Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa do Chorwacji we Wrześniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wibu
Plażowicz
trasa do Chorwacji we Wrześniu

Nieprzeczytany postnapisał(a) wibu » 19.08.2011 12:07

Witajcie, czy ktoś ma doświadczenie jak sprawa z korkami przedstawia się w miesiącach poza sezonem? Chodzi mi dokładnie o wrzesień, jedziemy pierwszy raz, wyjazd w nocy z Białegostoku 01-09 przez Węgry z noclegiem w Letenye i 03-09 do Tucepi. Poczytałem trochę relacji z sierpnia i martwią mnie te korki na autostradach, a że jedziemy z małym dzieckiem, więc relacja mile widziana.

Pozdrawiam!!
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.08.2011 12:17

Co do korków we wrześniu to nie wszystko zależy od tego że to już okres niby po sezonie , weż pod uwagę wypadki losowe lub remonty itp.

Co roku jeżdzimy we wrześniu - start koło 1-2.09 powrót koło 15-17.09 i zawsze bez najmniejszych problemów było.
Na żadne korki nie trafiliśmy jadąc przez SK,AUT,SLO i HR czy to na granicy czy na bramkach.

......ale może mieliśmy szczęście :)

Po cichu liczę że w tym roku też tak będzie.
Edys1986
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edys1986 » 19.08.2011 12:49

Już trzeci raz z rzędu jedziemy do CRO z początkiem września. Do tej pory trasa Rzeszów - Brela, w tym roku Dubrownik i Zadar.
Jak do tej pory nie spotkaliśmy się z żadnymi korkami na trasie (wyjątek stanowi Polska - szczególnie trasa Rzeszów - Barwinek). Jedyne kolejki w których czekaliśmy dotychczas to te do toalet przy autostradzie w Chorwacji :). Myślę że w tym roku również obejdzie się bez utrudnień.....
jankowski-uno
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowski-uno » 20.08.2011 07:50

Polecam wrzesień,byliśmy trzy razy, słońce jest jeszcze b. mocne, pod koniec września są dojrzałe winogrona, szabrownictwo jest nie moralne ale........ dwa kiście nie zaszkodzą. Mniejszy ruch na drogach ,owoce tańsze, pamiętam jak jechaliśmy w 2006 około 20 września na urlop to się dziwiliśmy dlaczego jest tak mało aut na drogach.
Utkwiła mi także w pamięci chwila kiedy o 5 lub 6 rano mijaliśmy tunel ten prawie 6 kilometrowy to przed nim temp pokazywała 8 C było pochmurnie a jak wyjechaliśmy w stronę Dubrownika to pokazało 18 C i było słonecznie z małymi chmurkami, a całą drogę od Częstochowy do Zadaru lało i to dość solidnie , nasze zdziwienie było kolosalne. Temperatury oscylowały w okolicach 21 - 26 C .
Wieczorkami delikatny wietrzyk daje odpocząć od spiekoty na plaży, więc uważam że wrzesień jest najlepszym momentem na odpoczynek, POLECAM.
wibu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wibu » 22.08.2011 14:57

Dzięki wszystkim za informacje, razem z żoną wierzymy że wrzesień to najlepszy moment na taki urlop. Prawdopodobnie najgorzej będzie przejechać Polskę, a reszta to powinna być już tylko przejemnością.
Pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.08.2011 19:18

wibu napisał(a):Witajcie, czy ktoś ma doświadczenie jak sprawa z korkami przedstawia się w miesiącach poza sezonem?

Zależy gdzie, bo włosi we wrześniu nie porzucają zwyczaju spędzania weekendu na Istrii, więc na przejściu Dragonja stałem parę lat temu w korku na początku października.
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 28.08.2011 12:38

Ja jadę we wrześniu za Dubrownik z Bielska Białaj i najgorszy odcinek to BB-Żywiec 20km jedzie się czasem ponad godzinę,wyjeżdżam w środku tygodnia ok.16 korek z Bielska aż do Żywca,dalej już spoko,Tak jak wszyscy piszą najgorzej przez polskę.
Pozdrawiam
emok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) emok » 28.08.2011 19:49

:D My też jedziemy w środe za Dubrownik. Jeszcze nie wiemy gdzie bo jedziemy w ciemno ale celujemy w Soline lub Molunat. Miło mieć świadomość, że nie będziemy tam sami. Jedziemy zieloną Astrą III Z kATOWIC. Życzymy miłego pobytu.
:P :P
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 29.08.2011 21:18

Jedziecie z noclegiem? Gdzie planujecie?
lunow
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lunow » 29.08.2011 21:36

a my za tydzien w czwartek jedziemy do tucepi w ciemno po raz 5
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 29.08.2011 21:53

Piotrek Byrdziak napisał(a):Ja jadę we wrześniu za Dubrownik z Bielska Białaj i najgorszy odcinek to BB-Żywiec 20km jedzie się czasem ponad godzinę,wyjeżdżam w środku tygodnia ok.16 korek z Bielska aż do Żywca,dalej już spoko,Tak jak wszyscy piszą najgorzej przez polskę.
Pozdrawiam

EMOKMy też jedziemy w środe za Dubrownik. Jeszcze nie wiemy gdzie bo jedziemy w ciemno ale celujemy w Soline lub Molunat. Miło mieć świadomość, że nie będziemy tam sami. Jedziemy zieloną Astrą III Z kATOWIC. Życzymy miłego pobytu.

O korkach zapomnijcie, chyba, że w Polsce.

No to do zobaczenia "za" Dubrownikiem. Planujemy tam być w tę sobotę popołudniu (gdzie? ustalimy na miejscu). :wink: :D
malypkmm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malypkmm » 29.08.2011 22:58

My wyjeżdżamy w nocy z 2 na 3 września.Rok temu byliśmy też w tym okresie w Zadarze i było Super. ;) mniejszy ruch,mniej ludzi = 0 stresu.
mk954
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk954 » 30.08.2011 00:09

Witam,
my wyjeżdzamy na 2 auta z lubelskiego w ciemno gdzieś w okolice Dubrovnika. Może ktoś coś polecić, gdzie można zostać na kilka dni? Później polecimy w górę. Planujemy też jechać przez BiH, ma ktoś jakieś doświadczenia z ta trasą? jak drogi, widoki?
pozdrawiam, Michał
mk954
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk954 » 30.08.2011 00:10

a wyjeżdżamy też z 2 na 3 września:)
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 30.08.2011 06:14

wibu napisał(a):Witajcie, czy ktoś ma doświadczenie jak sprawa z korkami przedstawia się w miesiącach poza sezonem? Chodzi mi dokładnie o wrzesień, jedziemy pierwszy raz, wyjazd w nocy z Białegostoku 01-09 przez Węgry z noclegiem w Letenye i 03-09 do Tucepi. Poczytałem trochę relacji z sierpnia i martwią mnie te korki na autostradach, a że jedziemy z małym dzieckiem, więc relacja mile widziana.

Pozdrawiam!!

Niestety w większości wypadków na korki trafisz jedynie w naszym kraju :?
W CRO byłem dwa razy we wrześniu - porównując zastane natężenie ruchu w tym okresie i opowiadania znajomych jeżdżących w sezonie -wrzesień jest zdecydowanie drogowo lżejszy. Domyślam się, że jedziesz przez Słowację - proponuję- poszukaj na forum aktualnej sytuacji na ich drogach -cały czas coś budują. Jadąc przez Węgry omijałem odcinek autostrady przez Budapeszt-podobno tam też można utknąć. Przy wjeździe od Hungarów przymusowe spowolnienie ( postój na granicy ale tu to tylko kwestia pory dnia godz. 10 -35minut w ślimaczym tempie; godz.5:30 -6 minut)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone