Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TR'11-czyli, jak zostałem terorystą; prawie...

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.05.2011 18:31

Wypite ... ?

... to jedziemy dalej !

... ja wolę ouzo ! :oops:
To co mogę zostać ? :?

Pozdrawiam. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.05.2011 19:46

Luźne zapiski z dnia pierwszego.

Antalya jest wielka!
Oficjalnie 1 mln łbów.
Dane mniej oficjalne uzurpują sobie prawo do podwojenia tej liczby.
Co 3,5 min., siedząc na wybrzeżu morza śródziemnego, obserwujemy lądujące samoloty.
Lotnisko przebija tą popierdówkę zwana Okęciem i Pyrzowicami.
Obrazek
Obrazek
Ca. ze 20 gatów. Do tego parę sklepów wolnoclowych z Yeni Raki za 15 juro za litr, a więc 10 juro taniej, niz w sklepach.
Ale to już awansem zapiski z odlotu... :?

Przylot.
koło 13-ej witamy ziemie turecką.
Walizy, wizy i wychodzimy na zewnątrz.
Witaja nas Pracownicy biura podrózy, ładujemy się do autokaru.
W nim krótkie wprowadzenie w klimaty Turcji, dojazd do hotelu
Obrazek
rozpakowanie się.
Nastepnie idziemy na rzeczoną kawę po turecku
Obrazek
Obrazek
i
Yeni raki, gdzie po raz pierwszy, poczułem ten boski smak....

Obrazek...

Po doznaniach ciala, temu ostatniemu zapragnęlo sie spaceru kilkukilometrowego, jak codzienna tradycja nakazuje.

Pozwolicie, że zdjęć współczesnej Antalyi nie będę zmuszony wklejać.

P.S. Większość zdjęć wkleję z netu. Jestem za leniwy, aby umieszczać w necie swoje. Jeżeli to zrobię, to podpiszę. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2011 04:13

Jeżeli tylko nie będziesz kopiował z relacji Jacka albo Janusza, to może być.

Tamte już widziałem ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2011 04:24

O.
Kolega także nie może dospać?
:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2011 04:41

Tyle relacji i wpisów do poczytania, że się nawet nie kładłem ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2011 06:02

Myra.

Dzień następny.

Miasto istniało co najmniej od V wieku p.n.e., o czym świadczą zachowane monety. Myra była jednym z najważniejszych miast Licji, obok pięciu innych (Ksantos, Tlos, Pinara, Patara i Olympos) wchodziła w skład Unii Licyjskiej. W 88 p.n.e. przebywał tutaj na wygnaniu Ptolemeusz X Aleksander I, organizując armię mającą mu pomóc w odzyskaniu tronu w Aleksandrii. W czasach rzymskich miasto miało status metropolii, będąc stolicą prowincji. W roku 18 n.e. odwiedził je cesarz Germanik ze swoją żoną Agrypiną, którzy postawili swoje posągi w porcie Myry, Adriace, oddalonym od miasta 5 km na południowy zachód. Święty Paweł zatrzymał się tutaj na krótko około 60 n.e. podczas swojej podróży do Rzymu. Cesarz Hadrian odwiedził Myrę w 131 n.e. i wybudował wielki spichlerz w Adriace, złożony z 7 pomieszczeń i ozdobiony portretami cesarza i jego żony. Cesarz bizantyjski Teodozjusz II uczynił Myrę stolicą eparchii Licji. Liczne klęski, które dotknęły miasto, w tym powodzie, trzęsienia ziemi, najazdy muzułmanów (np. miasto straciło w latach 542-543 n.e. jedną trzecią liczby swojej ludności), spowodowały opuszczenie miasta w XI wieku.

Obrazek

Obrazek

Pozostałości starożytnej Myry znajdują się około 1,5 km na północ od zabudowań współczesnego miasta Demre. Na akropolu przetrwał mur obronny i tron skalny z okresu licyjskiego, zaś u podnóża akropolu- amfiteatr rzymski, uważany za największy w Licji. W mieście i w okolicy zwracają uwagę groby wykute w skałach z fasadami naśladującymi architekturę świątynną. W czasach starożytnych w mieście znajdowała się świątynia Artemidy Eleuthera, której budynek był największym i najwspanialszym w całym mieście. Świątynia posiadała liczne ogrody, wewnętrzny dziedziniec otoczony kolumnadą, ołtarz i posąg bogini. Świątynia ta została zburzona na polecenie św. Mikołaja, biskupa Myry, który w tamtym czasie walczył z kultami pogańskimi w Licji. Pod kościołem pod wezwaniem Świętego Mikołaja (z XIX wieku) odkryto mury kościoła z IV wieku z kryptą grobową, a w niej uszkodzony sarkofag, w którym pierwotnie spoczywały szczątki świętego.

To tak w skrócie. Jakieś swoje fotki + komentarze wieczorkiem. Heya. :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.05.2011 15:26

No to do wieczora 8)

Czekamy

Pozdrawiam
Piotr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2011 17:18

Zarobiony jestem... :evil:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2011 18:14

FUX napisał(a):Zarobiony jestem... :evil:

Będziesz mógł - będziesz dorzucał. Ja tam cierpliwy jestem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia strona

Powrót do Turcja - Türkiye

TR'11-czyli, jak zostałem terorystą; prawie... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone