Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa czechy-austria-słowenia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
senior111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) senior111 » 12.07.2010 23:26

Droga bardzo fajna, od Brna jechaliśmy dokładnie tak samo czyli na Breclav, Wiedeń, Graz, omijalismy autostradę słoweńską i na Zabrzeb. Opłaty: Czechy 250 koron, Austaria 7,90 euro winieta 10 dni - nie opłaca się kupować na 30 bo kosztuje 24 euro, na powrót kupisz drugą i wyjdzie 16 euro za dwie strony( na tej trasie nie ma dodatkowych opłat - jak wracaliśmy przez Wenecje to na autostradzie austriackiej po za winietą płaciliśmy parę euro extra ), Słowenia 0 zł ( omineliśmy autostradę ale winieta chyba już kosztuje 15 euro http://www.chorwackie.pl/chorwacja/slow ... trada.html ) Chorwacja od granicy do Zagrzebia chyba 42 kuny ale do Twojego zjadu trudno powiedzieć ile - my jechaliśmy do Senstanovac i placiliśmy 172 kuny.
Andriu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andriu » 13.07.2010 10:57

Witam...
Nie ma co kombinować ja jechałem Chałupki-Brno-Wiedeń-Gratz- Mureck- Ptuj...i dalej do Cro...w sobotę wieczorem bez problemów i bez korków jechałem pierwszy raz ...
Pozdrawiam...
dib2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dib2 » 13.07.2010 11:20

dzięki wielkie. wegług moich obliczeń to na autostradzie w chorwacji zapłacimy 95 kun w jedną strone więc 120 zł wyjdzie razem.pozdrawiam
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 13.07.2010 20:00

mam trochę dziwne, żeby nie powiedzieć infantylne pytanko: trasa w Czechach jakie ma dozwolone prędkości? Niestety, jechałem już kilka razy i nie mogę się połapać, którym odcinkiem ile mogę jechać :( jak do tej pory zawsze mi się udawało, ale nosił wilk razy kilka....:(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2010 20:06

Autostrady i drogi ekspresowe oznaczenie D i R 130km/h, zwykłe drogi poza terenem zabudowanym 90km/h, miasto 50km/h
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.07.2010 21:43

dib2 napisał(a):....czyli oprcz winiet w austri zapłace jeszcze za jakiś odcinek z tej trasy dodatkowo...?
...
Przepraszam was za zamęczanie pytaniami ale muszę być w 100% pewna jaką trasą jade. Drogi Ekspresowe są pod winiete chodzi mi o 47,48,49 i co oznacza w B...

?

Witki opadają...
Kolego: najpierw piszesz, że tę trasę ustaliłeś na podstawie podpowiedzi z forum. Potem piszesz, że czytałeś forum, żeby zebrać wiadomości.
To albo my piszemy po pijaku, albo...Ty źle czytasz. :?: :roll: :?
Było wałkowane masę razy i o Austrii i tej trasie i o winietach i o płatnościach i o kosztach...
Gdzie chcesz tu znaleźć dodatkowe opłaty, skoro z mapy wynika jak wół, że nie ma po drodze tuneli płatnych a płacisz tylko za autostrady?
Poza tym - B= Bundesstrasse... samo się przez się rozumie, jak masz czarno na białym w opisie kilka razy B ileś tam.
Jeden rzut oka na mapę (czy to wirtualną czy rzeczywistą) i od razu widać numerację dróg.

Sprawa zasadnicza
: ta trasa jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej oczywistych, łatwa i oklepana, więc zamiast szukać dziury w całym i bać się "jakichś dodatkowych kosztów, czy opłat" po prostu wsiadasz i jedziesz jak po sznurku. Nie przegap oznaczeń na trasie a będzie dobrze.
:) :wink:

Także bez zbędnych obaw a płatności dodatkowe to co najwyżej mandaciki albo cola na stacji benzynowej oprócz paliwa... :lol:

Pozdro i szerokiej drogi.

NIE BÓJCIE SIĘ NIE WIADOMO CZEGO LUDZIE!
Tą i innymi opisanymi tu trasami jeżdżą co dzień setki ludzi. Nie ma jak zabłądzić i nie jest to dzikie odludzie.

(Mam tylko nadzieję, że zaraz nikt nie zapyta o to, gdzie sobie odpocząć i się przespać, żeby cień był?).
:wink:

trasa w Czechach jakie ma dozwolone prędkości? Niestety, jechałem już kilka razy i nie mogę się połapać, którym odcinkiem ile mogę jechać

Jak jeszcze ani razu nie przejeżdżałeś żadnej granicy, to Ci podpowiem, że na każdym przejściu granicznym stoi duża i wyraźna tablica, na której jak wół stoi jaką prędkością max. w tym kraju możesz po jakich drogach jeździć , czy musisz mieć światła włączone 24h czy nie i czy autostrady są płatne czy nie, a nawet czy obowiązują winiety. :)
Także drogowcy i urzędnicy starają się robić te tablice wielkie jak cholera a tu tymczasem sporo ludzi albo ich nie widzi, albo.... nie czyta!
Unijna dyrektywa reguluje te "sprawy drogowo- tablicowe" od dawna.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 14.07.2010 07:09

dids76 napisał(a):Autostrady i drogi ekspresowe oznaczenie D i R

Właśnei o to mi chodziło.... Czyli od Cieszyna do Brna i kawałeczek dalej moge lecieć do 130 km/h :)
Dzięki :)
Bartas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartas » 14.07.2010 09:31

a powiedzcie mi dlaczego za winiete austyjacka na stacji zaplacilem 14 ojro. przed samym wiazdem na teren austrii
nmd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nmd » 14.07.2010 10:22

na jaki czas ta winieta była?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2010 10:30

powinieneś się spytać tego kto Ci sprzedał tą winietę, a nie nas. Oficjalnie winieta na 10 dni kosztuje w Austrii 7.90 euro
Cahir
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cahir » 14.07.2010 12:41

Jadąc tą trasą:

Sosnowiec-Brno-Wiedeń-Gratz-Mureck-Ptuj

od Ptuj nie ma już autostrady słoweńskiej do granicy z cro? Nie potrzeba winiety?
dib2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dib2 » 14.07.2010 13:29

Fatamorgana zbieram wiadomości dzięki podpowiedzią innych z forum ;D
Jesli dla ciebie te określenia sie różnią to ok dla mnie to nie ma znaczenia bo sens wypowiedzi jest ten sam. a tak pozatym to koleżanko poproszę.
Na wczasy samochodem jadę pierwszy raz z 1,5 letnią córką więc to że sie pytam nie jest grzechem tylko normalną matczyną troską...
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 14.07.2010 13:43

senior111 napisał(a):Droga bardzo fajna, od Brna jechaliśmy dokładnie tak samo czyli na Breclav, Wiedeń, Graz, omijalismy autostradę słoweńską i na Zabrzeb. Opłaty: Czechy 250 koron, Austaria 7,90 euro winieta 10 dni - nie opłaca się kupować na 30 bo kosztuje 24 euro, na powrót kupisz drugą i wyjdzie 16 euro za dwie strony( na tej trasie nie ma dodatkowych opłat - jak wracaliśmy przez Wenecje to na autostradzie austriackiej po za winietą płaciliśmy parę euro extra ), Słowenia 0 zł ( omineliśmy autostradę ale winieta chyba już kosztuje 15 euro http://www.chorwackie.pl/chorwacja/slow ... trada.html ) Chorwacja od granicy do Zagrzebia chyba 42 kuny ale do Twojego zjadu trudno powiedzieć ile - my jechaliśmy do Senstanovac i placiliśmy 172 kuny.

Czeska winieta na 10 dni kosztuje 250 koron, ale jak jedziesz na 2 tygodnie to lepiej kupić miesięczną za 350 koron. Austria, Słowenia i Chorwacja zgodnie z radą Kolegi "senior111".
Bartas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartas » 14.07.2010 21:26

14 zaplacilismy na stacji, za nami polacy tez tyle
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2010 21:32

Bartas napisał(a):14 zaplacilismy na stacji, za nami polacy tez tyle

Następnym razem kupuj w Austrii
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

trasa czechy-austria-słowenia - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone