Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku
napisał(a) r19 » 20.06.2021 19:41
Wczoraj wyjechałem o 17.15 z Lublina. Na granicy ze Słowacją byłem o 21.00. Między Duklą a Barwinkiem dwa szybkie wahadła.
Słowacja, jak Słowacja, szału nigdy nie było i nadal nie ma. Jechałem drogą autostradopodobną, a potem ską. Co chwila człowiek myśli... aby do Miskolca.
Krótki odcinek za granicą HU wyremontowany, potem kilka km krajobraz księżycowy - lepiej nie przesadzać z prędkością. Wahadła. Nie wiem, jak w dzień, ale w nocy w miarę sprawnie.
Węgierskie mopy oznaczone "Not for transit". Mimo tego dwa razy zjechaliśmy - sytuacje awaryjne
Pusto. Ale na dwóch innych mopach widziałem policję.
Ruch do Letenye znikomy. Na granicy byłem punkt 4.00, GM świeciło na czerwono, wiec pojechałem na stare przejście. Byłem sam. Chorwat zapytał, gdzie jedziemy i wio.... Zaraz za granicą dwa kilkukilometrowe zwężenia do jednego pasa - remont autostrady.
Dalej kierunek Istria. Autostrada w przeważającej części nadal w budowie, ale widać, że aby dotknąć
Ograniczenia prędkości 60/80/110.
8.30 witamy w Bi Village (Fażana).
Jeżeli Węgrzy zniosą tranzyt, w drodze powrotnej nie wykluczam jazdy przez Trebisov.
Ps. Ceny benzyny w HU ok. 480 HUF, a w Chorwacji 11 kun na stacjach przy autostradzie. Najtańsza jest INA na starym przejściu w Gorican.