paczo napisał(a):Czy przejście w Barwinku to dalej takie zakoleinowane serpentyny czy coś się poprawiło?
Ostatnie dwa razy jechałem na Konieczną i Bardejów i bardzo fajna trasa, polecam ale może czas sprawdzić ponownie Barwinek?
stavros2002 napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):...jakie jest ograniczenie prędkości na Słowacji po przejechaniu przejścia granicznego w Barwinku...?
jak dla mnie sytuacja nie jest jasna w 100 %...na przejściu jest bowiem 40...a 2-3 km pierwszy znak to 70:)
Jedziesz 40 aż do znaku 70, a potem albo znak końca ograniczeń albo obszar zabudowany 50
Sol-Wagon napisał(a):paczo napisał(a):Czy przejście w Barwinku to dalej takie zakoleinowane serpentyny czy coś się poprawiło?
Ostatnie dwa razy jechałem na Konieczną i Bardejów i bardzo fajna trasa, polecam ale może czas sprawdzić ponownie Barwinek?
te zakoleinowane serpentyny były zamknięte w 2015, zrobili...
marta18091997 napisał(a):Dziękuje za informacje : ) Aa kojarzysz koszt takiego przejazdu w dwie strony ? bo Jedziemy na 5 dni, te winety są chyba 7-10 dniowe tak ? w Chorwacji już są normalne bramki?
woka napisał(a):marta18091997 napisał(a):Dziękuje za informacje : ) Aa kojarzysz koszt takiego przejazdu w dwie strony ? bo Jedziemy na 5 dni, te winety są chyba 7-10 dniowe tak ? w Chorwacji już są normalne bramki?
Nie zwracam aż tak na koszt tych winiet ale za obie tzn. Słowacja + Węgry zapłacisz w tej budce coś około 22-24 euro.
Winiety są 10-dniowe więc kupisz tylko raz. W Chorwacji płacisz na bramkach - najlepiej kartą bankomatową. Kosz do Zadaru - nie wiem - ale jest strona www (chyba http://www.hak.hr) gdzie można sobie obliczyć.
Może ktoś tutaj zaglądnie i Ci pomoże (obliczy).
Sol-Wagon napisał(a):stavros2002 napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):...jakie jest ograniczenie prędkości na Słowacji po przejechaniu przejścia granicznego w Barwinku...?
jak dla mnie sytuacja nie jest jasna w 100 %...na przejściu jest bowiem 40...a 2-3 km pierwszy znak to 70:)
Jedziesz 40 aż do znaku 70, a potem albo znak końca ograniczeń albo obszar zabudowany 50
rozumiem Cię, że chcesz mi podać zasadę...ale znasz to przejście? szeroka droga, zero zabudowań i 40 przez 2 km? chyba "jakiegoś" znaku brakuje...
stavros2002 napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):stavros2002 napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):...jakie jest ograniczenie prędkości na Słowacji po przejechaniu przejścia granicznego w Barwinku...?
rozumiem Cię, że chcesz mi podać zasadę...ale znasz to przejście? szeroka droga, zero zabudowań i 40 przez 2 km? chyba "jakiegoś" znaku brakuje...
Przejście znam, znam też slowacką policję 2 minuty mnie nie zbawi, oni lubią czasami ustawiać się przed Wyżnym Komarnikiem,ale jak chcesz im tłumaczyc, że "znaku brakuje", to czemu nie
marta18091997 napisał(a):Witam , mam parę pytań odnośnie dojazdu na Bałkany. Mianowicie za tydzień wybieram się samochodem do Zadaru i mam parę pytań , może ktoś z was będzie wiedział jak to wygląda . Jedziemy autem na gaz, a czytałam na róznych forach że nie wszędzie są stacje z gazem, zamierzamy jechać przez Słowację i Węgry. Interesowałyby mnie wszystkie aktualne informacje dotyczące : Winet (gdzie za ile na jaki czas ) ( gdzie stacja z gazem) Zastanawiam sie również jaką jest mieć przy sobie najlepiej walutE ? Wszystkiego po trochę czy tylko kuny i euro ? Informacje dotyczące przepisów również mile widziane
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi