Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rudiok
Odkrywca
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 08.10.2024 09:46

Wybieram się do Słowenii i z Podkarpacia GM uparcie podpowiada mi trasę przez Czechy i Austrię, mimo że trasa przez Słowację i Węgry wychodzi czasowo szybciej.

Czy ktoś jechał w ostatnim czasie przez Słowację i Węgry i może coś podpowiedzieć jak wygląda faktyczna sytuacja na drodze? Bo i na jednej i na drugiej trasie widzę dużo punktów z remontami, ale co innego widzieć na aplikacji a co innego jak to na żywo wygląda i jak wpływa na trasę.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 08.10.2024 16:43

Jechałem na wakacje z okolic Brzeska, trasą Nowy Sącz - Bardejów - Preszów - Koszyce - Budapeszt.
I przyznam że nie podobała mi się. Od Nowego Sącza, jest wąska, kreta droga, oczywiście jak dojedzie się do autostrady to dalej leci.
Wracałem już swoją trasą - Szombathely, Bratysława i Żylina.
I przyznam, że jak miałbym jeszcze raz startować z okolic Brzesko/Tarnów, to pojadę tak, aby jak najszybciej dojechać do Żyliny.
Nie wiem jak się jedzie przez Barwinek, może ktoś ma lepsze rozeznanie.

Co do Czech i Austrii - ja jestem na nie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.10.2024 21:01

Odcinek węgierskiej autostrady od Budapesztu jest tragiczny mnóstwo zwolnień i robót :(
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2024 08:57

Dla mnie jazda przez Węgry to męczarnia... W tym roku wieczorem i nocą spotkaliśmy przy drogach ogromną ilość sarn, jakiś lisów itp....
Dla mnie trasa do Słowenii to SK-A, im więcej autostradami tym lepiej, zwłaszcza, że dzień coraz krótszy...
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 11.10.2024 11:15

Bo jedziesz nocą, w ciągu dnia jest dużo przyjemniej i bezpiecznie i taka jest od lat moja trasa z KR przez SK, H do Cro.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2024 11:34

Tylko wtedy jest więcej aut, ciężarówek, zdarza się jazda pod słońce, a to też powoduje dyskomfort (też w dzień jechałam, Węgier dalej nie lubię).
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 11.10.2024 11:51

Tak, to wszystko prawda. Zależy też od pory dnia, nam się to szczęście przytrafia, że spotykamy b.mało ciężarówek a ruch aut jest znikomy, trasa do przejścia Gorican/Letenye przez opisywaną tu wiele razy 86-kę.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 11.10.2024 15:28

jechałem w ciągu dnia Konieczna - Miskolc - Zagrzeb - Otok Brać 15-25 września i na Węgrzech rzeczywiście sporo zwężek na autostradach (M3/M7) ale cały czas było szybko i płynnie, chwilami schodziło się do 80km/h.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.10.2024 09:51

damianisko5 napisał(a):Tak, to wszystko prawda. Zależy też od pory dnia, nam się to szczęście przytrafia, że spotykamy b.mało ciężarówek a ruch aut jest znikomy, trasa do przejścia Gorican/Letenye przez opisywaną tu wiele razy 86-kę.

Ale to jest wątek o trasie z południowego wschodu, czyli przez Koszyce i Budapeszt.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 12.10.2024 16:14

Sorry bardzo, tamtej trasy nie znam i nigdy nią nie jechałem, ale zwierzęta można spotkać w nocy również na innej trasie prowadzącej do Cro a mianowicie 86 tce, nieprawdaż? Aha, przez Budapeszt też wiele razy jechałem w nocy i wczesnym rankiem i zwierzyny nie widziałem. Taką kwestię poruszyła Piekara, więc to jej odpowiedziałem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.10.2024 21:59

A, z tym się zgadzam w 100%.
Rzeczywiście wiele osób ostrzega to o rzekomych stadach zwierzyny na Route 86. Jechałem tamtędy kilkanaście razy i raz widziałem truchło czegoś przypominającego małego bobra na asfalcie i raz małego liska na poboczu. I to tyle tej zwierzyny...

Za to całkiem sporą sarenkę trafiłem 2 km od domu.

Tak więc te legendy o groźnej zwierzynie na węgierskich drogach można śmiało włożyć między bajki.
Tym bardziej że 86 jest już w znacznej mierze ogrodzona.

P.S. Mnie również do Chorwacji o wiele lepiej jeździ się przez Węgry niż przez Austrię
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies