Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa 86 (Węgry) - obiad

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 03.05.2011 11:28

Ja też nie zauważyłem żeby Kelner czy Kelnerka nie znoiła naszego języka ,zawsze bardzo mili i pomocni z ich pomocą znalazłem fajny niedrogi nocleg w pobliżu .
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 22.06.2011 13:45

A może ktoś z Forumowiczów jadł obiad w słynnej knajpce W Csornie w ostatnich dniach i podzieli się swoimi wrażeniami. Z tego co tu przeczytałem wynika jakby poziom jedzenia i obsługi stale się obniżał.
Nie jestem nadmiernie wymagający i wybredny ale jadę w tym roku ze znajomymi i mówiłem im, że jest na Węgrzech takie kultowe niemal wśród Polaków miejsce, no i nie chciałbym ich zawieść.
Tak naprawdę to przebieg naszej trasy przez Węgry jest uzależniony od tego, czy po drodze będziemy wstępować do tej restauracji (i wtedy trasa nr 86) czy też nie (i wtedy M1, 82 i M7).
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.06.2011 13:51

Jadłem jesienią zeszłego roku. Wszystko jak wcześniej.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 22.06.2011 14:32

Mario 1975 napisał(a):A może ktoś z Forumowiczów jadł obiad w słynnej knajpce W Csornie .....

Taaa, też czytałem w ubiegłym roku przed wyjazdem narzekania. Jednak po osobistym, organoleptycznym sprawdzeniu było wszystko ok. Może nie jest to restauracja w hotelu HILTON :wink:, ale jest naprawdę bardzo smacznie.

A swoją drogą route 86, którą miałem okazję jechać w dzień, też całkiem przyjemna. Tegoroczny wyjazd "niestety" na raz z jazdą w nocy.
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 26.06.2011 18:42

Dzięki Dromader, właściwie rozwiałeś resztki moich wątpliwości i pomogłeś przechylić szalę w stronę trasy uwzględniającej knajpkę w Csornie.
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 26.06.2011 19:10

12 czerwca jedliśmy w słynnej knajpie i było dosć smacznie.Wczoraj w drodze powrotnej było niestety wesele,a że musieliśmy cos zjeść, poszukalismy czegoś w centrum.Znaleźliśmy dość gustowną knajpę, wygladała na drogą, ale okazała się bardzo przystępna. Za dwie pożądne tace z mięsem, ryżem z dodatkami i prażaną cebulką,do tego dwie cole i dwie kawy,zapłacilismy z napiwkiem 5000 Forintów (ok 20 Euro).Porcje nie do przejedzenia. Nie pamietam jej nazwy,w każdym razie skręcamy w prawo na skrzyżowaniu za TESCO i za jakieś 100-200 m po prawej stronie mozna wjechac na parking.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 29.06.2011 11:40

Mario 1975 napisał(a):Dzięki Dromader, właściwie rozwiałeś resztki moich wątpliwości i pomogłeś przechylić szalę w stronę trasy uwzględniającej knajpkę w Csornie.

Zatem, smacznego i szerokiej drogi :wink:
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 29.06.2011 18:00

Mam pytanko,czy na trasie 86 da rade zjesc w nocy?Krotko mowiac,czy jest jakis bar 24H?
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 29.06.2011 18:45

Przy samej trasie nie ma, trzeba odbić kilka km w bok, na taki jakgdyby punkt obsługi tirów. Nie pamiętam dokładnej lokalizacji, ja pytałem o nią na CB.

Co do knajpki w Csornej to ja raczej nie polecam, porcje wielkie to fakt, ale bez smaku, frytki, mięso wołowe czy jakieś tam inne - wszystko smakuje tak samo :? I nie jest to tylko moja opinia, ale 5 osób które ze mną tam były. W drodze powrotnej jedliśmy już gdzie indziej.

Jak ktoś lubi się po prostu zapchać to knajpka w Csornej mu się spodoba, ale ja z doświadczenia wiem, że na Węgrzech można zjeść duuużo smaczniej.
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 30.06.2011 19:49

Zgadzam się z przedmówcą.
Knajpa w Csornej trochę przereklamowana na forum. Może dlatego chwalona, że jest polskie menu.
W zeszłym roku jedliśmy tam obiad. Faktycznie niedrogo. Pyszne zupy. Żona spróbowała zupy czosnkowej, była zachwycona (ja mniej). Bardzo dobry rosół. Natomiast dania smażone jakoś nie szły, za gruba panierka, czy stary olej. A przede wszystkim nie należy zamawiać normalnych porcji, tylko po jednej na dwie osoby.

Mam propozycję do cromaniaków, aby uporządkować i wstawić dane o innych lokalach gastronomicznych na r. 86, gdzie można chwilę odpocząć, zjeść, odświeżyć się w trasie ( niestety toaleta w Csornej nie była zbyt czysta).

Ja niestety takich miejsc nie znam.

Zatrzymywałem się tylko przy Tesko w Szombathely. Czyste toalety, market z taniutkim winem i piwem. Jest też bar - szybko i zjadliwie. Kantor wymiany walut.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.07.2011 08:26

hepik napisał(a):
GaR napisał(a): Dlatego dodam że jest drogo, nie za czysto i niesmacznie, oraz że Peter nie lubi Polaków, a najlepiej znanym mu słowem jest słowo KATASTROFA :-)

W pamiątkowej księdze ,którą otrzymujemy wraz jadłospisem,przeczytałem wpis cromaniaka o gustownym wystroju tej knajpki.
Powiedziałbym,ze to jest ostatnia rzecz jaką bym mógł wymyśleć na temat tej csardy ;)
Ale w pełni zasługuje na miano KULTOWA i ORYGINALNA
:D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłem w tej knajpie. Nie mogłem dogadać się z kudłatym właścicielem. Nie miał menu po polsku. Coś do mnie gadał koszle kakoszle. Po angielsku nie potrafił. Nie wiedziałem co zamawiać. Ja to ja ale rodzina oczy wybałuszyła i nic. Starali mi pomóc Wegrzy , którzy siedzieli w ogródku. Znowu abarot to samo koszle kakoszle. Kudłacz podał mi menu i chyba książkę gości. Ksiązka była mocno sponiewierana. Za czysto to to w tej knajpie nie było. Kudłacz wlazł za bar i coś tam pitrasił i gadał co do mnie po wegiersku. Wiecej osób z personelu nie widziałem. Wegrzy, którzy siedzieli w ogródku przygladali mi się jak przybyszowi z Afryki. Warto się tam jednak zatrzymać aby zdjecie zrobić, poogladać węgierski folklor itp. Potrawy kudłacz miał raczej miesne. Być może smaczne. Chciałem zamówić gulasz ale żona odradziła knajpę i kazała jechać do Csornej. Tam chyba czyściej jest i menu po polsku. Miałem chęć kupić papryke w słoju itp. ale żona mnie poganiała i mówiła kto to zje, poco, do cholery jedzmy. A po za tym to nie ma gdzie tego upchnąć i czym zapłacisz jak nie masz forintów w gotówce. Nie wiem co jest w domu obok tego jarmarku. Chyba kwatery. Żona mnie pośpieszała bez przerwy jedżmy już - to i pojechałem dalej do Csornej na gulasz ze szpikiem i jabłka pieczone z lodami. Frytek nie brałem ani dodatkowych warzyw. Nie da rady przejeśc. Zapłaciłem kartą tak około 120 zł za cztery obiady - zeberka, kurczaki z grzybami, wielkie nalesniki z mięsem i tamto owamto, napoje i desery lody itp. Pozdrawiam
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 27.07.2011 13:57

Mario 1975 napisał(a):A może ktoś z Forumowiczów jadł obiad w słynnej knajpce W Csornie w ostatnich dniach i podzieli się swoimi wrażeniami. Z tego co tu przeczytałem wynika jakby poziom jedzenia i obsługi stale się obniżał.
Nie jestem nadmiernie wymagający i wybredny ale jadę w tym roku ze znajomymi i mówiłem im, że jest na Węgrzech takie kultowe niemal wśród Polaków miejsce, no i nie chciałbym ich zawieść.
Tak naprawdę to przebieg naszej trasy przez Węgry jest uzależniony od tego, czy po drodze będziemy wstępować do tej restauracji (i wtedy trasa nr 86) czy też nie (i wtedy M1, 82 i M7).

Jak chcesz sobie narobić obciachu to śmiało zapraszaj znajomych.
Jeżeli stado much żywych i umarłych na stole i parapetach nie jest przeszkodą, kibelek lekko rozwalony i lekko śmierdzący to jest ok.
Stara zasada jakie otoczenie w knajpie takie jedzenie. Dużo nie znaczy smacznie a to jest podstawowy argument zadowolonych "ogromna porcja"
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 27.07.2011 14:04

Fakt półmisek smoka na dwie osoby odlotowy w tej restauracji za oboad na 3 osoby kawke i napoje wyszło coś koło 80PLN płatne kartą polecam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.07.2011 03:29

matrix02 napisał(a):Fakt półmisek smoka na dwie osoby odlotowy w tej restauracji za oboad na 3 osoby kawke i napoje wyszło coś koło 80PLN płatne kartą polecam

Może i odlotowy tylko kto to wszystko "zeżre".
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 28.07.2011 07:21

w zeszłym roku nie udało mi się odwiedzić tej knajpy bo było jakies wesele, miałąm nadzieję na ten rok, ale trochę mnie zmartwiliście, nic, trzeba będzie szukać czegoś innego
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa 86 (Węgry) - obiad - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone