Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku
napisał(a) pavlo » 05.01.2020 20:36
Kapitańska Baba napisał(a):Z Twoich okolic po dwa razy w roku jeżdze jedną trasą -Barwinek, Koszyce, Budapeszt, Zagrzeb i dalej przez Chorwację. Dwukrotnie jechałam z musu przez Czechy Austrie i Słowenię i nigdy więcej. Nie takie to straszne, naprawdę
Kolego "bromar", jeśli z powodów/obaw jakie wymieniłeś miałbyś zrezygnować z wyjazdu do tej cudownej krainy, to (wybacz mi proszę) porównam to do tego jak byś miał zrezygnować z sexu, bo wcześniej tego nie robiłeś
Ja też kiedyś pierwszy raz jechałem za granicę, była to Turcja w czasie kiedy w krajach tranzytowych była twarda komuna i forum takiego jak to nie było
Podobnie jak "Kapitańska Baba" jeżdżę tą trasą od wielu lat.Raz zachciało mi się inaczej (Czechy, Austria) i już tego nie powtórzę. To naprawdę nie jest jakiś wielki problem. Jak chcesz tam być w lipcu, to zacznij od poszukania miejsca dla siebie w Chorwacji, a potem rozpocznij się przygotowywać do tego wyjazdu korzystając z informacji na tym forum.
Tak na szybko to;
- trochę kun warto mieć na wyjazd, tak choćby równowartość 100 -200 zł.
- należy mieć euro( jak masz płacić za kwaterę w euro, to weź tyle aby zapłacić + np. min.500 euro, gotówka zawsze musi być !!! w walucie wszędzie akceptowalnej na trasie !!! Ja zabieram od 1000 do 2000 euro(nie znaczy, że wydam)
- Na Węgry zawsze zabieram trochę forintów na drobne zakupy przydrożne i knajpki. W tym kraju można trafić na bardzo złe zachowania kelnerów przy przeliczaniu walut.
- większość płatności to karta VISA, w moim przypadku Santander.
- zawsze dobre medyczne ubezpieczenia podróżne, oraz mocny assistance na auto.
W razie czego wal na priv.