Bardzo fajne miejsca
Odkryliście, kto zbudował te warowne kościoły
Lednice napisał(a):Bardzo fajne miejsca
Mikeee napisał(a):Lednice napisał(a):Bardzo fajne miejsca
Sasi siedmiogrodzcy, którzy zasiedlili ten rejon w XIII w. budowali kościoły warowne, lub zamki chłopskie jako schronienie dla ludzi przed agresorami.
_Piotrek_ napisał(a): większość wyjechała do Niemiec, ostatni w latach 80 XX wieku.
Pudelek napisał(a):_Piotrek_ napisał(a): większość wyjechała do Niemiec, ostatni w latach 80 XX wieku.
ostatni to wyjeżdżają cały czas... z roku na rok ich liczba spada, głównie zostali ci najstarsi i najbardziej wytrwali...
.Pudelek napisał(a):W 2009 roku byłem w Mediasch, tam jest piękny kościół gotycki (widać go na zdjęciach powyżej). Parafia chyba nadal niemiecka, napisy po niemiecku, proboszcz z niemieckim nazwiskiem, przewodniczka niemiecka... ale ilu wiernych tam jeszcze chodzi na msze, to nie wiem... A teraz, po sześciu latach, pewno jeszcze ich mniej.
Lednice napisał(a):W porównaniu do czasów komuny, kiedy Siedmiogród wyglądał jak czarna rozpacz, to bardzo dużo się tam zmieniło na lepsze
_Piotrek_ napisał(a):.Pudelek napisał(a):W 2009 roku byłem w Mediasch, tam jest piękny kościół gotycki (widać go na zdjęciach powyżej). Parafia chyba nadal niemiecka, napisy po niemiecku, proboszcz z niemieckim nazwiskiem, przewodniczka niemiecka... ale ilu wiernych tam jeszcze chodzi na msze, to nie wiem... A teraz, po sześciu latach, pewno jeszcze ich mniej.
W zdecydownej większości transylwańskich kościołów można znaleźć napisy w języku niemieckim, tak jak i tablice z nazwami miejscowości, które Sasi zamieszkiwali.
Pudelek napisał(a):
natomiast mnie chodziło o napisy współczesne, nie historyczne - przy farze drogowskaz do proboszcza, kartka w oknie po niemiecku kiedy przyjmuje, w jakich godzinach rada parafialna itp. :.. Widać, że to było nadal żywe.
Pudelek napisał(a):jak pisałem - w Mediasch tak było sześć lat temu... do tego czasu mogło się to zmienić.