oracz napisał(a):My myślimy o wycieczce do Dubrownika i BiH - Mostar i wodospady Kavice
marchos87 napisał(a):Mam pytanie dlaczego wszyscy planują trasę przez Zwardoń a nie Cieszyn?
Jedziemy za tydzień i nie wiem czy jechać tak jak piszecie przez Żywiec czy jechać na Cieszyn.
Nie chodzi mi w ogóle o komfort jazdy na polskich drogach bo mieszkam zaraz obok bielska więc jeżdżę tam dużo i nic mi nie straszne, ale chodzi mi o trasę już za granicą. Czy przez Słowację jest lepsza droga niż Czechy ??
Agulek777 napisał(a):oracz napisał(a):My myślimy o wycieczce do Dubrownika i BiH - Mostar i wodospady Kavice
A tak, czytałam, że to niedaleko. Te wodospady podobno są piękne, ale czy to tam jest tak lodowata woda, że nie da się nogi zanurzyć??? Kojarzy mi się, że gdzieś coś takiego czytałam.
Tam trzeba zieloną kartę?
Agulek777 napisał(a):marchos87 napisał(a):Mam pytanie dlaczego wszyscy planują trasę przez Zwardoń a nie Cieszyn?
Jedziemy za tydzień i nie wiem czy jechać tak jak piszecie przez Żywiec czy jechać na Cieszyn.
Nie chodzi mi w ogóle o komfort jazdy na polskich drogach bo mieszkam zaraz obok bielska więc jeżdżę tam dużo i nic mi nie straszne, ale chodzi mi o trasę już za granicą. Czy przez Słowację jest lepsza droga niż Czechy ??
Każdy jeździ jak mu pasuje. Wszystko zależy od tego jaką trasę sobie obierasz. My chcemy ominąć Austrię i Słowenię, dlatego wybraliśmy wariant przez Słowację i Węgry.
Jeśli ktoś chce jechać przez Austrię i Słowenię to jedzie na Czechy.
To są dwie różne alternatywy, jedni wolą sunąć autostradą, my węgierskie trasy traktujemy jako pobudkę po monotonnej autostradzie słowackiej i przed autostradą chorwacką.
Także marchos87 - wybór należy do Ciebie.
marchos87 napisał(a):Ja pojadę pierwszy raz i nie wiem jak jechać i czym się drogi różnią. Może ktoś zarzuci jakiś link z porównaniem tras bądź coś stworzy na szybko
marchos87 napisał(a):Mam pytanie dlaczego wszyscy planują trasę przez Zwardoń a nie Cieszyn?
Agulek777 napisał(a):[Słuchaj, my zanim wybraliśmy trasę opisaną na stronie drugiej tego tematu, studiowaliśmy dobre dwa tygodnie pozostełe trasy.
Możliwości dojazdu do Chorwacji jest bardzo wiele, można jechać na Czechy-Austrię-Słowenię, można przez Słowację, na Węgry autostradą i przez Słowenię, można tak jak my minąć i Słowenię i autostradę węgierska i jechać bocznymi, można jechać tez przez Niemcy jak chcesz albo na Zakopane bo też tu gdzieś taką opcję znalazłam. Wariantów jest masa.
Na forum masz wszystko wyłożone jak na dłoni, fakt, że jest to troszkę rozproszone, ale trochę czasu i chęci i wszystko znajdziesz. Informacje na forum to bardzo duże ułatwienie, ale trzeba poszukać, a jak Ci się szukać nie chce to raptem dwie strony wcześniej masz pełen opis trasy jaka my pojedziemy więc zaufaj, wydrukuj i jedź tak jak my
Henryk Stary napisał(a):Agulek777 napisał(a):[Słuchaj, my zanim wybraliśmy trasę opisaną na stronie drugiej tego tematu, studiowaliśmy dobre dwa tygodnie pozostełe trasy.
Możliwości dojazdu do Chorwacji jest bardzo wiele, można jechać na Czechy-Austrię-Słowenię, można przez Słowację, na Węgry autostradą i przez Słowenię, można tak jak my minąć i Słowenię i autostradę węgierska i jechać bocznymi, można jechać tez przez Niemcy jak chcesz albo na Zakopane bo też tu gdzieś taką opcję znalazłam. Wariantów jest masa.
Na forum masz wszystko wyłożone jak na dłoni, fakt, że jest to troszkę rozproszone, ale trochę czasu i chęci i wszystko znajdziesz. Informacje na forum to bardzo duże ułatwienie, ale trzeba poszukać, a jak Ci się szukać nie chce to raptem dwie strony wcześniej masz pełen opis trasy jaka my pojedziemy więc zaufaj, wydrukuj i jedź tak jak my
Chylę czoła przed wykonaną przez Was robotą. Jadę 1 raz i chyba skorzystam z tych podpowiedzi. Ot i Bielsko się rozjeździło Ja z małżonką chcemy wyjechać 30-go lipca na Peljasacz a wracać chcemy 6-go (jak Wy) tylko zatrzymamy się na 2 dni przy krk i jeziorach Plitwickich.
Pozdrawiam podróżników
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi