Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa D1 Czechy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 15:39

AdamBo napisał(a):
Adam,K napisał(a):Bardzo głośny asfalt z wieloma ograniczeniami prędkości na drodze ekspersowej. Następnym razem jadę przez Słowację.

Za czym się doturlasz do Ziliny to w tym samym czasie już będziesz za Brnem. :wink:

Za to potem do Wiednia i tak to nadrobisz :D :D

Bez przesady, do Żyliny fajna droga i szybko mija.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 15:44

arek_sosnowiec napisał(a):
sviva napisał(a): Automapa z marca tego roku nie ma tego odcinka.

Serio???
Jechałem w ostatnią sobotę D1 z AutoMapą z maja tego roku i nie było żadnego problemu. Mapa zgodna ze stanem rzeczywistym.

Najnowsza Atomapa 6.10 ma na 100% cały ten odcinek gotowy.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 25.07.2012 17:03

No mówię jak było. Automapa 6.10 wersja z kwietnia albo maja zainstalowana na GoCleverze Navio 500. Trasa wyznaczona w targeo.pl i zaraz za granicą zonk. Każe jechać 70 km prosto a za chwilę zjechać z autostrady. Później, gdy próbowałem wczytać trasę ponownie już się to nie udawało. Na szczęście trasę znałem na pamięć i wpisywałem sobie poszczególne części i dojechałem bez problemu.
Dlatego zgadzam się ze stwierdzeniem, że nawigacja nawigacją ale własny rozum trzeba mieć. Podobnie było w Austrii. Zaraz za Wiedniem kazała zjechać z autostrady i na Mureck jechać drogami kukurydzianymi (dosłownie między kukurydzą a sarnami). Na szczęście w porę się opamiętałem i wróciłem na właściwy szlak.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.07.2012 17:17

Z reguły włączam myślenie i patrzę na drogowskazy; navi to kalectwo dla umysłu zwłaszcza wtedy, kiedy droga jest na wskroś prosta i zrozumiała.
Rozumiem szukanie jakiejś ulicy w mieście. Uważam, że zgubić się między Ostravą a Brnem nie sposób... :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.07.2012 17:43

sviva napisał(a):Zaraz za Wiedniem kazała zjechać z autostrady i na Mureck jechać drogami kukurydzianymi (dosłownie między kukurydzą a sarnami). Na szczęście w porę się opamiętałem i wróciłem na właściwy szlak.

sviva trochę zaciekawiła mnie ta Twoja przygoda z Automapą. Jeżdżę z AM od wer. 4.0 wypuszczonej w roku 2006. Przyznaję było wtedy i także później sporo błędów, ale żeby wer. 6 kazała zjechać zaraz za Wiedniem i prowadziła po polach, to nie wierzę. Musiałeś w ustawieniach mieć typ trasy: "przełajowa".
:o
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 25.07.2012 17:51

Do tych co jechali przez Chałupki - Winiety gdzie kupowaliście?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.07.2012 17:57

Na Shellu w Czechach i w RP w kantorze w Chałupkach koło kościoła za Orlenem.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 25.07.2012 18:01

FUX napisał(a):Na Shellu w Czechach i w RP w kantorze w Chałupkach koło kościoła za Orlenem.

Mówisz o tym Shellu na autostradzie już? Jesteś w stanie wskazać dokładnie?

Dzięki :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.07.2012 18:03

Tak. Zaraz za granicą PL/CZ.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 18:24

sviva napisał(a):Trasa wyznaczona w targeo.pl

No i tu jest cały problem :!: :!: :!:

W targeo co prawda jest opcja eksportu mapki i wgrania jej w automapie, ale to co później nawigacja z nią wyprawia - to już całkiem inna sprawa. Jeden z najpoważniejszych błędów to złe odwzorowanie punktów trasy - nie pokrywają się. Inaczej mówiąc - jeśli ustawisz sobie kilka pukntów pośrednich, to automapa je oczywiście zobaczy, ale w trakcie jazdy nie "zauważy" że przez nie przejechałeś i będzie cię zawracać. I stąd wychodzi potem cały ambaras.

Te 2 programy nie są do końca kompatybilne - trzeba ręcznie trasę w Automapie ustawiać, a nie przez targeo, wtedy będzie OK.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 25.07.2012 18:39

walp napisał(a):
sviva napisał(a):Zaraz za Wiedniem kazała zjechać z autostrady i na Mureck jechać drogami kukurydzianymi (dosłownie między kukurydzą a sarnami). Na szczęście w porę się opamiętałem i wróciłem na właściwy szlak.

sviva trochę zaciekawiła mnie ta Twoja przygoda z Automapą. Jeżdżę z AM od wer. 4.0 wypuszczonej w roku 2006. Przyznaję było wtedy i także później sporo błędów, ale żeby wer. 6 kazała zjechać zaraz za Wiedniem i prowadziła po polach, to nie wierzę. Musiałeś w ustawieniach mieć typ trasy: "przełajowa".
:o

Sviva - bardziej prawdopodobne, że miałeś zakliknięte "drogi płatne" - omijaj :) Obwodnica Wiednia pewnie bezpłatna, dlatego za Wiedniem - won z autostrady :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2012 18:46

Objazd przez Mureck w Automapie to już w ogóle oddzielna bajka - każda Automapa kieruje na Ilz, a nie przez Graz. Programowałem trasę znajomemu ostatnio - dopiero za 5tym czy 6tym punktem Via się udało.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2012 18:55

Potwierdzam ;) :). Objazd przez Mureck - Lenart - Ptuj potrzebuje kilku punktów VIA w Automapie. W ubiegłym roku musiałem zaraz za Lenart, a jeszcze przed wiaduktem nad A5 dać punkt VIA bo kierowała na tą autostradę w Lenart i za Lenart kazała zjechać :D.
Dlatego przed podróżą sprawdzam sobie całą trasę którędy mnie prowadzi, żeby niemieć jakiś dziwnych niespodzianek.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.07.2012 18:58

Niestety, ale taka mądra to AM nie jest. Przy programowaniu tego typu trasy trzeba używać punktów pośrednich, bo inaczej będzie konflikt między ustawieniami szybka/optymalna/krótka oraz jedź/omijaj drogi płatne.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 25.07.2012 19:17

walp napisał(a):Niestety, ale taka mądra to AM nie jest. Przy programowaniu tego typu trasy trzeba używać punktów pośrednich, bo inaczej będzie konflikt między ustawieniami szybka/optymalna/krótka oraz jedź/omijaj drogi płatne.

Nie, dlaczego - AM całkiem w porządku - może to dlatego, że do mnie nie mówi Hołowczyc tylko Mikołaj :D
A tak na poważnie - jeżeli planujemy jechać odcinkami płatnymi i niepłatynymi - "drogi płatne" dajemy ok.
Aby ominąć jakiś odcinek płatny (np. w Słowenii :) ) - wtedy należy wymusić na AM przejazd przez konkretne punkty (ale nie okolicę punktu) i właśnie do tego używamy punktów pośrednich.
W 2011 omijając autostradę w Słowenii wykorzystałem gotową trasę do AM znalezioną na tym forum. Oczywiście dostosowałem ją do swoich potrzeb i dokładnie sprawdziłem.
Jeszcze jedno - planując powrót tą samą trasą unikajmy użycia mechanicznie opcji "odwróc trasę" w AM, szczególnie gdy trasa pierwotna miała punkty VIA. Może się okazać, że zrobimy parę zbędnych "kółek" :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone