Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trąbienie....

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weSoLuTka
Odkrywca
Trąbienie....

Nieprzeczytany postnapisał(a) weSoLuTka » 15.06.2007 09:36

Siemka,
zauważyłam że Chorwaci często używają klaksonu (za często). Nie wiem czy słusznie to zinterpretowaliśmy, ale jak się kogoś "Wpuści przed siebie" to czy oni trąbią w podziękowaniu? Albo trąbnie wyjeżdża na środek ulicy machnie ręką i jedzie :))) macie z tym jakieś doświadczenia?
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 15.06.2007 11:56

Trąbią, bo tak manifestuje się ich temperament - otwarty, bezpośredni i żywiołowy. Np. kiedy odjeżdżają i się żegnają, to nie tylko pomachają ręką, ale też i trąbną :) Tacy już są, i w tym, min. tkwi ich urok, choć dla nas,Polaków, może to się wydawać dziwne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2007 15:19

Trąbia też na górskich, krętych odcinkach jak nie widac czy ktoś nadjezdża z naprzeciwka
Tomy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy » 15.06.2007 15:32

Będąc w Chorwacji bardzo mnie to trabienie zdziwiło. Na każdym kroku, ktoś na kogos trąbił. Rozmawiając ze znajomymi, stwierdziliśmy,że w Polsce nie do przejścia takie sceny. Chyba jesteśmy za nerwowi. U nas trabienie wywołuje odmienne emocje niz u Chorwatów. Osobiście mnie to drażniło na początku. Przechodząc na pasach kierowca trąbi jak szalony i nie wiadomo o co mu chodzi,ale że bylismy na urlopie to pełen luz hehe, on zresztą tez wykonywał tę czynnośc z usmiechem na twarzy :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.06.2007 16:27

Jedźcie do Egiptu a potem powiedzcie czy Chorwaci dużo trąbią :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.06.2007 17:29

rich72 napisał(a):Jedźcie do Egiptu a potem powiedzcie czy Chorwaci dużo trąbią :wink:

albo dom Rzymu :D nikt nie patrzy na światła,na pasy- zmotoryzowani trąbią ,a piesi rzucają im kwieciste wiązki,ale tak jakoś melodyjnie i wesoło :wink:
weSoLuTka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) weSoLuTka » 15.06.2007 17:31

Hehe w Turcji też podobno jeszcze gorzej :) Z tym trąbieniem to na początku nie wiadomo o co chodzi, ale po jakiś 2-3 dniach człowiek zaczyna się z tego śmiać :) Już nie wspominając o trąbieniu jak idą dziewczyny poboczem :lol: :roll:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.06.2007 18:07

weSoLuTka napisał(a):Hehe w Turcji też podobno jeszcze gorzej :) Z tym trąbieniem to na początku nie wiadomo o co chodzi, ale po jakiś 2-3 dniach człowiek zaczyna się z tego śmiać :) Już nie wspominając o trąbieniu jak idą dziewczyny poboczem :lol: :roll:

nigdy nie chodż poboczem wesolutka :wink:
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 15.06.2007 20:52

weSoLuTka napisał(a):Hehe w Turcji też podobno jeszcze gorzej :) Z tym trąbieniem to na początku nie wiadomo o co chodzi, ale po jakiś 2-3 dniach człowiek zaczyna się z tego śmiać :) Już nie wspominając o trąbieniu jak idą dziewczyny poboczem :lol: :roll:
Potwierdzam bylem widziełem i słyszalem :D :D :D
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 16.06.2007 06:58

rich72 napisał(a):Jedźcie do Egiptu a potem powiedzcie czy Chorwaci dużo trąbią :wink:

Oj zgadza się ;) Nie wspominając o braku jakichkolwiek znaków i zasad zachowania na drodze :?
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.06.2007 09:20

A ja spotkałem się z tym zwyczajem ... w Polsce.
Ostatnio wiózł nas wynajęty kierowca, Marian. Pomijam fakt, że jechaliśmy chyba najlepiej zachowanym Mercem 124, jakiego widziałem.
Natomiast co się tyczy samego Mariana, otóż wyobraźcie sobie, że przy każdym dojeździe do skrzyżowania Marian, trąbił.
Po przejechaniu jakiegoś tam dystansu, wraz ze współpasażerem "zdziczeliśmy" wreszcie do tego stopnia, że postanowiliśmy zapytać, o co kaman ?? :)
No więc mój koleś pyta
- Panie Marianie, na kogo Pan ciągle trąbi?
Na co Maryjan ze śmiertelnie poważną miną i autentycznym zdziwieniem odpowiedział:
- No jak to, nie wie Pan? Sygnalizuję innym pojazdom, że zbliżam się do skrzyżowania.
Aha, ważna uwaga, Maryjan na oko tak ze 65 - 70 wiosen liczył.
Więc może w Cro taki zwyczaj też panuje. Każdy, każdemu sygnalizuje zbliżanie się do skrzyżowania lub siebie nawzajem ;) :) :) :) :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.06.2007 11:17

...w chorwacji sa ruzne sposobi trabienia....
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.06.2007 12:01

Leon napisał(a):...w chorwacji sa ruzne sposobi trabienia....

Jak mamy to rozumieć? ;) Np. dwa razy krótko to oznacza "cześc brachu, jak zyjesz, pozdrowienia dla małżonki", raz, aczkolwiek dlugo znaczy "spadaj na bambus", zaś raz długo i raz krótko "kiedy oddasz mi moje pet kuna?" ;)
Przybliż Leonie te sposoby , może jakos uda nam sie w nie wpasować :)

Pozdrawiam
Rafał

Powrót do Kultura chorwacka

Trąbienie....
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone