Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku
napisał(a) matix » 22.07.2015 12:45
kazow napisał(a):Alize 1800 napisał(a):matix napisał(a):leszekmw napisał(a):czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego nie jeździ sie autostradą z rzeszowa na katowice , brno wiedeń ?
1. Dłuższa droga
2. Nieporównywalnie wyższe koszty przejazdu (nie liczę Chorwacji):
- w przypadku "standardowej" trasy (przez Barwinek) koszt to ok. 125 PLN (14 EUR + 4780 HUF)
- w wersji proponowanej wyżej koszt ok.320 PLN + 7 EUR za tunel Austria - Słowenia (20 PLN + 440 CZK + 25,3 EUR + 30 EUR)
Jeśli dla kogoś z południowej Polski (podkarpacie) nie jest problemem przejechanie w nieco mniej komfortowych warunkach ok. 150 km (liczę od Rzeszowa do Koszyc) to chyba nie warto przepłacać.
To chyba ja będę się do nich zaliczał - tyle że z Polski wschodniej.
Jeżeli nie płacisz za płatne odcinki w Słowacji to chyba 14 euro mniej w przypadku "standardowej" trasy - i tak trzeba będzie omijać roboty drogowe.
nie upieram sie, ze trasa na Katowice lepsza, ale dla scislosci to o jaki tunel w AT za 7Eur chodzi? cos sie zmienilo w tym roku? bo w zeszlym nie placilem nic
SL tez mozna objazdem
wiec ostatecznie koszt: 20pln+440czk+17.4eur, czyli jakies 160zl
wiec koszty sa porownywalne, nie wliczajac paliwa
1. Tunel Karawanken na granicy austriacko - słoweńskiej dałem nieco z rozpędu bo raczej jest mała szansa aby ktoś jadący z Polski kierował się tak daleko na południe i później odbijał na Słowenię. Nie mniej uwzględniłem jako opcję.
2. Ominięcie Słowenii wiąże się ze spowolnieniem jazdy czyli to co tracimy czasowo na odcinku "słowackim" (Barwinek - Miszkolc) stracimy również zjeżdżając z autostrady w Austrii i omijając Słowenię jadąc przez Węgry. Czyli "zamienił stryjek..."
3. Co do kosztów to brałem pod uwagę wyjazd na 10-14 dni więc kalkulowałem winietę 2-miesięczną (25,3 EUR) ale faktycznie można kupić 2 x po 8,70 EUR na jazdę tam i z powrotem.
4. Co do A4 to trzeba dodać jeszcze powrót więc dodatkowe 20 PLN
Fakt, faktem jak kolejny raz będę jechał do Chorwacji (Rzeszów) będę poważnie rozważał jazdę A4 - Brno - Wiedeń itd. jeśli przejazd przez Słowację będzie nadal utrudniony.
Pozdrawiam