Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 11:25

weldon napisał(a):Mury, murami, ale wzrok, mimowolnie, tęsknie błądzi po pobliskich pagórkach ...

W Pienzy po raz pierwszy raczyliśmy się tymi widokami, chociaż pierwsze fotki tego typu pstryknąłem już w Montepulciano. Później pogoda pozwalała już regularnie na chłonięcie TTK - tak sobie określiliśmy żartobliwie "typowy toskański krajobraz". Później rozszerzaliśmy pojęcie: TTKzL, TTKzD, czyli odpowiednio - z lasem, z drogą... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.06.2012 11:28

Franz napisał(a): Tiaa... żeby toto tak nie kołysalo, to i dla mnie byłoby interesujące na wodach, upstrzonych wyspami...

Ponoć na katamaranie nie buja :wink:

Wracając do toskańskich klimatów... Pagórkowate widoczki bardzo pociagajace, rzepakowe plamy dodają im uroku 8) w równym stopniu, jak winnice pokazane u Kulek. 8)
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 06.06.2012 11:46

Nadrobiłam zaległości i cierpliwie czekam na ciąg dalszy :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 14:10

dangol napisał(a):Pagórkowate widoczki bardzo pociagajace, rzepakowe plamy dodają im uroku 8) w równym stopniu, jak winnice pokazane u Kulek. 8)

Jeszcze ładniej winnice wyglądają w późniejszych porach roku.

JoannaG napisał(a):Nadrobiłam zaległości i cierpliwie czekam na ciąg dalszy :D

Miło mi, że i tutaj zaglądnęłaś. :)
Ciąg dalszy tu się szybko tworzy, tyle że sezon wyjazdów się zaczął, więc przerwy będą nieuniknione.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.06.2012 14:23

Franz napisał(a): Jeszcze ładniej winnice wyglądają w późniejszych porach roku.

Nie wątpię, teraz to tylko zaledwie pierwsze listki były na nich. Widok winnic (aczkolwiek nie toskańskich) z tych lepszych :) dla nich pór roku nie jest mi obcy, więc uruchomiłam wyobraźnię :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 16:36

dangol napisał(a):Nie wątpię, teraz to tylko zaledwie pierwsze listki były na nich. Widok winnic (aczkolwiek nie toskańskich) z tych lepszych :) dla nich pór roku nie jest mi obcy, więc uruchomiłam wyobraźnię :D

(podkreślenia moje)

W to nikt nie mógłby powątpiewać. To przecież najbardziej winna z wszytkich relacji! Ty jesteś winna! :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 18:04

Z Pienzy obieramy kurs na południe. W deszczu przejeżdżamy przez Sorano i przeczekujemy do końca ulewy pod murami Pitigliano. Prowadzi to do odkrycia świętej alei, prowadzącej do grobowców Etrusków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze skalnej ostrogi z grobowcami widać Pitigliano od północy. Wracając do miasta widzimy go na stromym wzgórzu od zachodu. Na starówkę wchodzimy od południa, kierując się od razu na zachodni skraj ostro spadającego wzgórza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zanim zagłębimy się w uliczki Pitigliano, spójrzmy jeszcze, jak się prezentuje od wschodu.

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.06.2012 19:41

Prezentuje się wspaniale :), pewnie w uliczkach będzie równie pięknie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.06.2012 21:35

8O 8O 8O 8O 8O 8O

Zmian planów nikt nie lubi . . . chyba

wszelkie zmiany kolejności są trochę denerwujące . . .

ale zważywszy na znaczną aktywność w Europie wszelkich zjawisk sejsmicznych , może warto te zmiany uwzględnić
:?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2012 16:25

dangol napisał(a):Prezentuje się wspaniale :), pewnie w uliczkach będzie równie pięknie.

Nie zawiedliśmy się. :)

piotrf napisał(a):zważywszy na znaczną aktywność w Europie wszelkich zjawisk sejsmicznych , może warto te zmiany uwzględnić
:?: :wink:

Od kilku lat lawiruję pomiędzy zmiennymi warunkami atmosferycznymi.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2012 22:09

Od Palazzo Orsini kierujemy się w stronę katedry. Na placu pod nią gra jakaś kapela, niektórzy tańczą, na rozstawionych stołach trunki i kanapki. Zabawiamy tu chwilę, po czym zaglądamy do dzielnicy żydowskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.06.2012 08:18

Następnie, zaglądając w co ładniejsze zaułki, docieramy na koniec skały, na której zawieszone jest Pitigliano.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pora wracać. Opuszczamy stare miasto, przyglądając się warsztatom, sklepom i garażom, wydrążonym w skalistym zboczu.

Obrazek

Obrazek
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 11.06.2012 09:15

I cóż rzec??? Pięknie...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.06.2012 10:26

Aguha napisał(a):I cóż rzec??? Pięknie...

Pitigliano uznaliśmy zgodnie za jedno z bardziej urokliwych miejsc w Toskanii.

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 11.06.2012 10:55

Przepiękne miasteczko!

Planowałam je podczas poprzednich wakacji, mieliśy spedzić chwile w Toskanii i pojechać właśnie tam, niestety z tamtych planów nic nie wyszło. Ale teraz już wiem, że jeśli kiedyś jeszcze będziemy w tamtych rejonach to Pitigliano będzie numerem jeden na liście :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone