Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tramwajem po torze wodnym – lipiec 2024.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 09:16

"ziemniak"]Pochylnia to jak dla mnie niezła gradka i przygoda, pewnie niewielki procent osób w Polsce miało przyjemność jako kapitan zrobić coś takiego :P potem ta ilość ptaków i zdjęcia z góry robią wrażenie.

Przy mojej miłości do skrzydlatych istot to i tak ich zdjęć jest niewiele :lol:

Wątek w końcu bez komentarzy typu ja wiem najlepiej i tak ma być :piwo:

Nareszcie :verryhappy: Od razu przyjemniej się na forum zrobiło gdy troll został przynajmniej na jakiś czas odstrzelony :verryhappy:
Ostatnio edytowano 17.03.2025 12:00 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 09:51

Sobotni poranek.

Przed nami ostatnie kilometry płynięcia.

Ruszamy dość wcześnie.

Dzieciaki jeszcze śpią ale my musimy płynąć.

O, to ci co nam nie pozwolili do siebie zacumować.

DSC_6141.JPG

Szybko dopływamy do mostu w Rybinie.

Jesteśmy ciut za wcześnie, trzeba poczekać na otwarcie.

Rzucamy kotwicę i stoimy z 10 minut.

Most się otwiera, przepływamy.

I teraz mamy zagwozdkę.

Bo musimy pokonać jeszcze jeden most ale on się nie otwiera, jest uszkodzony.

Tydzień temu armator mówił, że bez problemu przepłyniemy.

Tylko że dużo padało i woda się sporo podniosła.

Kapitan wysyła Dawida żeby patrzył.

Ten mówi: nie przejdziemy.

Serio czy żartujesz?

Serio.

Więc Kapitan woła mnie.

Sam płynie powolutku a ja patrzę.

Przejdziemy – mówię.

Kładę się na naszym dachu, wciągam brzuch, mieścimy się, mamy z 10 cm luzu.

Ufff…

Ostatnie cumowanie.

Przerzucamy rzeczy do samochodów, odbieramy kaucję.

Ostatnie fotki pustego już tramwaju.

20240713_100110.jpg

20240713_100116.jpg

20240713_100120.jpg

I ruszamy w drogę do domu.

Po drodze wstępujemy na pyszną pizzę i późnym popołudniem meldujemy się u siebie.

A na tarasie – niespodzianka!!!!!

Kopciuszki zbudowały gniazdo i wysiadują jajka!!! :hearts: :hearts: :hearts:

DSC_6142.JPG

Po tygodniu od naszego powrotu wykluły się dwa pisklątka!!!

To był naprawdę ptasi wyjazd!

Żuławy są piękne.

Drugi nasz rejs, drugi zachwyt nad przyrodą.

Nie wiemy czy wrócimy – może.

A może popłyniemy na inne kanały.

Czas pokaże.

Urlop w Polsce też może być bardzo piękny.

I jest wart polecenia.

Polecam też armatora – ludekczarter jest doskonałym wyborem!

Dzięki za wspólny czas, za komentarze motywujące do pisania i do zobaczenia na kolejnym pokładzie. :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.03.2025 11:15

Dziękuję za relację :proszedzieki: Co prawda chyba ta forma pływania mi najmniej "odpowiada" bo jednak wolę inne krajobrazy ;)
Dodatkowo mam jakiś wstręt przed taką wodą w której jest sporo zielska i jest jakaś taka "brudna" :bojesie:
Ale to moje fobie ;)
Nie zmienia to faktu, że dzięki wam poznałem kawałek Polski, której raczej z tej perspektywy nie zobaczę :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 17.03.2025 13:11

Dziękuję za relację :)
Znam bardzo dobrze tą część kraju, ale na Twoich zdjęciach - wygląda wyjątkowo, tak sielsko-anielsko.
Dziękuję :proszedzieki:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.03.2025 13:42

Dziękuję za przypomnienie, jak pięknie 8) jest na tym wodnym szlaku.
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 18:49

majkik75 napisał(a):Dziękuję za relację :proszedzieki: Co prawda chyba ta forma pływania mi najmniej "odpowiada" bo jednak wolę inne krajobrazy ;)
Dodatkowo mam jakiś wstręt przed taką wodą w której jest sporo zielska i jest jakaś taka "brudna" :bojesie:
Ale to moje fobie ;)
Nie zmienia to faktu, że dzięki wam poznałem kawałek Polski, której raczej z tej perspektywy nie zobaczę :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał

Wiem że to nie Grecja i lazurów nie ma ale zieleń też ma swój urok - akurat na chwilowe oderwanie się od południowych klimatów :lol:
Dzięki za wspólne tramwajowanie i do następnego :cmok:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 18:51

yarko2000 napisał(a):Dziękuję za relację :)
Znam bardzo dobrze tą część kraju, ale na Twoich zdjęciach - wygląda wyjątkowo, tak sielsko-anielsko.
Dziękuję :proszedzieki:

Dzięki za obecność :cmok:
Na zdjęciach człowiek stara się uchwycić te najpiękniejsze chwile po prostu :tak: Spokoju Żuławom nie można odmówić, przez ten tydzień niesamowicie wypoczęliśmy :verryhappy:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.03.2025 18:52

dangol napisał(a):Dziękuję za przypomnienie, jak pięknie 8) jest na tym wodnym szlaku.
:papa:

A ja dziękuje za Twoją inspirację do tego rejsu :cmok:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2025 19:07

"Akrobacje" z położeniem się na dachu chyba dość ryzykowne 8O

Piękna to była podróż! Czuję się zachęcona :D Bardzo dziękuję :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.03.2025 20:37

Dzięki Beatko za relację, która przybliżyła mi nieznany dotąd kawałek Polski.
Fajnie się z Wami płynęło wirtualnie, ale podejrzewam, że w realu to bym się zanudziła na taki rejsie. Ja jednak jestem stworzenie spacerujące :oczko_usmiech:.
Jeśli jednak kiedyś zawitam w tamte rejony, to spróbuję tego rejsu wycieczkowego, o którym pisałaś Ty i Piotr.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.03.2025 22:21

Za to leżenie na dachu pod mostem, to Ci się lanie należy :oczko: . Dziewczyny spały i nie zdawały sobie sprawy z szaleństwa mamy, ale że Kapitan zezwolił :D ?
Ciekawi mnie alternatywa. A co jeśli byście się nie zmieścili, jest jakaś inna trasa?
Dziękuję za relację , było fajnie, poznawczo i krajoznawczo. To teraz pewnie popłyniemy gdzieś na szersze wody?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 08:50

maslinka napisał(a):"Akrobacje" z położeniem się na dachu chyba dość ryzykowne 8O

Piękna to była podróż! Czuję się zachęcona :D Bardzo dziękuję :D

Czy ja wiem? Na szczęście przede mną była lampka która wydawała się być wyższa ode mnie leżącej choć....pewności co do tego nie mam :lol: :lol: :lol:

Dzięki Aga za wspólną podróż i do zobaczenia :cmok:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 08:56

"megidh"]Dzięki Beatko za relację, która przybliżyła mi nieznany dotąd kawałek Polski.

To ja serdecznie dziękuję za Twoją aktywną obecność :proszedzieki:

Fajnie się z Wami płynęło wirtualnie, ale podejrzewam, że w realu to bym się zanudziła na taki rejsie. Ja jednak jestem stworzenie spacerujące :oczko_usmiech:.

Na motorowcu rzeczywiście niewiele jest do robienia. Właściwie tylko sternik musi być skupiony a cała reszta siedzi, leży czy co tam ma ochotę. Trochę jak na plaży :lol:
Co innego pod żaglami - wtedy czasem człowiek kończy dzień tak wykończony fizycznie że na nic zupełnie nie ma siły :tak:

Jeśli jednak kiedyś zawitam w tamte rejony, to spróbuję tego rejsu wycieczkowego, o którym pisałaś Ty i Piotr.

Zawsze możesz popłynąć w jedną stronę i wrócić piechotą :lol: :cmok:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2025 09:05

"wiola2012"]Za to leżenie na dachu pod mostem, to Ci się lanie należy :oczko: . Dziewczyny spały i nie zdawały sobie sprawy z szaleństwa mamy, ale że Kapitan zezwolił :D ?

Nawet kazał :bojesie: :lol:

Ciekawi mnie alternatywa. A co jeśli byście się nie zmieścili, jest jakaś inna trasa?

Tak, trzeba by zrobić dużą pętlę i wracać przez Zalew Wiślany. Na pewno nie oddalibyśmy jachtu rano :lol: Ewentualnie - za zgoda armatora trzeba by sie zatrzymać przed mostem, tam wypakować a potem kolejni czarterujący musieliby w tym samym miejscu przejąć jednostkę. Niestety, uroki zepsutych mostów :rotfl:

Dziękuję za relację , było fajnie, poznawczo i krajoznawczo. To teraz pewnie popłyniemy gdzieś na szersze wody?

Oczywiście :mg:
Dzieki za wspólne pływanie Wiola i do zobaczenia na ciut większej jednostce :proszedzieki:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2025 22:26

Dziękuję :proszedzieki: za ciekawy i piękny tramwajowy rejs :D , gdy tylko uda mi się skompletować załogę , popłyniemy Waszym śladem - nie w tym roku ( problemy ze zgraniem urlopów załogi :oczy: ) , to w przyszłym , albo którymś z następnych . Po rejsie ( trochę czasu już minęło ) po Kanale Augustowskim apetyt jest na więcej :tak:
Póki co melduję gotowość do kolejnego rejsu z Wami 8)

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Tramwajem po torze wodnym – lipiec 2024. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies