napisał(a) gemidow » 17.05.2011 16:02
bzyq74 napisał(a):Jadąc przez Niemcy trzeba się liczyć po prostu z wiekszymi kosztami podróży rzedu 150-200 zł/w 1 stronę (więcej km i większe spalanie)
Jak żeś to obliczył? To że drożej to nie ma wątpliwości ale chyba nie tyle. Licząc, że przez Niemcy dalej o ok 150km i licząc benzyniaka (bo ten wyjdzie najdrożej) ok 7l/100 (jadąc spokojnie ok 110km/h to wychodzi ok 10-11 l x ok 5zł/l (jak zatankuje przed granicą to w Niemczech nie musi tankować)=50-55 zł w jedna stronę. Jak gazowcem lub dieslem to koszt spada do ok 40zl.
maps.google pokazuje, że jadąc przez GER do Brna (bo to jest chyba pierwszy punkt wspólny) dojedzie się w 9,5h a jadąc przez POL w 11,5h (mimo, że ok 160km bliżej)
Przez GER drożej ( o ok 40-60zł) ale i troche szybciej o ok 2godz. Skoro autor skłania się do wariantu najtańszego to skupmy się na drodze przez Polske. Do Polskiej granicy masz prawie 600 km i licząs średnia prędkośc jazdy w ciągu dnia ok 50-60 km/h to zajmie Ci ok 10-11 godzin dojechanie do granicy, choc ja bym doliczył na postoje i realnie to może wynieść ok 12-13h.
Trasa od Polskiej granicy do Senj to ok 800km a skoro chcesz omijac autostrady to tez trzeba liczyć srednio 80km/h czyli ok 10h godzin jazdy. Doliczając po drodze postój na drzemke (nie wiadomo jak długą) może ok 2-3 godzin (przynajmnije ja tak planuje) to sumarycznie dojazd Ci może zająć ok 24-26h i ja bym przyjął ten gorszy wariant.
Licząc wstecz. Chcesz być ok 8 rano w Senj to odliczając 13 godz (jazda i drzemka) to na Polskiej granicy powinienes być ok godziny 19, a odliczająć nastepne 13 godzin na przejazd przez Polskę z Darłowa powinieneś wyjechać ok 6 rano.
Możesz sobie jeszcze wykalkulowac o której +/- godzinie będziesz w większych miastach Polski czyli Wrocław i Poznań bo może warto wyjechac jeszcze 1-2 godz wczesniej by nie wcelowac się w największe korki w tych miastach
Tyle mojego wywodu...
bzyq74 napisał(a):scood74 napisał(a):ale fotoradary też są w trybie czuwania.....
Ile stracisz zwalniając na odcinku 300-500m przy radarze ? - może max 1 min.
Licząc, że po drodze przez Polske bedzie 15 radarów to tylko kwadrans.
Na drodze są nie tylko fotoradary bo i laserowe "suszarki" i videoradary. Policja niestety, albo stety jest wyposażona w coraz nowocześniejszy sprzęt i jest go coraz więcej, więc generalnie jak ktos zamierza przycisnąc i przypiratować to jego wola ale oczywiście wtedy musi kalkulować ryzyko "wpadki" czyli dodatkowy kwadrans na miła rozmowe z "panem porucznikiem"
i doliczyć te kilkaset zł. Za granicą to portfel jeszcze bardziej zaboli a i rozmowa może byc ciekawsza