Alen napisał(a):
W Berdejovie rozumiem że vinet szukać na stacjach benzynowych ?
błagam, vineta to odmiana ziemniaka.
Na stacji benzynowej kupujemy winiety
Hej, a czy na tej trasie będę potrzebował jakiejś winiety? Bo wydaje mi się, że tam są drogi bezpłatne ale nie jestem pewien. Przez nowe Mesto nie jechałem do tej pory.meeg napisał(a):Potem jest objazd na Stropkov i Vranov n/Toplu, bo trasa "stara" na Presov jest zamknięta dla ruchu. I potem nie ma sensu wracać się na Presov czy na Koszyce, bo to dodatkowe kilometry! Trzeba jechać dalej prosto na południe w kierunku przejścia w Slovenske Nove Mesto! Droga jest dobra i spokojnie jedzie się bez żadnych niespodzianek.
Monte Christo napisał(a):Kto jechał tą trasą ? Planuje przejazd nią w sobote po poludniu.
Ale cały czas zastanawiam sie nad alternatywa.
drakul napisał(a):Hej, a czy na tej trasie będę potrzebował jakiejś winiety? Bo wydaje mi się, że tam są drogi bezpłatne ale nie jestem pewien. Przez nowe Mesto nie jechałem do tej pory.meeg napisał(a):Potem jest objazd na Stropkov i Vranov n/Toplu, bo trasa "stara" na Presov jest zamknięta dla ruchu. I potem nie ma sensu wracać się na Presov czy na Koszyce, bo to dodatkowe kilometry! Trzeba jechać dalej prosto na południe w kierunku przejścia w Slovenske Nove Mesto! Droga jest dobra i spokojnie jedzie się bez żadnych niespodzianek.
meeg napisał(a):Dziś mąż rozmawiał z kolegą, który jechał tą trasą w dzień i .... stracił 4 godziny Szok! Tak więc od razu zamieszczam tą informację bo jeśli chcecie jechać w dzień - to chyba trzeba szukać alternatywy!
meeg napisał(a):I jeszcze dwie informacje z ostatniej chwili. Wczoraj tą drogą jechała do Chorwacji moja rodzina. Także nocą. Korków nie było, nie stracili w ogóle czasu na światłach. Było kilka TIRów ale bez utrudnień - tylko jechali też nocą przez te odcinki. Przed granicą W Nove Mesto też są remonty i jest już całkiem duży kawałek rozkopany, jest ruch jednym pasem drogi ale też bez korków. Tylko zarówno ja jak i moja rodzina jechaliśmy nocą (my do Chorwacji jechaliśmy po 22 a wracaliśmy ok. 3 rano, moja rodzina pokonywała ten odcinek wczoraj po godzinie 22)! Dziś mąż rozmawiał z kolegą, który jechał tą trasą w dzień i .... stracił 4 godziny Szok! Tak więc od razu zamieszczam tą informację bo jeśli chcecie jechać w dzień - to chyba trzeba szukać alternatywy! W nocy powinno być ok.
Alize 1800 napisał(a):meeg napisał(a):Dziś mąż rozmawiał z kolegą, który jechał tą trasą w dzień i .... stracił 4 godziny Szok! Tak więc od razu zamieszczam tą informację bo jeśli chcecie jechać w dzień - to chyba trzeba szukać alternatywy!
To informacje nie za bardzo wesołe. Liczę, że w Słowację wjadę ok. 8.00 rano to może tyle straty nie zaliczę.
matix napisał(a):Jaki masz plan? Kiedy wyjeżdżasz i kiedy chcesz być na miejscu? Może coś podpowiem
Alize 1800 napisał(a):matix napisał(a):Jaki masz plan? Kiedy wyjeżdżasz i kiedy chcesz być na miejscu? Może coś podpowiem
Plan taki: za mocno się nie śpieszy: trasa Śvidnik, Stropkov, Vranov, Sl. Nowe Mesto i Miszkolc, nocleg za Balatonem. Nazajutrz Plitvice - również z noclegiem i docelowo Podgora. Taki plan a droga pokaże może co innego - nic już nie będę zmieniał, bo się pogubię.
matix napisał(a):Faktycznie. Jak jedziesz na dwa noclegi to nie ma co kombinować, ani nawet specjalnie martwić się utrudnieniami. Po noclegu na Węgrzech dobrze byłoby znaleźć się na węźle Lucko koło Zagrzebia do 9 rano bo później może być różnie (najgorzej w sobotę rano). Ale Ty tam będziesz chyba w tygodniu więc raczej problemu nie będzie.
drakul napisał(a):Decyzja zapadała i będziemy kierować się z Barwinka na Vranov n/Topolu i Nowe Mesto. W okolicach Nove Mesto ktoś z Was może tankował lpg? Nie wiem jak tam jest z dostępnością tego paliwa.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi