Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Barwinek-Budapeszt-Varażdin

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 02.07.2012 09:12

Z Wawy wyjeżdzam przez Wilanów na Słomczyn i Górę Kalwarię, potem Kozienice i Zwoleń (omijam Radom), Sandomierz, Tarnobrzeg i stad na Mielec, za Przecławiem drogą 986 na Ropczyce i dalej na Wiśniową, potem do Krosna i dopiero w Miejscu Piastowym na 9 i do Barwinka. Wbrew wszystkiemu ominięcie Radomia i Rzeszowa sporo daje, a droga jest pusta i tylko w Zwoleniu na chłopców za krzakami uważać trzeba.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 09:21

Jeździłem tą trasą (z ominięciem Radomia i bez omijania). W tym roku spróbuję pojechać przez Lublin - Kraśnik. (droga dłuższa o 33 km, ale zobaczy się coś nowego). Pokombinuję jak ominąć Rzeszów.
22 dni do wyjazdu.
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 02.07.2012 09:31

Mam uraz do szosy lubelskiej, za dużo wariatów tam jeździ :) A Tobie dojazd do Barwinka twoją trasą ile zajmuje?
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 09:34

Prawdę mówiąc nigdy nie patrzę na zegarek. Jedyna godzina, która mnie interesuje to godzina dotarcia na nocleg nad Balatonem. Zwykle jest to 17 - 19 przy wyjeździe z Warszawy w godzinach 6-8.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 09:38

Lothrain napisał(a):Mam uraz do szosy lubelskiej, ......

Miałeś na niej niemiłe zdarzenie?
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 02.07.2012 09:38

Dobrze wiedzieć, bo ja też za twoją sprawą u Pani Teresy nocuję :)

A na lubelskiej ze względu na spore pobocza normą jest wyprzedzanie na trzeciego. Jazda tamtędy bywa stresująca...
Ostatnio edytowano 02.07.2012 09:39 przez Lothrain, łącznie edytowano 1 raz
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 02.07.2012 09:38

W Rzeszowie co prawda remonty, ale jest nowa obwodnica, którą jeżdżę i polecam :D
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 09:40

Czy to ta, która omija Rzeszów z lewej strony (jadąc od Kraśnika)?
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 02.07.2012 09:45

Jak na mój gust raczej z prawej, bo z lewej kończy się w Załężu i na razie chyba nie jest dociągnięta do 19. Ale niech Asiar się wypowie.
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 02.07.2012 09:46

Oj oj, zaraz pomyślę......Jeżdżę od strony Sanoka, Barwinka i nie mogę powiedzieć czy to ta. Wjeżdżam na obwodnicę z lewej strony, jadę koło różnych hurtowni, Majstra i wyjeżdżam koło Polfy, mam niedaleko ul.Krakowską a Kraśnik to chyba od strony lubelskiej tak?
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 09:51

Lothrain napisał(a):A na lubelskiej ze względu na spore pobocza normą jest wyprzedzanie na trzeciego. Jazda tamtędy bywa stresująca...

Tak wiem. Znam tą drogę. Kiedyś często nią jeździłem na trasie Ryki - Warszawa. Mieszkałem w Stawach a w Dęblinie miałem sklep. Często zaopatrywałem sie w Warszawie. Nie raz na zakupy to Lublina się wyskoczyło. Teraz wiem, że Garwolin ma obwodnicę (jeszcze po niej nie jechałem). Generalnie uważam, iż droga, mimo sytuacji stresujacych, o których piszesz, jest szybka. Mieszkam w Rembertowie więc i przejazd przez Warszawe, aby na nią wyjechać, będzie krótrzy niż na Górę Kalwarię czy na "7" aby jachać przez Radom.
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 02.07.2012 09:56

Ja z Grochowa więc zasadniczo cię rozumiem i też powinienem się pchać na szosę lubelską. Ale Trasą Siekierkowską się jednak też przeleci i świateł znowu tak wiele nie ma. Choć zasiałeś ziarno wątpliwości :)
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 10:15

Asiar napisał(a): Kraśnik to chyba od strony lubelskiej tak?

Tak od strony Lublina.
Patrząc na bardzo aktualną mapę mam obwodnicę Rzeszowa z prawej strony miasta, więc jadąc od Krasnika będę omijać Rzeszów z lewej strony.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 02.07.2012 10:16

Lothrain napisał(a):Ja z Grochowa więc zasadniczo cię rozumiem i też powinienem się pchać na szosę lubelską. Ale Trasą Siekierkowską się jednak też przeleci i świateł znowu tak wiele nie ma. Choć zasiałeś ziarno wątpliwości :)

Niewątpliwie problem jest wart przemyślenia. Wiesz, siekierki szybko i bez świateł. Ale co dalej? Wsie miedzy Górą Kalwarią a Tarnobrzegiem mnie przerażają. Trafisz w sierpniu na żniwa, wiele maszyn na drogach.
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 02.07.2012 10:42

Witam
Jestem, jak widać, z Rzeszowa. Jeżdżę często w kierunku Warszawy i do Warszawy. Moim zdanie nie ma lepszej drogi niż DK 9. Fakt, że przejazd przez Radom jest upierdliwy, ale ten 100km odcinek ekspresówki do Warszawy nieco to rekompensuje. Ogólnie jakość asfaltu na odcinku Rzeszów - Warszawa jest, jak, na nasze warunki, zadowalający. Alternatywa przez Górę Kalwarię jest, moim zdaniem, mniej komfortowa. Natomiast opcja przez Lublin to już totalna porażka. Sznur pojazdów, a stan asfaltu (zwłaszcza Ryki - Kraśnik) to dno.
W samym Rzeszowie proponuję nie kombinować z nowymi obwodnicami, bo okolice miasta to jedna wielka budowa. W pobliżu buduje się autostradę A4 i 3 duże węzły wjazdowe z odcinkiem nowej obwodnicy, które będą sukcesywnie oddawane. Radzę nie kombinować tylko jechać normalnie za znakami/ navigacją, zwłaszcza, że żadnej obwodnicy w kierunku Barwinka nie przewiduje się. To nie jest jakaś metropolia. Jadąc z Warszawy na Barwinek przejeżdżamy miastem zaledwie kilka kilometrów, nie przez centrum, ale "starą" obwodnicą i wielkich korków nie ma. No, może tylko w kierunku na Barwinek w piątkowe popołudnie :lol: Jedna uwaga: należy wykonać skrót nowo oddanym odcinkiem ulicy PRZEMYSŁOWA. W przypadku pory dnia "korkogennej" będzie sporo szybciej. W innych miejscach korków nie przewiduję.

Jeżdżę z rodziną do Chorwacji przez Słowację i Węgry omawianą w tym wątku trasa. Trasa jest jak najbardziej przystępna. Jeździmy z łódką na lawecie i pnie ma problemu. Od Miskolca mamy już autostradę, a i obwodnica Budapestu jakoś funkcjonuje. Trzeba tylko "przeżyć" etap Rzeszów - Barwinek oraz Odcinek słowacki. Moim zdaniem Słowacja to najgorzej oznakowany kraj w Europie jaki znam. Jadą w nocy trzeba w Presovie czy Kosicach mocno uważać. Potem wjeżdżamy do Węgier i ...można się wyluzować :D
W tym roku również jedziemy tą trasą (z łódką) w okolice Vodic, 27 lipca na noc.
Do zobaczenia na trasie, a może na wodzie :papa:
Ostatnio edytowano 02.07.2012 10:52 przez Argi, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Barwinek-Budapeszt-Varażdin - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone