Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.06.2021 21:43

wiolek_lp napisał(a):Tak jak kolega wyżej wspomniał droga jest dalej w remoncie, zrobiony jest tylko początek, zaraz za granicą. Ale jest o wiele lepiej niż w marcu, ten najgorszy odcinek właśnie zrobili, a na dalszym większość dziur załatana :wink:
Ale do autostrady to jeszcze trzeba będzie poczekać :hut:

Czy pisząc "ten najgorszy odcinek" masz na myśli fragment od granicy do Encs? Bo ponoć ten był wiosną najbardziej dziurawy.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 18.06.2021 21:51

marekkowalak napisał(a):Czy pisząc "ten najgorszy odcinek" masz na myśli fragment od granicy do Encs? Bo ponoć ten był wiosną najbardziej dziurawy.

Niee mam na myśli króciutki, dosłownie km czy dwa odcinek zaraz koło Hidasnemeti, który w marcu był tak rozkopany, że jechało się 20 na godzinę :mrgreen:
Ale do Encs troszkę właśnie połatali dziury :wink:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.06.2021 08:08

wiolek_lp napisał(a): mam na myśli króciutki, dosłownie km czy dwa odcinek zaraz koło Hidasnemeti, który w marcu był tak rozkopany, że jechało się 20 na godzinę :mrgreen:

A, to tam, gdzie jest kawałek zamknięty i Google pokazuje mały objazd!

Ale do Encs troszkę właśnie połatali dziury :wink:

No i super, w takim razie jadę normalnie i nie kombinuję z objeżdżaniem.

Dzięki za informacje! :papa:
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 20.06.2021 19:41

Wczoraj wyjechałem o 17.15 z Lublina. Na granicy ze Słowacją byłem o 21.00. Między Duklą a Barwinkiem dwa szybkie wahadła.
Słowacja, jak Słowacja, szału nigdy nie było i nadal nie ma. Jechałem drogą autostradopodobną, a potem ską. Co chwila człowiek myśli... aby do Miskolca.
Krótki odcinek za granicą HU wyremontowany, potem kilka km krajobraz księżycowy - lepiej nie przesadzać z prędkością. Wahadła. Nie wiem, jak w dzień, ale w nocy w miarę sprawnie.
Węgierskie mopy oznaczone "Not for transit". Mimo tego dwa razy zjechaliśmy - sytuacje awaryjne :) Pusto. Ale na dwóch innych mopach widziałem policję.
Ruch do Letenye znikomy. Na granicy byłem punkt 4.00, GM świeciło na czerwono, wiec pojechałem na stare przejście. Byłem sam. Chorwat zapytał, gdzie jedziemy i wio.... Zaraz za granicą dwa kilkukilometrowe zwężenia do jednego pasa - remont autostrady.
Dalej kierunek Istria. Autostrada w przeważającej części nadal w budowie, ale widać, że aby dotknąć :) Ograniczenia prędkości 60/80/110.
8.30 witamy w Bi Village (Fażana).

Jeżeli Węgrzy zniosą tranzyt, w drodze powrotnej nie wykluczam jazdy przez Trebisov.

Ps. Ceny benzyny w HU ok. 480 HUF, a w Chorwacji 11 kun na stacjach przy autostradzie. Najtańsza jest INA na starym przejściu w Gorican.
Piotrek7722
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek7722 » 24.06.2021 21:33

Jutro rano jadę też Barwinek,Koszyce,Budapeszt,Zagrzeb dam znać. A enter croatia wypełnianie? Ja nie zdążę chyba,zobaczymy czy będą pytać
pablonet8
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablonet8 » 25.06.2021 11:17

No i jak tam korytarze. Czy można bez problemów przekraczać granice SK/H w Satoraljaujhely ?? (Droga przez Trebisov Szerencs)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 11:25

Wg strony policji węgierskiej od wczoraj otwarte wszystkie przejścia graniczne.
Wg strony Ambasady nadal obowiązują korytarze.
:roll: :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2021 11:28

Janusz Bajcer napisał(a):Wg strony policji węgierskiej od wczoraj otwarte wszystkie przejścia graniczne.
Wg strony Ambasady nadal obowiązują korytarze.
:roll: :roll:

Czyli przejeżdżasz przejściem przez które możesz już przejechać a które nie jest w korytarzu tranzytowym i dalej nie możesz jechać :?: 8O
Ps. Tego chyba nawet Bareja by nie wymyślił :oczko_usmiech: :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 11:31

dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2021 11:32

Janusz Bajcer napisał(a):https://podroze-onet-pl.cdn.ampproject.org/v/s/podroze.onet.pl/aktualnosci/wegry-zniesiono-kontrole-na-granicach-z-krajami-strefy-schengen/ch0w8vj.amp?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16246169789898&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%C5%B9r%C3%B3d%C5%82o%3A%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fpodroze.onet.pl%2Faktualnosci%2Fwegry-zniesiono-kontrole-na-granicach-z-krajami-strefy-schengen%2Fch0w8vj

No to chyba te cudowne korytarze też już nie będą miały zastosowania
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 26.06.2021 06:31

Wczoraj wracałem na Podkarpacie z Cro i następnym razem jadę albo przez Austrię i Czechy albo jakoś będę planował ominąć odcinek od Budapesztu do Świdnika czy też granicy.

Pierwsza połowa trasy czyli jakieś 630 km do Balatonu pokonana szybko w jakieś 6 h z postojem. Druga połowa zajęła natomiast 10 h samej jazdy...

Przed Budapesztem już po 14 zaczął się robić gigantyczny korek, w którym staliśmy prawie 2 h i ciągnął się niemal przez całą obwodnicę (jedno zwężenie pokonało kierowców...), potem kolejna taka sytuacja przed Godolo i znów ponad 40 min wolnej jazdy. Za Miszkolcem zmienili objazdy i trzeba uważać na znaki, bo przed granicą trzeba odbić na prawo zamiast jechać prosto a trasa nadal kręta i wyboista co w nocy jest dodatkowym minusem. Na Słowacji za Świdnikiem remonty i trzy duże zwężenia, a na końcu trafiliśmy na konwój sprzętu wojskowego (tak na oko z 10 przyczep z czołgami), który wspinał się po serpentynach przed Świdnikiem z prędkością 7 km/h i nie było szans ich wyprzedzić aż do granicy PL.

Na Węgrzech do tego mnóstwo patroli, zarówno tajniacy na autostradzie jak i schowani w krzakach radarowcy, do tego patrole na stacjach "not for transit". Nie miałem ochoty testować innej trasy, bo nie uśmiecha mi się trafić na zły humor Madziara i zawracać po nocy z innego przejścia.
zenono
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenono » 28.06.2021 15:14

Trasa z przedwczoraj, wyjazd sobota wieczorem, przez Barwinek, Stropkov, Trevisov, Sato, a więc na ryzyko poza korytarzem.
Słowacja jechało się słabo, droga taka sobie, ale duży plus brak ruchu o nocnej porze.
Od Sato lepiej, znikomy ruch, żadnej policji i innych atrakcji.
Przejazd przez centrum Budapesztu, bo google i waze stwierdziły, że szybciej. Faktycznie, była zielona fala i nieźle się jechało.
W Gorican na starym przejściu szok, niedziela 8 rano i czekania na ok 20 minut, natomiast za nami momentalnie ustawiła się kolejka za most. Odprawa powolna.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 28.06.2021 20:15

Rudiok napisał(a):Wczoraj wracałem na Podkarpacie z Cro i następnym razem jadę albo przez Austrię i Czechy albo jakoś będę planował ominąć odcinek od Budapesztu do Świdnika czy też granicy.

Pierwsza połowa trasy czyli jakieś 630 km do Balatonu pokonana szybko w jakieś 6 h z postojem. Druga połowa zajęła natomiast 10 h samej jazdy...

Przed Budapesztem już po 14 zaczął się robić gigantyczny korek, w którym staliśmy prawie 2 h i ciągnął się niemal przez całą obwodnicę (jedno zwężenie pokonało kierowców...), potem kolejna taka sytuacja przed Godolo i znów ponad 40 min wolnej jazdy. Za Miszkolcem zmienili objazdy i trzeba uważać na znaki, bo przed granicą trzeba odbić na prawo zamiast jechać prosto a trasa nadal kręta i wyboista co w nocy jest dodatkowym minusem. Na Słowacji za Świdnikiem remonty i trzy duże zwężenia, a na końcu trafiliśmy na konwój sprzętu wojskowego (tak na oko z 10 przyczep z czołgami), który wspinał się po serpentynach przed Świdnikiem z prędkością 7 km/h i nie było szans ich wyprzedzić aż do granicy PL.

Na Węgrzech do tego mnóstwo patroli, zarówno tajniacy na autostradzie jak i schowani w krzakach radarowcy, do tego patrole na stacjach "not for transit". Nie miałem ochoty testować innej trasy, bo nie uśmiecha mi się trafić na zły humor Madziara i zawracać po nocy z innego przejścia.

Na obwodnicy Budapesztu na początku i w końcu w sezonu w weekendy korki są generowane przez Turków i "Rumunów" jadących na wakacje w rodzinne strony, a potem wracających. Odcinek od autostrady M7 do M5.
machtomi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) machtomi » 02.07.2021 10:19

Mam zamiar jechać trasa z Rzeszowa przez Kraków-Zwardoń-Bratysława-Gyor-Szekeshevar jak największa liczba autostrad omijając Miszkol i Budapeszt?
Ktoś jechał ostatnio taka trasa czy lepiej przez Szombatley?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.07.2021 21:33

machtomi napisał(a):Mam zamiar jechać trasa z Rzeszowa przez Kraków-Zwardoń-Bratysława-Gyor-Szekeshevar jak największa liczba autostrad omijając Miszkol i Budapeszt?
Ktoś jechał ostatnio taka trasa czy lepiej przez Szombatley?

Jeśli pojedziesz A4 uważaj na korek przy zjeździe na Niepołomice. Remontują wiadukty.
Można go ominąć zjeżdżając z A4 na Targowisko i wrócić na A4 w Krakowie Prokocimiu.
Zobacz na google co tam się dzieje w dni powszednie, czasami tez w weekendy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dyskusja - strona 9...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone