Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Towar deficytowy w CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.04.2009 06:40

Widzę, że w dwóch miejscach działasz :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.04.2009 06:47

JacYamaha napisał(a):Oscypek, żubrówka, ogórki kiszone w dzbanie, panoramę racławicką, krakowska suchą i ciupaga (ewentualnie kapelusz).
Można też koronki z koniakowa, bursztyn, album z pięknem naszego kraju, coś o papieżu, smycz i koszulkę z barwami narodowymi, śliwki w czekoladzie, raczki, kukułki, krówki, delicje, smalec ze skwarkami, prawdziwy bigos, miód pitny, toruńskie pierniki, Chopin, Belweder...

I ŻYWIEC :!:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 02.04.2009 06:58

No i do tego jeszcze zasmażkę.

A tak poważnie to widziałem w sklepie miody pitne w ładnych butelkach.
Nie piłem ale podobno dobre.
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 02.04.2009 07:23

Kiełbasę tak jak wielu tutaj pisze - krakowską, jałowcową, myśliwską - ale dobrze zrobioną - nie taką za 14 zł kg. Na takiej kiełbasie tak jak na kabanosach jest napisane ze można przechowywać w temperaturze do 18- 20 stopni, tak że na pewno Ci się w drodze nie zepsuje. No i żubróweczka najlepiej w żubranku - efektownie się prezentuje. Jeżeli wiesz że gospodarze są wierzący można przywieźć coś z dewocjonalii np. z papiezem JPII
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.04.2009 07:28

Stronka z gadżetami z PL. Może przeglądając Wpadniesz na jakiś dobry pomysł (nie koniecznie z tej www).
EDIT:
I jeszcze jedna
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.04.2009 07:57

Przywoziłem różne dary, piwo dla smakosza piw, pomidory-tak, pomidory, nasze własne, z ogródka, malinowe. Te pomidory to nie był oczywiście prezent przemyślany, to wyszło na miejscu, gdy gospodyni zobaczyła je u nas.
Największy zachwyt jedna wzbudziła wędlina, z mojej wędzarni. Domowe wyroby, całkiem inne niż mają Chorwaci, przepyszne. Boczek, baleron, szyneczka....wędzone wiele godzin w zimnym dymie, przepełnione zapachem dębiny i jabłoni.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.04.2009 10:13

maciek1956 napisał(a):Największy zachwyt jedna wzbudziła wędlina, z mojej wędzarni. Domowe wyroby, całkiem inne niż mają Chorwaci, przepyszne. Boczek, baleron, szyneczka....wędzone wiele godzin w zimnym dymie, przepełnione zapachem dębiny i jabłoni.

No taki gość to skarb :D Samowystarczalny a dodatkowo gospodarzy wyżywi :wink:
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 03.04.2009 00:07

maciek1956 napisał(a):(...)
pomidory-tak, pomidory, nasze własne, z ogródka, malinowe. Te pomidory to nie był oczywiście prezent przemyślany, to wyszło na miejscu, gdy gospodyni zobaczyła je u nas.
(...)

Czy dobrze rozumiem? Pomidory zrobiły im radochę?? Jak tak to moja babcia tez ma pomidory w słoikach. :lol: :lol:
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 03.04.2009 00:08

JacYamaha napisał(a):Widzę, że w dwóch miejscach działasz :)

stamtąd tylko nawóz mnie interesuje. :oops:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.04.2009 07:47

Może tradycyjna polska zupka chińska :?:

A oprócz wcześniejszych propozycji jeszcze dorzucę dwie:
1. Polski koszyk przyprawowy
2. Bombka z motywem haftu łowickiego-ręczna robota-w ekskluzywnym pudełku
Te i tamte prezenty można dowolnie dobierać w komplety :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.04.2009 09:40

nosekdomin napisał(a):
pomidory-tak, pomidory, nasze własne, z ogródka, malinowe. Te pomidory to nie był oczywiście prezent przemyślany, to wyszło na miejscu, gdy gospodyni zobaczyła je u nas.
(...)

Czy dobrze rozumiem? Pomidory zrobiły im radochę?? Jak tak to moja babcia tez ma pomidory w słoikach. :lol: :lol:

Proszę Was, co Wy z tymi pomidorami? Pomidorów tu naprawdę nie brak.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.04.2009 10:54

Nie wiem co oni z tymi pomidorami - przecież można dać przecier, koncentrat, keczup ... :wink:
Może dlatego, że nasze są lepsze :!: :wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 03.04.2009 11:47

Pomidory w Chorwacji są super, zajadamy się nimi, mają swój specyficzny smak. Ale nasze malinowe z babcinej działki też są dobre i myślę że mogły być ciekawostką dla tubylców :? :lol: :lol:
pozdrav
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.04.2009 12:42

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
nosekdomin napisał(a):
(...)

Proszę Was, co Wy z tymi pomidorami? Pomidorów tu naprawdę nie brak.

Kasiu-ja dobrze wiem, ze u Was pomidorów (i innych smakołyków nie brak), ale naprawdę przeżyłem szok patrząc na naszą gospodynię, starszą panią, na jej wielkie zdziwienie, gdy zobaczyła nasze pomidory. Twierdziła, ze takich pomidorów nigdy w życiu nie widziała i nie jadła. Następnego roku zabrałem kilka kilogramów, specjalnie dla niej, niesamowicie była wdzięczna, to był szczery zachwyt.

We wrześniu pomidory, które widziałem w Cro, nawet na bazarach, wyglądały jak jakieś odpady, małe przykurcze, plamiste, choć dobre w smaku, może dlatego Elvira była tak oczarowana naszymi.
A może to wina Istrii :?:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 03.04.2009 21:51

Bardzo dobrym prezentem dla dzieci jest ptasie mleczko. Myślę, że i dorośli nie odmówią. Co roku zabieram także alkohol np. żubrówkę.
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Towar deficytowy w CRO - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone