Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Towar deficytowy w CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.10.2009 15:06

mroków napisał(a):Witam ,
Co do pomidorów ,to chorwackie mają całkowicie inny wygląd i smak ponieważ rosną i dojrzewają na słońcu a nie jak u nas w szklarniach

Pozdr

I zapomniałeś dodać, że nie smakują tak dobrze jak nasze.
mroków
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mroków » 02.10.2009 09:20

JacYamaha napisał(a):
mroków napisał(a):Witam ,
Co do pomidorów ,to chorwackie mają całkowicie inny wygląd i smak ponieważ rosną i dojrzewają na słońcu a nie jak u nas w szklarniach

Pozdr

I zapomniałeś dodać, że nie smakują tak dobrze jak nasze.

To kwestia smaku mi osobiście smakują , choć rzeczywiście nasze są the best ; natomiast papryka zielona kupowana na targu w Trogirze była chyba najlepsza jaką jadłem
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 02.10.2009 13:21

Ja zawiozłem zdjęcie z autografam Adama Małysza - gość był zachwycony, mimo, iż dyscypliny narciarskie nie są ich domeną.
Dołączyłem do tego oczywiście żubrówkę - sam o nią prosił.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.10.2009 13:59

PETERENZO napisał(a):Ja zawiozłem zdjęcie z autografam Adama Małysza - gość był zachwycony, mimo, iż dyscypliny narciarskie nie są ich domeną.
Dołączyłem do tego oczywiście żubrówkę - sam o nią prosił.

Trzeba było zabrać Adama w czekoladzie :lol:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 02.10.2009 14:30

JacYamaha napisał(a):Trzeba było zabrać Adama w czekoladzie :lol:

Nie dało rady - za mało miejsca w samochodzie...
... komoda mojej żony też się nie zmieściła :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.10.2009 20:28

PETERENZO napisał(a):Ja zawiozłem zdjęcie z autografam Adama Małysza - gość był zachwycony, mimo, iż dyscypliny narciarskie nie są ich domeną.

8O 8O 8O
Taaaa.... a Janica/Ivica Kostelić to niby kto???!!!
Hę?
Nikt poza Małyszem nie ma tylu medali w narciarstwie co oni.
Poza tym, narciarstwo alpejskie w świecie ma wyższą range niż skoki.

Co do pomidorów....

To kwestia smaku mi osobiście smakują , choć rzeczywiście nasze są the best

A gdzie tam... na pewnej greckiej przełęczy na Peloponezie w górach, pomidory czułem zanim je jeszcze ujrzałem w ogrodzie.
Nigdy wcześniej ani później nie czułem w powietrzu tak intensywnej woni pomidorów. Po prostu miód!
Wstąpiłem, spróbowałem i....do dzisiaj nie trafiłem na nic lepszego. 8O 8O 8O
A gospodyni stwierdziła, że ona to ma jeszcze "takie zwykłe"... :)
Zabrałem kilka do kraju w pojemniku próżniowym. Wytrzymały greckie i bułgarskie upały znakomicie, zaś pojemnik pachniał nimi jeszcze jakiś czas. Szok. 8O
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 04.10.2009 17:42

Fatamorgana napisał(a): 8O 8O 8O
Taaaa.... a Janica/Ivica Kostelić to niby kto???!!!
Hę?

:o Narciarz???

Fatamorgana napisał(a):Nikt poza Małyszem nie ma tylu medali w narciarstwie co oni.
Poza tym, narciarstwo alpejskie w świecie ma wyższą range niż skoki.

Nie miałem na ten temat pojęcia. Dzięki za wiedzę.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.10.2009 21:24

Janica Kostelić (ur. 5 stycznia 1982 w Zagrzebiu) - była chorwacka narciarka alpejska, 4-krotna mistrzyni olimpijska, 5-krotna mistrzyni świata, 3-krotna zdobywczyni Pucharu Świata (2001, 2003, 2006). Brązowa medalistka mistrzostw świata juniorów w supergigancie (1998).

Debiutowała już w wieku 16 lat w Cortina d'Ampezzo (23 stycznia 1998). Jej bratem jest znany alpejczyk Ivica Kostelić. Odniosła 30 zwycięstw w Pucharze Świata, co daje jej 8 miejsce w historii pod względem wygranych. Ciekawostką jest, że wygrywała konkursy o Puchar Świata we wszystkich konkurencjach, co świadczy o jej wszechstronności i wielkiej klasie.

Ivica Kostelić (ur. 23 listopada 1979 w Zagrzebiu) - chorwacki narciarz alpejski, brat Janicy Kostelić. Wicemistrz olimpijski w kombinacji, mistrz świata w slalomie.

za Wikipedia.pl
Jak na reprezentantów kraju niealpejskiego i bez konkretnej zimy, to sukcesy mają gigantyczne. :)
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 29.06.2010 10:25

Kochani, ponieważ mamy sezon truskawkowy co myślicie aby właścicielom apartmana podarować trochę naszych truskawek
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.06.2010 11:42

Basman napisał(a):Kochani, ponieważ mamy sezon truskawkowy co myślicie aby właścicielom apartmana podarować trochę naszych truskawek

Hm, tu też są truskawki.. tylko mniej więcej miesiąc czy półtora miesiąca wcześniej niż w Pl..
Pozdrawiam
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 30.06.2010 12:32

Te suveniry to świetny pomysł.Ja proponuję w imię propagowania rodzimej kuchni: kaszankę, salceson, otrzewną albo flaki, dobry też jest świński mózg...no i żeby nam się gospodarz nie pochorował flaszka Luksusowej 8)
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 30.06.2010 13:06

Ale wódki i piwo chyba w Chorwacji są lekko inne, co? (oczywiście niedeficytowe :) )
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 30.06.2010 13:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hm, tu też są truskawki.. tylko mniej więcej miesiąc czy półtora miesiąca wcześniej niż w Pl..

Hmmmmm też się właśnie ostatnio zastawialiśmy z żoną czy w Cro są truskawki.

Ciekawe czy smakują podobnie..... :D
Co do suwenirów to obstawiałbym za Żubrówką , albo Żołądkowa Gorzka.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 30.06.2010 17:50

maniust napisał(a):(...)czy w Cro są truskawki.

Ciekawe czy smakują podobnie..... :D
Co do suwenirów to obstawiałbym za Żubrówką , albo Żołądkowa Gorzka.

Witam, ja jestem wielkim smakoszem arbuzów. O dziwo arbuzy w CRO są słone!!! Przynajmniej ja czuję w nich smak słony. Nasze są słodsze.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Towar deficytowy w CRO - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone