Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia (Transylwania) + Wybrzeże Bułgarii 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
_Piotrek_
Cromaniak
Re: Transylwania + Wybrzeże Bułgarii 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 09.07.2015 20:59

te kiero napisał(a):... podążę ...

dangol napisał(a):... poczytam o Waszej wyprawie ...

podążajcie, poczytajcie, chociaż wyprawa to chyba za dużo powiedziane, mimo wszystko zapraszam :)
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 09.07.2015 21:19

W drodze powrotnej zboczyliśmy na chwilę z trasy by zatrzymać się w Calnic,

Obrazek

pierwszej podczas naszego pobytu miejscowości z kościołem warownym wpisanym na listę Unesco.

Obrazek

Wjeżdzamy przez drewnianą bramę na teren Kościoła i parkujemy pod murami. W powietrzu wisiały czarne chmury i było pewne, że kwestią czasu jest tylko to kiedy zacznie padać deszcz. Tak też się stało jak tylko przekroczylismy bramę. Byliśmy sami, przysiedliśmy więc na ławce pod dachem i mieliśmy chwilę czasu na to żeby chłonąć atmosferę tego miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z małego kościółka po lewej dobiegały dźwięki muzyki sakralnej, niezapomniane doznanie, (za chwilę okazało się że muzyka była z odtwarzacza, ale i tak było ok :-) ). Nieco po prawej stała wieża (na poniższym zdjęcu jest akurat po lewej ;) ), w piwnicy której mieściła się dawniej winiarnia zostały tylko beczki. Gdyby było coś więcej to może zabawilibyśmy tu do wieczora, ale niestety, widocznie przy okazji jakiegoś oblężenia całe wino z nudów zostało "obalone" :-).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak tylko przestało lać, nasze urwisy zmąciły spokój tego miejsca, na szczęście nikomu nie przeszkadzaliśmy.

Obrazek

Po wizycie w kościele podszedłem jeszcze kilkaset metrów dalej, stał tam inny kościół a wokół niego zarośnięty niemiecki cmentarz, z nie tak starymi jak przypuszczałem mogiłami.

Obrazek

Miejscowy ciapek pożyczył nam na koniec "drum bun" i mogliśmy jechać do Sibiu.

UPS, zapomniał em o "ciapku"

Obrazek
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 10.07.2015 14:02

Ciekawie się zapowiada. Czekam zatem na więcej :D
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.07.2015 19:24

agata26061 napisał(a): ... Czekam zatem na więcej :D

Witaj i zapraszam na ciąg dalszy.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.07.2015 19:27

Na koniec pierwszego dnia zwiedzania w programie mieliśy wizytę w Sibiu, a ponieważ w programie było troche obsuwy, to w spedziliśmy tam o wiele mniej czasu niż chciałem. Zdązyliśmy tylko pospacerować chwilę po starym mieście, pełnym kolorowych kamienic, świątyń, placów i czerwonych dachów z "oczami miasta".
Zaczęliśmy od głównego placu - Piata Mare

Obrazek

Obrazek

by przez bramę pod wieżą ratuszową przejść na Piata Mica

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tam oczywiście obowiązkowy test prawdy na moście kłamców, ponieważ test zdaliśmy, to turyści nadal mają co oglądać ;)

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy na Piata A Huet, gdzie mieści się Katedra Ewangelicka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym czasie w Sibiu odbywał sie festiwal teatru, a kilka przedstawień było na powietrzu, niestety przerywanych dosyć brutalnie przez padający co jakiś czas deszcz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było późne popołudnie i zabrakło czasu żeby je lepiej poznać jednak zdecydowanie trzeba powiedzieć, że miasto jest pełne uroku.
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 10.07.2015 19:56

W samą porę ta Twoja relacja. Obmyślam właśnie ja by tu uatrakcyjnić (czytaj:wydłużyć :wink: ) drogę do Grecji, bo taka prosta przez Serbię nudna jak flaki z oleju. I chyba Rumunia wygra z Albanią, więc czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy 8O
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.07.2015 20:54

margaret-ka napisał(a): ... Obmyślam właśnie ja by tu uatrakcyjnić (czytaj:wydłużyć :wink: ) drogę do Grecji,...

Jeżeli będziesz jechać z Wrocławia, to trasa przez Rumunię jest poważnym wyzwaniem, tym bardziej, że autostrad po drodze jak na lekarstwo, za to jeśli chodzi o zwiedzanie tego kraju, to szczerze polecam.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.07.2015 21:02

W poniedziałek pogoda miala być o wiele lepsza i rzecczywiście tak było, więc tego dnia mogliśmy zrealizować kolejny etap naszego planu, którego głównym punktem była Sighisoara i kościoły warowne w drodze do niej. Mijaliśmy kolejne wioski z kolorowymi domkami poboczami ozdobionymi w niezliczoną ilość kwiatów, chodniki odgrodzone były od jezdni rowem i w większości z tych miejscowości stały kościoły warowne. Początkowo nawet myślałem, że w drodze powrotnej zajrzymu tu i ówdzie, ale jak się okazało nawet na te najważniejsze nie było zbyt wiele czasu. Zaczęliśmy od Valea Vilor, zjazd w prawo z głównej drogi był bardzo dobrze oznakowany, nawierzchnia też w porządku, po kilku kilometrach jesteśmy u celu. Kościół tak jak w większości miejscowości stoi w "centrum", w tym przypadku przy urzędzie, pewnie gminy. Bilety sprzedawała starsza (na oko sporo po 80) pani, spytała tylko czy z Polski jesteśmy. Kościół pomimo tego, że również otoczony murem to inny od tego, który widzieliśmy w Calnic. Tu świątynia była o wiele większa i była jedyną budowlą, nie licząc murów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania wróciliśmy do głównej drogi, by pojechać dalej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.07.2015 08:09

Z przyjemnością pooglądam znajome obrazki i poczytam o Waszych wrażeniach z wakacji .
Bardzo lubię ten kierunek 8)

Pozdrawiam
Piotr
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 11.07.2015 15:51

Witam

Odwiedziliśmy Transylwanię chwilę po Tobie :) Choć mieliśmy do dyspozycji pełne 6 dni i spędziliśmy je bardzo aktywnie, to na kilka miejsc, które pokazujesz zabrakło nam czasu... Świadczy to tylko o tym, ile jest tam ciekawych miejsc do zobaczenia :) Dlatego na pewno tam jeszcze wrócimy :)

Pozdrawiam
Asia :)
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 13.07.2015 20:30

piotrf napisał(a):Z przyjemnością pooglądam ...

witam i zapraszam na ciąg dalszy

JoannaG napisał(a):Witam

Odwiedziliśmy Transylwanię chwilę po Tobie :) Choć mieliśmy do dyspozycji pełne 6 dni i spędziliśmy je bardzo aktywnie, to na kilka miejsc, które pokazujesz zabrakło nam czasu... Świadczy to tylko o tym, ile jest tam ciekawych miejsc do zobaczenia :) Dlatego na pewno tam jeszcze wrócimy :)

Pozdrawiam
Asia :)

Witaj
My mieliśmy tylko 4 dni, ale zależało mi na tym, żeby jak najwięcej zobaczyć, dlatego plan był dopracowany w szczegółach, a i pogoda nam dopisała, z resztą zgadzam się w 100%.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 13.07.2015 21:00

Po drodze za Medias zatrzymaliśmy się jeszcze tylko na chwilę w Brateju

Obrazek

, by po kilku kilometrach w Saros pe Tarnave (tu też stał ciekawie wyglądający warowny kościół, pomyślałem, że stanę na chwilę w drodze powrotnej) skręcić w prawo do kościoła w Biertan.

Obrazek

Tam to jest dopiero okazała warownia z trzema pierścieniami murów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zupełnie nieświadomie tak ułożyła się ta nasza wycieczka, że co obiekt to większe "łał", a może to dlatego że każdy z tych kościołów był inny i bez względu na kolejność wrażenia byłyby podobne. Po zwiedzania kościoła przespacerowałem się jeszcze chwilę po wsi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tym jak opuściliśmy Biertan, zjechałem na pobocze żeby zobaczyć kościół o którym wspominałem wcześniej, jednak jeszcze nie wysiedliśmy, a tu nie wiadomo skąd dopadła nas cała zgraja cygańskich dzieci, szybko zaryglowałem drzwi bo wskazać drogi do Biertan to mi raczej nie zamierzali :-), a już na pewno nie za free, i powoli odjechałem dalej. Tak naprawdę, pierwszy raz spotkalismy się z żebraniną w Rumuni i to tak natarczywą.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 15.07.2015 20:39

Po dojeździe do Sighisoary również pojedyncze dzieci żebrały, ale sami Rumuni ich wyganiali, a do tego na każdym kroku były tablice z informacją, żeby nie wspierać żebrzących. Jeśli chodzi o historyczne centrum - górne miasto (do niego ograniczyliśmy spacer po Sighisoarze), to prezentuje się okazale.
Samo wejscie przez bramę z wieżą zegarową wprawia w zachwyt.

Obrazek

Stare miasto nie jest duże, ale bardzo klimatyczne, wąskie brukowane uliczki, kolorowe domy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

, mury obronne, wieże,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kościoły,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ryneczek, knajpki,

Obrazek

Obrazek

i Vlad Tepes znany jako Dracula

Obrazek

można tam przyjemnie spędzić dużo czasu, którego my niestety nie mieliśmy.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 20.07.2015 21:34

Przed nami pozostała wizyta w jeszcze jednym kościele warownym, pora było ruszać do Viscri, bo kościół jest czynny do 18. Wydawało się, że czasu mamy wystarczająco dużo, jednak okazało się, że boczna, najdłuzsza droga z tych które prowadzą do odwiedzanych przez nas kościołów "unescowych" jest w najgorszym stanie, miejscami szutrowa i sporo w niej dziur, ale zdąrzyliśmy. Przy wejsciu młody chłopiec spytał tylko czy z pewnoscią chcemy wejść bo zostało ledwie 15 minut, też pytanie po to przyjechaliśmy. Cóż było zrobić w ekspresowym tempie oblecieliśmy (na nic innego nie nie było czasu) całość. Zaczęliśmy od kościoła, z tyłu pod chórem był mały ciemny otwór, okazało się, że to dosyć ciasne wejście na wieżę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo tego, że się streszczaliśmy to i tak przytrzymaliśmy chlopaka kilka minut dłużej. Na szczęście nie wyglądał na bardzo zmartwionego.

Obrazek

Pewnie nie będzie zaskoczenia jak napiszę, że i tu warto było przyjechać. Po szybkim zwiedzaniu zatrzymaliśmy się jeszcze na chwilę przy stoiskach z tutejszymi wyrobami. Na okazyjne ceny raczej nie liczcie.

Obrazek

Obrazek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 20.07.2015 23:26

_Piotrek_ napisał(a):Cóż było zrobić w ekspresowym tempie oblecieliśmy

Hej
fajne ujęcia. Ja niestety miałem czas podziwiać tylko kilka chwil z zewnątrz :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Rumunia (Transylwania) + Wybrzeże Bułgarii 2015 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone