Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ulka740
Globtroter
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 04.08.2015 16:02

meeg napisał(a):I jeszcze dwie informacje z ostatniej chwili. Wczoraj tą drogą jechała do Chorwacji moja rodzina. Także nocą. Korków nie było, nie stracili w ogóle czasu na światłach. Było kilka TIRów ale bez utrudnień - tylko jechali też nocą przez te odcinki. Przed granicą W Nove Mesto też są remonty i jest już całkiem duży kawałek rozkopany, jest ruch jednym pasem drogi ale też bez korków. Tylko zarówno ja jak i moja rodzina jechaliśmy nocą (my do Chorwacji jechaliśmy po 22 a wracaliśmy ok. 3 rano, moja rodzina pokonywała ten odcinek wczoraj po godzinie 22)! Dziś mąż rozmawiał z kolegą, który jechał tą trasą w dzień i .... stracił 8O 4 godziny 8O :!: :!: :!: :evil: Szok! Tak więc od razu zamieszczam tą informację bo jeśli chcecie jechać w dzień - to chyba trzeba szukać alternatywy! W nocy powinno być ok.

Meeg, mam pytanie. Gdy jechaliście do Chorwacji przez objazd na Słowacji, czy wykupiliście winietę na Słowację. i co z winietą na Węgry? bo przecież nie przekraczaliście granicy na głównej trasie?
rob111
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rob111 » 04.08.2015 16:43

Wahadeł nie było. Ustawiali akurat betonowe bariery wydzielające pasy do remontu. Ruch bardzo wolno posuwał się do przodu. Raczej nie zamkną autostrady, ale prace dopiero się rozpoczęły.
ajsek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajsek » 04.08.2015 18:49

Witam
Jechałem z Tarnobrzega 21 lipca - trasa na przejście w Koniecznej potem na Preszów - Koszyce - granica z Węgrami - trasa nr 68 bez winiety, potem Encs/Forro /tam kupuje zawsze winietkę- stacja CPN, dużo polaków, pogadałem z ludźmi z Lublina - na 30 dni niecałe 5000 forintów/płacę kartą/, następnie przez Budapeszt i dalej autostradą na Chorwację. Byłem 10 dni w Tribunj. Powrót przez Barwinek - mimo objazdów i wahadełek nie było korków, stania, wracałem w nocy z soboty na niedzielę /2 sierpnia byłem w domu/. Lepiej jechać przez Barwinek. Odradzam przejście w Koniecznej - serpentyny, powolna jazda. Na Chorwacji jazda oki - tylko w powrotnej drodze stałem chwilkę w Lucko - ale prawy pas dla kart i dalej bez problemów. Trasa w obie strony bez noclegów - jazda z dziećmi. Do Taribunj 16 godz. z postojami, powrót 17 godz. z postojami. Bez pośpiechu ;)
P.S Tribunji - fajna miejsce. Polecam. Za rok Primosten lub Rogoźnica.
pozdrawiam
asjek
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 04.08.2015 19:54

Lis-Witalis napisał(a):
Ja też chyba wybiorę ten wariant przejazdu przez Słowację. Napisz jak tam przejazd tym wariantem przez Słowacje w rzeczywistości.

Przejazd sprawdzony, polecam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 21:02

Gdy jechaliście do Chorwacji przez objazd na Słowacji, czy wykupiliście winietę na Słowację. i co z winietą na Węgry? bo przecież nie przekraczaliście granicy na głównej trasie?[/quote]
jak chcesz minąć te objazdy to możesz pojechać na przejscie w Palota .Z chełma na zamość -biłgoraj -dynów-sanok-palota -humenne -pozniej masz dwie drogi.Odpadna Ci winietki na slowacji

Świeża informacja ,która dostałem:

Dojechałem, nie kupowałem winietek, trasa ogólnie jest ok, w Polsce jedzie się kiepsko, dużo spowalniaczy po drodze, traktory, rowerzyści, na Słowacji trzeba uważać, patrole policji, ale szybko się przejeżdza , suszyli ale kierowcy mnie ostrzegli, zresztą starałem się jechać z przepisami ale czasami ciężko utrzymać 50, problem tam jest taki , że miasto przenika w miasto i praktycznie jest cały czas teren zabudowany,
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 05.08.2015 07:01

monia1907 napisał(a):
Lis-Witalis napisał(a):
Ja też chyba wybiorę ten wariant przejazdu przez Słowację. Napisz jak tam przejazd tym wariantem przez Słowacje w rzeczywistości.

Przejazd sprawdzony, polecam :)

Dzięki za odpowiedź. A możesz jeszcze napisać jak przejazd przez Bardejov ? Bo na tej mapie z robotami drogowymi na Słowacji jest zaznaczone że droga 545 w Bardejovie jest zamknięta ? : http://www.zjazdnost.sk/map/view.html . Miłych wakacji w Chorwacji życzę :D
b0czek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) b0czek » 05.08.2015 14:50

Jechałem z 31go / 1go.
Dukla - Iwla - Ożenna - Bardejów - Preszów.

Za Iwlą najpierw jest fragment łatany kamyczkami. Raczej równy. POtem jest fragment 1-1.5km bardzo dziurawy (30km/h). Po tym jest nawierzchnia dobra, bez dziur. Nie ma namalowanych linii, więc kilka zakrętów trzeba przejechać wolniej, ale nic nie tłucze.
Wahadło w Niżnej - trochę czekania, ale jest to stosunkowo długa mijanka.
W Bardejowie jest większa budowa, ale nie da się pogubić.
Preszów - Węgry... Chyba żałuję że nie miałem winietki Słowackiej - po wcześniejszej drodze pojawia się lekka irytacja.
Węgry - chyba zdjęli istniejące tam wcześniej ograniczenie 110km/h do Miszkolca. A i droga się fragmentami psuje (zdarzają się dziury wyboje). Niemniej miejscowości mało i szybko schodzi.
Węgierską winietę kupiłem online, więc po tankowaniu w Dukli następne miałem na ostatniej stacj na Węgrzech.

Nawigacja pomimo pierwotnie ustalonej obwodnicy Budapeszu wrzuciła mnie w centrum. Chyba lepiej obwodnicą - pomimo 3:30 sporo ludzi na ulicach, policje na sygnale. Miasto nie śpi.

Chorwacja... Niestety nie wszystko obczaiłem i był koszmar.
Granica - 6:30, w miarę sprawnie, chociaż chyba lepiej jest pojechać na stare Letenye.
POtem za węzłem Komin do Sv Helena są roboty i zwężenie do jednego pasa. Słabo - lepiej uciekać na węźle Komin (odstałem prawie godzinę w korku).
W sobotę przejechałem przez Zagrzeb (zjazd na węźle Ivanja Reka, bo potem też są roboty). Ruch ZNIKOMY, bardzo sprawnie.
I pojechałem potem drogą nr 1 do Karlovac. Niby jechałem zgodnie z przepisami, ale wszyscy Chorwaci wyprzedzali mnie jak mogli. :/ Wjazd na autostradę bezproblemowy, ale trud zaczął się potem. Zresztą już z dołu widać było że autostrada się toczy. Nie miałem opracowanej alternatywy i pomyślałem - jakoś to będzie. I jakoś było. ;)
Przejazd od granicy do Trogiru zajął prawie 9 godzin. Żadnego wypadku ani stłuczki. Do rozgałęzienia na Rijekę/Split A1 była zapchana - dwa sznury.
Potem każdy parking, tunel to taka meksykańska fala korkowa. Ktoś hamuje mocno przed tunelem, za nim następny, potem kolejny staje i tak już leci. Nagle się staje a potem się rusza na dwa pasy naraz.
Poluzowało się dopiero za tunelem Rocha, chociaż jeszcze były z dwa Stop&Go.

Fajnie to wyglądało na parkingu przed tunelem Mala KOpa bodajże - ludzie śpiący na trawie, tłum, toaleta pod płotem (niezależnie od narodowości - wszystko solidarnie). ;)

Warto włączyć radio ...-HRT-2. Co pół godziny są komunikaty korkowe, da się zrozumieć co się dzieje i ew. na bieżąco przeplanować. Są też komunikaty po angielsku, ale nieregularnie.
b0czek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) b0czek » 05.08.2015 14:55

Lis-Witalis napisał(a):Dzięki za odpowiedź. A możesz jeszcze napisać jak przejazd przez Bardejov ? Bo na tej mapie z robotami drogowymi na Słowacji jest zaznaczone że droga 545 w Bardejovie jest zamknięta ? Miłych wakacji w Chorwacji życzę :D

Przez Bardejów się przejeżdża normalnie (przynajmniej w nocy z 31go na 1go tak było).
Są dość dobrze oznaczone pasy ruchu przy robotach i przejazd jest.
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 05.08.2015 19:10

b0czek napisał(a):
Lis-Witalis napisał(a):Dzięki za odpowiedź. A możesz jeszcze napisać jak przejazd przez Bardejov ? Bo na tej mapie z robotami drogowymi na Słowacji jest zaznaczone że droga 545 w Bardejovie jest zamknięta ? Miłych wakacji w Chorwacji życzę :D

Przez Bardejów się przejeżdża normalnie (przynajmniej w nocy z 31go na 1go tak było).
Są dość dobrze oznaczone pasy ruchu przy robotach i przejazd jest.

A wiec rozumiem że najlepsze rozwiązanie przejazdu przez Słowację to Niżna polanka lub Konieczna , Bardejov ,
Preszów , Koszyce i winieta na autostradę słowacką a później już Miszkolc oczywiście obwodnica Budapesztu :?: Bo na Barwinek to nie ma co się pchać :?: A może ktoś się wybiera 13.08 tą trasą :?:
Akus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akus » 05.08.2015 19:18

Ja się wybieram 14.08 :) Mielec -> Pilzno -> Konieczna -> Preszow -> omijanie autostrady -> Miszkolc
b0czek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) b0czek » 05.08.2015 22:47

Lis-Witalis napisał(a):A wiec rozumiem że najlepsze rozwiązanie przejazdu przez Słowację to Niżna polanka lub Konieczna , Bardejov ,
Preszów , Koszyce i winieta na autostradę słowacką a później już Miszkolc oczywiście obwodnica Budapesztu :?: Bo na Barwinek to nie ma co się pchać :?: A może ktoś się wybiera 13.08 tą trasą :?:

Ja wybrałem tę trasę po lekturze tegoż wątku uwzględniając posty na innych wątkach. Czy to jest trasa najlepsza - nie wiem.
Wyjechałem z Lublina o 18:30, ~6:00 stanąłem w kolejce do przejścia autostradowego w Letenye. Myślę, że należało wyjechać tak, aby na węźle Lućko być przed szóstą rano - mi zabrakło ~2 godzin. Czasy podawane na gógle maps w zasadzie są OK (oczywiście nie uwzględniają korków, wypadków). Byłem później i nawet objazd przez Zagrzeb do Karlovac mnie nie uratował przed korkami na autostradzie.
Nawet mając kwaterę od godzin późniejszych - łatwiej dogadać się z Chorwatem, raczej pozwoli zrzucić bagaże i pójść nad morze ew. pozwiedzać niż tkwić w przed(po)południowo-sobotnich korkach.
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 06.08.2015 14:14

b0czek napisał(a):
Lis-Witalis napisał(a):A wiec rozumiem że najlepsze rozwiązanie przejazdu przez Słowację to Niżna polanka lub Konieczna , Bardejov ,

Ja wybrałem tę trasę po lekturze tegoż wątku uwzględniając posty na innych wątkach. Czy to jest trasa najlepsza - nie wiem.
Wyjechałem z Lublina o 18:30, ~6:00 stanąłem w kolejce do przejścia autostradowego w Letenye. Myślę, że należało wyjechać tak, aby na węźle Lućko być przed szóstą rano - mi zabrakło ~2 godzin. Czasy podawane na gógle maps w zasadzie są OK (oczywiście nie uwzględniają korków, wypadków). Byłem później i nawet objazd przez Zagrzeb do Karlovac mnie nie uratował przed korkami na autostradzie.
Nawet mając kwaterę od godzin późniejszych - łatwiej dogadać się z Chorwatem, raczej pozwoli zrzucić bagaże i pójść nad morze ew. pozwiedzać niż tkwić w przed(po)południowo-sobotnich korkach.

Mam o tyle dobrze że nie jadę w sobotę. Już w tamtym roku wracałem w sobotę i teraz wiem aby wybierać inny dzień.
marcell
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcell » 06.08.2015 14:17

Lis-Witalis napisał(a): A może ktoś się wybiera 13.08 tą trasą :?:

Tak, z okolic Sandomierza w kierunku Zadaru. A wy skąd i o której godzinie?
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 06.08.2015 18:57

marcell napisał(a):
Lis-Witalis napisał(a): A może ktoś się wybiera 13.08 tą trasą :?:

Tak, z okolic Sandomierza w kierunku Zadaru. A wy skąd i o której godzinie?

Z Lublina na Murter z noclegiem nad Balatonem wyjazd 13.08 rano :papa:
marcell
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcell » 06.08.2015 19:27

Lis-Witalis napisał(a): Z Lublina na Murter z noclegiem nad Balatonem wyjazd 13.08 rano :papa:

Niestety, my 13.08 po południu bez noclegu :( , a rano 14.08 musimy zdążyć na prom :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone