Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa do Chorwacji we Wrześniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wibu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wibu » 30.08.2011 08:18

Wyjazd coraż bliżej, informacji full i mętlik w głowie murowany. Już przyzwyczaiłem się do myśli, że gdzieś będę musiał odstać swoje. Sprawdzę jeszcze tą Słowację, znajomy był tydzień temu i mowił, że najwięcej czasu stracił właśnie na Słowacji. Mnie interesuje ta trasa od Barwinka przez Koszyce do Miszkolca z ominięciem płatnej autostrady. Zaplanowałem sobie trasę z AM 681, więc zobaczymy jak sobie z tym poradzi.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 30.08.2011 09:50

Wrzesień jest ok . Może też się tam znajdę za tydzień,chyba Dalmacja. Natomiast trzeba wiedzieć,że morze jest już trochę chłodniejsze,niż w sierpniu . Mam też pytanie dot. odcinka Cieszyn-Cadca. Zawsze był przejazd gratis,a teraz słyszałem,że za "poplatku". Jeśli ktoś tam pomykał niedawno,to powiedzcie,proszę,jak jest aktualnie.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 30.08.2011 09:53

Wibu,Tobie radzę nocleg na Słowacji,lub na Węgrzech. I jeszcze jedno--na Słowacji przestrzegaj skrupulatnie przepisów,bo dla nich PL,to zwierzyna łowna, nie przesadzam,jeżdżę tam co roku.
wibu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wibu » 30.08.2011 10:12

Nocleg mam na Węgrzech w Letenye. Raz byłem na Słowacji i na szczęście obyło się bez przygód z drogówką. Cóż pozostaje mi przejechać ten kraj z dozwoloną prędkością. Pozdrawiam
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 31.08.2011 11:11

We wrześniu jadę przez Słowenię do Chorwacji i dalej na południe.
Według mapki wynika, że z Ptuj w stronę Chorwacji przed granicą jest płatny odcinek. Czytałem, że wielu z nas jeździ tą trasą (Mureck- Lenart - Ptuj) uważając ją za bezpłatną. Zastanawiam się czy ryzykować czy jechać przez Ormiż?

Mapka: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0104164946
Grzegorz1973
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1973 » 31.08.2011 11:27

Witam, ja jadę 10.09 do Orebića, w tym roku będę testował z Krakowa przez Chyżne , Bańską, Budapeszt, Cro.
Podobno szybki przejazd zwłaszcza w nocy , no i oczywiście bardzo przepisowo na Słowacji.
Czy ktoś może ma inne zdanie co do tej trasy?
Jechałem już 86tką przez Węgry, jechałem przez Ptuj, jechałem przez Bośnię.
grafitowy outlnder,
do zobaczenia
Pozdraw :D
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 31.08.2011 12:03

wibu nigdzie stac nie będziesz , w tamtym roku też jechałem we wrześniu /10,09/ i niema żadnych korków . zresztą w tym też będę wyjeżdżał 9 po południu . jak jedziesz bez spania to na rano jesteś w Sestanovcu . i tak jak radzili inni , w Słowacji zgodnie z przepisami , a resztę trasy można w zasadzie iść ogniem z jakimś tam rozsądkiem. ile w zasadzie kosztuje teraz ta winietka Słowacka ?
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 31.08.2011 12:13

Mam pytanie ( pytam w tym wątku ponieważ w tym drugim ( korki po drodze i jak je ominąć") nikt nie odpowiada.

Lepiej jechać z czwartku na piątek czy z piątku na sobotę? Czy w piątek lub sobotę będą korki na granicy SLO-CRO?

Jedziemy do podgory ( riviera makarska). Myślimy żeby jechać calą slowenię autrostradą i przekroczyć granicę w Macelj...

W sumie jesteśmy otwarci na propozycje przekroczenia granicy gdzie indziej byleby nie stać w korku kilka godzin.

Może w miejscowości Rogatec będzie lepiej?Proszę o rade przede wszystkim kiedy jechac by uniknąć korków do wyboru piątek 2 rano start lub sobota druga rano start.

Help :?
Grzegorz1973
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1973 » 31.08.2011 12:26

Wg mnie nigdzie korka nie uświadczysz, to już po sezonie!!!
klaudys
Autostopowicz
Rzeszów --> Pag, 9/10 września

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaudys » 04.09.2011 12:40

Czy ktoś wybiera się może na Chorwację 9 września? Wyjeżdżamy z Rzeszowa około 7.00 rano :)
kotulus
Turysta
Bez koreczków

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotulus » 04.09.2011 16:45

Witaj śmiało można jechać bez obawy o korki. Właśnie wróciłem z chorwacji i jechałem cały czas trasą nr 7 przez Słowacje, Węgry i Chorwacja. Jazda nocą nie dość że jest przyjemna ze względu na temp. powietrza to jeszcze nie ma natężenia ruchu. Nie zapomnij obudzić rodziny jadąc przez Budapeszt- uważam że jest piękny widok jadąc szczególnie mostem nad Dunajem.

Szczęśliwej drogi i miłego odpoczynku.
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 04.09.2011 17:23

klaudys no ja prawie bo z lublina i około 15.. , do Z,Blato :) , tylko zaczyna mnie martwić prognoza pogody i sam nie wiem czy jechać czy co..... :? od przyszłej środy pogorszenie aury..
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 04.09.2011 17:39

a gdzie te prognozy pogody? ja jadę 11 -go.
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 04.09.2011 17:56

klaudys
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaudys » 04.09.2011 21:56

dzięki za odpowiedzi:) My jedziemy niezależnie od pogody, bo już mamy wykupiony pobyt na 10-17 września. mam nadzieję, że jednak aura będzie sprzyjała :) to nasz pierwszy wyjazd na Chorwację, więc musi nas powitać piękna i słoneczna :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

trasa do Chorwacji we Wrześniu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone