiej - kilka pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2015 16:16

qba_lle napisał(a):Witam wybieramy się z narzeczoną 24 sierpnia (start ok godziny 16 z Lublina) do Chorwacji, prawdopodobnie region Makarska, noclegu jeszcze nie mamy cały czas łowimy coś na booking.com.

Wyjazd był spontanicznym pomysłem i ma to być raczej "low budget" tak więc mam parę pytań.
1. Która trasa będzie najlepsza, tak aby nie jechać przesadnie długo i nie wydać nie wiadomo ile na autostrady. Najrozsądniejsza wydaje się trasa Słowacja>Węgry>Chorwacja. Tylko pytanie czy warto płacić za autostrady w krajach takich jak Słowacja i Węgry czy lepiej pojechać drogami krajowymi a autostradę zapłacić już w Chorwacji.
2. Winiety na nasz pobyt starczą 10 dniowe, czytałem że PZMot strasznie dużo marży sobie nalicza. Tak więc będziemy je kupowali po drodze, czy w nocy nie ma z tym problemu?
3. Jedziemy autem raczej małym (Seat Ibiza) z LPG i niestety zasięg na butli wynosi ok 330 km. Wlew gazu je na zasadzie wkręcanej redukcji (ponieważ wlew jest pod klapką). Czy w krajach, które miniemy po drodze nie będzie problemu z zatankowaniem? Kiedyś w Polsce jeździły auta z różnym typem wlewu gazu i nie na wszystkich stacjach mieli takie redukcje, nie wiem jak to wygląda dziś w europie.

Wiem, że większość rzeczy była na forum, także temat z wyjazdem z Lublina ale był on średnio aktualny, ponieważ od 2013 roku się wiele mogło zmienić. Dlatego pytam o najświeższe informacje.

ad 1
za bardzo mozliwosci wiele nie masz do trasy słowacja-wegry -mozesz dorzucić bośnię ale tu zalatw sobie ZK

słowację możesz minąć,przeczytaj na forum o objazdach trasy z barwinka,winietka zbedna ,natomiast wegierska jak dla mnie obowiazkowo ,kosztuje ok 43 zł ,wystarczy Ci na cala podróż.

ad 2 wegierska kup przez internet

a wiadomości to masz az nadto nawet w tym watku na bieżaco
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.08.2015 16:20

qba_lle napisał(a):Witam wybieramy się z narzeczoną 24 sierpnia (start ok godziny 16 z Lublina) do Chorwacji, prawdopodobnie region Makarska, noclegu jeszcze nie mamy cały czas łowimy coś na booking.com.

1. zdecydowanie nie płać za autostrady na Słowacji, za mało ich jest w stronę na Pd; za to na Węgry już polecam, koszt bardzo niski (ok. 40 zł na m-c);
2. nie ma problemu z zakupem winiety węgierskiej, na pierwszej stacji paliw na Węgrzech, oznaczona jako MOL (po prawej stronie drogi); możesz ewentualnie zapytać ile kosztuje ta winieta na przejściu w Barwinku (okienko na końcu zabudować przejścia, po prawej stronie);
3. nie pomogę, nie mam gazu...
p.s. nie przesadzaj, fajne auto i nie takie małe:)
nie ważne czym, a gdzie:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2015 16:27

1. zdecydowanie nie płać za autostrady na Słowacji, za mało ich jest w stronę na Pd; za to na Węgry już polecam, koszt bardzo niski (ok. 40 zł na m-c);
2. nie ma problemu z zakupem winiety węgierskiej, na pierwszej stacji paliw na Węgrzech, oznaczona jako MOL (po prawej stronie drogi); możesz ewentualnie zapytać ile kosztuje ta winieta na przejściu w Barwinku (okienko na końcu zabudować przejścia, po prawej stronie);
3. nie pomogę, nie mam gazu...
p.s. nie przesadzaj, fajne auto i nie takie małe:)
nie ważne czym, a gdzie:)[/quote]
sprostowanie
ok 40 zł kosztuje na 10 dni
miesięczna ok 70

http://www.autopalyamatrica.hu/

tutaj ceny i mozna kupic.prowizja 100 forintów czyli ok 1,4
b0czek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) b0czek » 10.08.2015 20:07

Nie ma lub nic nie zauważyłem. Ostatnia stacja na tej drodze to Orlen po prawej ~1km przed skrzyżowaniem z DW993 (jadąc oczywiście w kierunku na Słowację).
b0czek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) b0czek » 10.08.2015 20:47

ornak3 napisał(a): Jak ktoś planuje skrócić sobie drogę z Rzeszowa do Ożennej przez Dębicę to nie polecam. To co nadrobiłem na autostradzie straciłem na drodze Dębica Ożenna. Wyjazd z Lublina o 15.30 przejazd przez Ożenną 20.20

A google tak domyślnie podpowiada - cenna informacja.

ornak3 napisał(a):

Wyjechałem w sobotę (8 sierpnia) o ósmej rano z okolic Trogiru.
Droga bezproblemowa, chociaż z dwa razy zdarzyły się spowolnienia do ok. 100km/h - ok. kilometra takiej jazdy i dalej normalnie (gdzieś pomiędzy tunelami). Na A1 (od skrzyżowania Split-Rijeka) już raczej tłoczno - dało się jechać 'normalnie' ale
W radio nasłuchałem, że kolejka do bramek na Lućko była na 9km. Z tego powodu zjechałem na ostatnim węźle przed Lućko (Donja Zdenćina) i dalej do '1ki'. Potem przez Zagrzeb (bo podczytałem o robotach na obwodnicy - wolałem uniknąć - nie wiedziałem nawet czy jest się czego bać). Wyjazd na Ivanja Reka i dalej autostradą. Bramki w Gorican - ~8' i granica podobnie. W zasadzie płynnie. Nocowałem w Budapeszcie - wjazd do miasta ok. 15:20. Ruch na autostradzie węgierskiej - zauważalny, ale ogólnie płynny tzn. przepisowe ~130km/h raczej dało się jechać.
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 10.08.2015 21:35

Na A1 (od skrzyżowania Split-Rijeka) już raczej tłoczno - dało się jechać 'normalnie' ale
W radio nasłuchałem, że kolejka do bramek na Lućko była na 9km.

faktycznie byl korek na 6 km zapchany a dalsze 2-3 km luźny korek :) ..jechałem w drugą stronę i brak korków w stronę Adriatyku :)
Węgry też luzik był ..wypadek był gdzieś w okolicach Balatonu (początku Balatonu) a tak to płynnie cała trasa i Budapeszt też bez korków mimo że pora około południowa (11/30-12.00)
Na granicy w Letenye (stare przejście) total luzik ..

pozdrawiam
ornak3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ornak3 » 10.08.2015 22:26

Odnośnie zakupu automatricy przez internet to warto to zrobić wcześniej. ja zakupiłem dwa dni wcześniej i nie mogłem wydrukować potwierdzenia miałem tylko zamrożone pieniądze na koncie tak , że przejazd przez HK z duszą na ramieniu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2015 23:26

ornak3 napisał(a):Odnośnie zakupu automatricy przez internet to warto to zrobić wcześniej. ja zakupiłem dwa dni wcześniej i nie mogłem wydrukować potwierdzenia miałem tylko zamrożone pieniądze na koncie tak , że przejazd przez HK z duszą na ramieniu

potwierdzenia przychodza od reki,moze trafilo w spam albo zrobiles literówkę w adresie.W kazdym razie numer rejestracyjny trafil gdzie trzeba.Inaczej by Cię zgarneli
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 11.08.2015 20:29

eMatrice lepiej kupić na stacji benzynowej w MOL, Agip gdzieś po drodze do Miskolca ..jak tak robię i żadnych problemów z płatnością czy kartą czy gotówką :) ... jakoś przez internet nie zamawiam mimo że jestem doskonale obeznany w systemach płatności drogą internetową ... pozdrawiam
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 13.08.2015 01:42

Gdzie tankować ON aby nie przepłacać ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone