Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2012 11:10

Iwona75 napisał(a):Cudnie.....

Jeszcze tego dnia przeżyjemy ulewę - największą z wszystkich. Ale teraz już kolory Toskanii będą nam stale towarzyszyły. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2012 11:59

FUX napisał(a):Placyk podobny do tego w Monte Cassino, tylko bardziej kameralny.

Placyk, rzeczywiście, niewielki. Jego umiejętna zabudowa według projektu Bernardo Rosselino z Florencji traktowana jest jako wielkie osiągnięcie.

Z Monte Cassino pamiętam już niezbyt wiele - tak dawno tam byłem. A na teren klasztoru w ogóle mnie nie wpuszczono, mimo iż na krótkie spodnie włożyłem spódnicę. Zebrani wokół mnie Włosi dopingowali nowe wcielenie San Francesco, ale bramkarz okazał się nieugięty. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.06.2012 14:50

Franz napisał(a):
Obrazek

Jakoś w Waszej Toskanii lepsza pogoda niż u Kulek. :D

pzdr :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.06.2012 07:40

longtom napisał(a):Jakoś w Waszej Toskanii lepsza pogoda niż u Kulek. :D

... i za oknem ! :? 8)

pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.06.2012 08:28

longtom napisał(a):Jakoś w Waszej Toskanii lepsza pogoda niż u Kulek. :D

mariusz-w napisał(a):... i za oknem ! :? 8)

W końcu, po coś się jedzie do Włoch. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.06.2012 09:03

O I teraz wiem, że byliśmy w Cortonie !
Bo... W zeszłym roku Cortonę odwiedzalismy jakoś tak na końcu, i wstyd się przyznać, ale pod koniec pobytu, po odwiedzeniu kilku toskanskich małych miasteczek, miałam już poplątanie z pomieszaniem - i nie pamietałam "które było które" :wink: Właśnie z Cortoną miałam problem.

Na liście mam jeszcze jednego "podejrzanego" i czekam, aż w rozwoju akcji, którejś z forumowych relacji, zagadka zostanie rozwiązana :)

Pozdrawiam
:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.06.2012 10:15

Tymona napisał(a):O I teraz wiem, że byliśmy w Cortonie !
Bo... W zeszłym roku Cortonę odwiedzalismy jakoś tak na końcu, i wstyd się przyznać, ale pod koniec pobytu, po odwiedzeniu kilku toskanskich małych miasteczek, miałam już poplątanie z pomieszaniem - i nie pamietałam "które było które" :wink: Właśnie z Cortoną miałam problem.

Ja tak mam po każdym wyjeździe. :lol:
Dopiero potem w domu sobie porządkuję wspomnienia i wkładam do właściwych szufladek. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.06.2012 11:18

Ale poszufladkowanie idzie Ci znakomicie, a to co pokazujesz, zachęca do naśladownictwa :D . Tyle, że nie wszędzie dałabym radę za Tobą nadążyć... Z Toskanią może się to kiedyś udać :) , bo nie ma tam ekstremalych przewieszek i przepaści przyprawiających o zawrót głowy, a też jest pieknie. Na dodatek można tam dotrzeć autem, co przez wzgląd na moją drugą połowę nielubiejącą samolotów jeszcze bardziej ode mnie (a Kanarki czekają!), jest dużym plusem dla obrabia tego kierunku być może w niezbyt odległej przyszłości.

Pozdrawiami zwiedzam dalej, na zmianę u Kulek i u Was 8) .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.06.2012 14:06

dangol napisał(a):Na dodatek można tam dotrzeć autem, co przez wzgląd na moją drugą połowę nielubiejącą samolotów jeszcze bardziej ode mnie (a Kanarki czekają!), jest dużym plusem dla obrabia tego kierunku być może w niezbyt odległej przyszłości.

Niestety, do pewnych miejsc mogę dotrzeć tylko samolotem. Ale Wy... przecież możecie dopłynąć! ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.06.2012 16:31

No to chyba dopiero na emeryturze (a ta przesunęła się o kilka latek :wink: ), bo skąd wziąć t :roll: yle czasu na dopłynięcie? No i brzegów nie widać przez tyyyyyle dni, więc to nie dla mnie. Chyba że za tych lat kilkanaście uznam, że brzegów nie widzę, bo wzrok juz mam słabiuśki :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.06.2012 17:31

dangol napisał(a):No to chyba dopiero na emeryturze (a ta przesunęła się o kilka latek :wink: ), bo skąd wziąć t :roll: yle czasu na dopłynięcie? No i brzegów nie widać przez tyyyyyle dni, więc to nie dla mnie. Chyba że za tych lat kilkanaście uznam, że brzegów nie widzę, bo wzrok juz mam słabiuśki :wink:

Tiaa... żeby toto tak nie kołysalo, to i dla mnie byłoby interesujące na wodach, upstrzonych wyspami...

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 05.06.2012 20:51

Widzę, że modna zrobiła się ta Toskania ostatnio na forum.
Z radością nadrobię braki ...

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 00:14

Crayfish napisał(a):Widzę, że modna zrobiła się ta Toskania ostatnio na forum.

Zdobywana hurmem. ;)

Crayfish napisał(a):Z radością nadrobię braki ...

Cieszę się, że znowu jesteś. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 08:21

Głównym miejskim traktem dochodzimy do Porta al Prato i zaglądamy poza mury. Zawracamy bocznymi uliczkami, rzucając okiem na krajobrazy i docieramy ponownie pod katedrę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spędzamy chwilę na Piazza Pio II - maleńkim, ale pięknym placu - po czym zagłębiamy się w uliczki po północnej stronie miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 09:36

Obrazek

Mury, murami, ale wzrok, mimowolnie, tęsknie błądzi po pobliskich pagórkach ...

;)

Pozdrawiam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy: Toskania Liguria Piemont Aosta Citta dell'Arte - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone