Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda
Re: Toskania w długi majowy weekend

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.04.2017 00:15

Kierujemy się teraz do najsłynniejszych atrakcji Florencji.

P29G0133.JPG

P29G0134.JPG

P29G0135.JPG

P29G0136.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.04.2017 22:31

P29G0137.JPG

P29G0138.JPG

P29G0139.JPG

P29G0140.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.04.2017 06:31

Tu dech aż zapiera od piękna i okazałości tych budowli...
Pamiętam, że rozdziawiłem japę i dostałem wytrzeszczu oczu....
Podobno zresztą jak np w Orvieto

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2017 07:53

Florencja w planie na kiedyś, ale trzeba kilka dni zarezerwować, aby na spokojnie zobaczyć co najważniejsze.... W IT dużo jest miejsc, które mogą na długo przyciągnąć....tylko czasu mało na wszystko....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.04.2017 07:58

piekara114 napisał(a):Florencja w planie na kiedyś, ale trzeba kilka dni zarezerwować, aby na spokojnie zobaczyć co najważniejsze....

Też mam taki plan :).
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.04.2017 08:19

Pięknie tam chociaż trochę szkoda, że podziwiane marmurowe rzeźby sławnych artystów, wystawione na widok publiczny, to kopie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.04.2017 08:43

Franz napisał(a):Kierujemy się teraz do najsłynniejszych atrakcji Florencji.

Przy najbliższej okazji wjadę do Florencji choćby na jeden dzień, ale katedrę Santa Maria del Fiore, muszę w końcu zobaczyć na żywo. :wink:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 04.04.2017 09:12

Calapula napisał(a):Pięknie tam chociaż trochę szkoda, że podziwiane marmurowe rzeźby sławnych artystów, wystawione na widok publiczny, to kopie.

Moim zdaniem to chyba nawet lepiej, że są to kopie gdyż oryginały, jak ktoś bardzo chce, zawsze można zawsze zobaczyć w muzeach. I dzięki takiemu to działaniu, będzie to możliwe jeszcze przez następne setki, jeżeli nie tysiące, lat.

Przeważnie bowiem są to posągi z marmuru, który jest bardzo podatny na działanie kwasów, których nie brakuje w tak zanieczyszczonym obecnie powietrzu, a które to, niestety ale sprawdzają się znakomicie jako swoisty "rozpuszczalnik" wapieni będących głównym składnikiem skał marmurowych.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.04.2017 09:40

lechocz napisał(a):
Calapula napisał(a):Pięknie tam chociaż trochę szkoda, że podziwiane marmurowe rzeźby sławnych artystów, wystawione na widok publiczny, to kopie.

Moim zdaniem to chyba nawet lepiej, że są to kopie gdyż oryginały, jak ktoś bardzo chce, zawsze można zawsze zobaczyć w muzeach. ...

Pełna zgoda, tylko, że przewodnicy o tym, że są to kopie nie informują. Ja byłem przekonany, że gapię się na oryginały i dopiero po czasie, już w Polsce wyprowadzono mnie z błędu.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 04.04.2017 09:57

Calapula napisał(a):
lechocz napisał(a):

Moim zdaniem to chyba nawet lepiej, że są to kopie gdyż oryginały, jak ktoś bardzo chce, zawsze można zawsze zobaczyć w muzeach. ...

Pełna zgoda, tylko, że przewodnicy o tym, że są to kopie nie informują. Ja byłem przekonany, że gapię się na oryginały i dopiero po czasie, już w Polsce wyprowadzono mnie z błędu.

Podejrzewam, gdyż nie mam całkowitej pewności, że znacząca większość wybitnych dzieł, stojących na "otwartej przestrzeni" w różnych miejscach, na całym świecie, to właśnie kopie. Głównie ze względu na kwaśne deszcze.

W nawiązaniu zaś do samej Florencji. Słynne "Drzwi do raju" czyli wejście do baptysterium, których stworzenie zajęło ich autorowi Lorenzo Ghibertiemu ponad 20 lat, to również kopia zrobiona przez japończyków.

Dodam też, że np. pomnik konny Marka Aureliusza, usytuowany na Kapitolu w Rzymie lub kwadryga z czwórką koni, wykonana z pozłacanego brązu, stojąca na portalu Bazyliki Św. Marka w Wenecji to również wierne kopie oryginałów znajdujących się w muzeach.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2017 16:01

tony montana napisał(a):Tu dech aż zapiera od piękna i okazałości tych budowli...
Pamiętam, że rozdziawiłem japę i dostałem wytrzeszczu oczu....

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Florencja w planie na kiedyś, ale trzeba kilka dni zarezerwować, aby na spokojnie zobaczyć co najważniejsze....

Też mam taki plan :).

walp napisał(a):
Franz napisał(a):Kierujemy się teraz do najsłynniejszych atrakcji Florencji.

Przy najbliższej okazji wjadę do Florencji choćby na jeden dzień, ale katedrę Santa Maria del Fiore, muszę w końcu zobaczyć na żywo. :wink:

Piękno niezaprzeczalne. Tylko ten ścisk...

Niestety, ale wziąwszy pod uwag wspomniany niżej wpływ czynników atmosferycznych, a poza tym złodziejstwo i zwykły wandalizm - trzeba się z tym pogodzić.

lechocz napisał(a):Moim zdaniem to chyba nawet lepiej, że są to kopie gdyż oryginały, jak ktoś bardzo chce, zawsze można zawsze zobaczyć w muzeach. I dzięki takiemu to działaniu, będzie to możliwe jeszcze przez następne setki, jeżeli nie tysiące, lat.

Masz rację, jednak dla mnie w muzeum już to wszystko nie wygląda tak pięknie, jak w oryginalnej lokalizacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2017 23:40

Znajdują się one przy Piazza del Duomo, a że trafiamy tam od Via Roma, to przed naszymi oczami wyrasta najpierw potężna bryła Baptysterium, przysłaniająca pozostającą za nią katedrę.

P29G0141.JPG

P29G0142.JPG

P29G0143.JPG

P29G0144.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2017 23:57

P29G0145.JPG

P29G0147.JPG

P1080585.JPG

P29G0146.JPG
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.04.2017 08:51

Franz napisał(a):Piękno niezaprzeczalne. Tylko ten ścisk...

Dla takich klimatów ścisk bym zniosła.
Zawsze jest jeszcze opcja zwiedzania bladym świtem, zazwyczaj się sprawdza :D .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.04.2017 18:53

marze_na napisał(a):Dla takich klimatów ścisk bym zniosła.
Zawsze jest jeszcze opcja zwiedzania bladym świtem, zazwyczaj się sprawdza :D .

Często korzystamy z pustych uliczek miast o poranku, może nie o świcie. Florencja chyba rzeczywiście tylko o świcie wchodziłaby w rachubę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone