Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 18.06.2012 14:53

Wojtku, czemu nie byliście w Toskanii rok temu w maju ? Tyle niestandardowych miejsc nas ominęło. Podejrzewam, że masz dostęp do jakiejś turystycznej wiedzy tajemnej :wink: dzięki której Ty wiesz a ja nie :lol:

pozdrawiam
:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.06.2012 16:33

Tymona napisał(a):Wojtku, czemu nie byliście w Toskanii rok temu w maju ?

Bo zeszłą majówkę spędziliśmy w Rumunii.

Tymona napisał(a):Tyle niestandardowych miejsc nas ominęło. Podejrzewam, że masz dostęp do jakiejś turystycznej wiedzy tajemnej :wink: dzięki której Ty wiesz a ja nie :lol:

Miło mi, że tak to widzisz.
Ale to tylko dosyć przypadkowy consensus między tym, co chciała zobaczyć Bea, a tym, od czego ja starałem się uciec. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.06.2012 14:06

Z Massy Marittimy wyjeżdżamy w kierunku północno-wschodnim. Zjeżdżamy z szosy przy ruinach klasztoru cystersów San Galgano z XIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opodal, na szczycie Monte Siepi wznosi się rotunda, we wnętrzu której znajduje się wbity w kamień miecz - póżniejszy święty, Galgano Guidotti wbił oręż w skałę na znak rozstania z życiem świeckim i poświęcenia się kontemplacjom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W dalszej drodze zatrzymujemy się na moment przy rzymskim moście i w zapadającym zmroku zmierzamy do Sieny.

Obrazek
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 19.06.2012 15:54

Uwielbiam takie ruiny mają w sobie to nieuchwytne coś...

Od razu stają mi przed oczami (nie tylko duszy :) ) Ruiny Villers-de-Ville w Belgii.

Pięknie, pięknie....
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2012 15:59

Takie skorupy kręcą pewnie bardziej, jak ogląda się na miejscu.
Do tego musi być "podkład" osoby, która zna się na rzeczy.
Tak mieliśmy w Rzymie rok temu w Watykanie, Ogrodach, Collosseum i pobocznych ruinach.
Polski Przewodnik do wyłącznej dyspozycji 4 osób przez przypadek.
Bajka.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.06.2012 17:25

Franz napisał(a): zmierzamy do Sieny.

Lubię takie momenty, gdy to samo miejsce :) pojawia się jednocześnie w relacjach moich ulubionych Autorów :D.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.06.2012 18:46

Aguha napisał(a):Uwielbiam takie ruiny mają w sobie to nieuchwytne coś...

Od razu stają mi przed oczami (nie tylko duszy :) ) Ruiny Villers-de-Ville w Belgii.

Pięknie, pięknie....

Mnie się wiele analogicznych ruin z Wysp Brytyjskich (przepraszam Irlandczyków za użycie takiej nazwy) nasuwa na myśl.

Pozdrawiam,
Wojtek

P.S.
Danusiu, FUXie, przepraszam, że się szczegółowo nie odniosę. Nie dam już teraz rady. Bywajcie...
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 20.06.2012 06:41

I Wojtek pojechał...
Przyjemności :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.06.2012 08:06

FUX napisał(a):Takie skorupy kręcą pewnie bardziej, jak ogląda się na miejscu.
Do tego musi być "podkład" osoby, która zna się na rzeczy.
Tak mieliśmy w Rzymie rok temu w Watykanie, Ogrodach, Collosseum i pobocznych ruinach.
Polski Przewodnik do wyłącznej dyspozycji 4 osób przez przypadek.
Bajka.

Generalnie konieczność zwiedzania z przewodnikiem działa na mnie zniechęcająco. Ale fakt - spotkałem się parę razy z świetnym oprowadzaniem i wtedy była to prawdziwa przyjemność.

dangol napisał(a):Lubię takie momenty, gdy to samo miejsce :) pojawia się jednocześnie w relacjach moich ulubionych Autorów :D.

Trzeba było wprowadzić rozfazowanie. ;)

Aguha napisał(a):I Wojtek pojechał...

Nie miał innego wyjścia. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.06.2012 08:33

Franz napisał(a):
Aguha napisał(a):I Wojtek pojechał...

Nie miał innego wyjścia. :lol:

Jak mus, to mus ! ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.06.2012 11:01

mariusz-w napisał(a):Jak mus, to mus ! ;)

Prawie każdy wyznacza sobie jakiś sens życia, jakieś priorytety. Mnie pociąga poznawanie nowego, dlatego tak często jestem w drodze. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.06.2012 11:53

dangol napisał(a):
Franz napisał(a): zmierzamy do Sieny.

Lubię takie momenty, gdy to samo miejsce :) pojawia się jednocześnie w relacjach moich ulubionych Autorów :D.

O ile dni (godzin) rozminęliście się z Kulkami :?:

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.06.2012 12:12

longtom napisał(a):O ile dni (godzin) rozminęliście się z Kulkami :?:

Coś mi chodzi po głowie, że Paweł mi pisał w smsie, że o pół dnia. Ale nie wiem, czy czegoś nie pokręciłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.06.2012 13:06

Franz napisał(a):
longtom napisał(a):O ile dni (godzin) rozminęliście się z Kulkami :?:

Coś mi chodzi po głowie, że Paweł mi pisał w smsie, że o pół dnia. Ale nie wiem, czy czegoś nie pokręciłem.

kulka53 napisał(a):2 maja, środa c.d.

Właśnie minęło południe. Pogoda wciąż piękna, wręcz wymarzona na zwiedzanie. A chyba będzie co... do Sieny z Monteriggioni jest tylko 10 km.

Siena była punktem obowiązkowym do zobaczenia.

Sms-y przychodziły do mnie i ja wysyłałam nasze. :) Mam częściej wolne ręce. :) Ten sms o zwiedzeniu Sieny odebrałam tradycyjnie po włączaniu komórki dopiero wieczorem 3 maja. Czyli ponad 24 godziny po tym jak my opuściliśmy Sienę i wybraliśmy się w dalszą drogę na południe.
Przy takim sposobie zwiedzania natrafienie na siebie było mimo wszystko mało prawdopodobne. Gdybyśmy po Sienie mieli za cel Massę Marittimę (południowy zachód) a nie Montalcino (południowy wschód) to można by wtedy było powiedzieć, że się minęliśmy o centymetry ....... na drodze.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.06.2012 13:36

Lidia K napisał(a):Ten sms o zwiedzeniu Sieny odebrałam tradycyjnie po włączaniu komórki dopiero wieczorem 3 maja.

Czyli niczego nie pokręciłem.

Lidia K napisał(a):Przy takim sposobie zwiedzania natrafienie na siebie było mimo wszystko mało prawdopodobne.

Zarówno Wy, jak i my - mamy zbyt dużo stopni swobody w sposobie spędzania wolnego czasu. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone