elfik99 napisał(a):Piękne to trzecie zdjęcie!!!
Zawsze bacznie przyglądam się stropom i sklepieniom.
marze_na napisał(a):W TEJ informacji mapki dają za darmo .
Tiaaa... trzeba będzie ponownie pojechać...
Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99 napisał(a):Piękne to trzecie zdjęcie!!!
marze_na napisał(a):W TEJ informacji mapki dają za darmo .
Franz napisał(a):elfik99 napisał(a):A może wiesz co ta latarenka w ręce znaczy???
To nie latarenka, to ampułka z olejkiem.
walp napisał(a):Franz napisał(a):elfik99 napisał(a):A może wiesz co ta latarenka w ręce znaczy???
To nie latarenka, to ampułka z olejkiem.
Dokładnie.
elfik99, specjalnie dla Ciebie, jako bardzo dociekliwej osoby:
W ikonografii, święci przedstawiani są w otoczeniu rozmaitych symboli zwanymi atrybutami, czyli znakami rozpoznawczymi danej postaci. Częstym atrybutem Marii Magdaleny jest naczynie (ampułka) zawierające olejek, a to dlatego, że w jednym z fragmentów Pisma św. jest mowa o tym, że Maria wzięła drogocenny olejek i namaściła Jezusowi nogi*.
Na fresku w Arezzo, jest ponadto zastosowane charakterystyczne użycie światła, dzięki czemu naczynie wygląda jak lampion będący źródłem światła, a to z kolei ma podkreślać fakt, że była ona wg Pisma, pierwszym świadkiem zmartwychwstania.
*) Chyba z Ewangelii Jana, ale nie jestem pewien. Na pewno szybko znajdziesz.
elfik99 napisał(a):walp napisał(a):Na fresku w Arezzo, jest ponadto zastosowane charakterystyczne użycie światła, dzięki czemu naczynie wygląda jak lampion będący źródłem światła, a to z kolei ma podkreślać fakt, że była ona wg Pisma, pierwszym świadkiem zmartwychwstania.
O olejku wiem, tylko ta ampułka ma kształt latarenki i do tego tak jakoś świeci i dlatego nie wiedziałam o co chodzi.....
walp napisał(a):elfik99, specjalnie dla Ciebie, jako bardzo dociekliwej osoby