Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

....Toskania....

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Torac
Cromaniak
....Toskania....

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.05.2012 20:41

TYCH FOTEK MI FOTOSIK NIE SKASUJE :D

Obrazek
Witajcie.
...Ale ciężko się pisze...:cry:
Może z czasem się wyrobię :twisted:
Mam wrażenie, że to szok po weekendowy.
Problem nr 1 - brak koncepcji na tytuł relacji.... pomożecie :?: Będę zobowiązany :!:
OK . Poszły konie po betonie.
Toracowa klasyfikacja:
"kopara opada" - coś niepowtarzalnego, wywołującego dreszcze, śmietanka, a może nawet śmietana podróży - przyłożyć do CRO to: 2 miejsca -.... wszyscy wiedzą :!:

"rarytas" - cóż, może zilustruje dowcipem:

Pan pyta dzieci:
- Wiecie co to jest rarytas?
- Tak wiemy
Małgosia: mandarynki i banany
Grześ: chleb z masłem i z szynką
Jaś: tyłeczek 18-to latki
Pan: przyjdź jutro z tatą Jasiu.
Nazajutrz przychodzi Jasio i siada w ostatniej ławce.
- Czemu nie przyszedłeś z tatą?
- Tata mówi, że jeśli tyłeczek 18-latki nie jest dla pana rarytasem to pan jest pedał i mam się od pana trzymać z daleka.

"Super" - wiadomo

Facet "po wszystkim" pyta "jak było ?" a odpowiedź brzmi: spoko tzn, że
"dupy nie urywa"

"kanał" dla jednego miejsca, nie warto definiować

Obrazek
chcąc nie chcąc, muszę oceniać . Cóż, można się nie zgodzić, a polemizować - zapraszam :D

Spis treści:
Ostatnio edytowano 10.04.2015 01:46 przez Torac, łącznie edytowano 4 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.05.2012 21:31

1/
1 dzień
a/ Sorano :
Obrazek
b/ Pitigliano :
Obrazek
c/ Montalcino :

Obrazek

2/
2 dzień
a/ Cortona :
Obrazek
b/ Arezzo :
Obrazek
c/ Montepulciano :

Obrazek

3/
3 dzień
a/ Pienza
Obrazek
b/ Siena
Obrazek
4/
4 dzień
a/ San Gimignano:
Obrazek
b/ Volterra:
Obrazek
c/ morze :!: :
Obrazek

CDN
Ostatnio edytowano 15.12.2012 22:15 przez Torac, łącznie edytowano 7 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.05.2012 21:40

5/
5 dzień Florencja :
Obrazek
6/ dziwna kategoria - schody:
Obrazek

7/ trochę normalniejsza -uliczki:
Obrazek

8/ aleje drzew - coś dla nielicznej, ale silnej frakcji dendrologów:
Obrazek
9/ kościoły i kościółki - poważny mecenas sztuki średniowiecznej i odrodzeniowej:
Obrazek
10/ widoczki toskańskie - kategoria u mnie wąska, niszowa - nie będę się kompromitował sztuką fotograficzną . Parę dni temu olśniło mnie że mój telefon robi lepsze zdjęcia od aparatu. :evil:
i tym urządzenie zrobiłem więcej zdjęć - a aparat nie zaczął dzwonić... :cry:
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 20:54 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 05.05.2012 22:33

Brawo!!!! Daj wiecej! :papa:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.05.2012 23:41

a i 11/ kategoria pt. osobliwości
np:
Obrazek

12/ coś, nie coś o Verghereto, rodzinie Landini i Fattoria delle Ginestre;
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 20:55 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.05.2012 00:06

Pomimo, że byłem pierwszy raz mogę pokusić się o parę "mądrości" ludowych na temat regionu i nie tylko:

1/ Warto się pogubić, ja gubiłem się często. Nie warto gubić się po zmroku, zdarzyło mi się.
2/ Lepiej jeździć na paliwie innym niż PB i ON - kombinujcie , kombinujcie...
3/ rozmowa z Włochem po angielsku jest zjawiskiem rzadkim. Nie dajcie się zmylić pierwszym słowom w języku Szekspira, potem na pewno zaleje Was "makaronizm"
4/ odróbcie zadanie domowe na temat parkingów w Toskanii. W Sienie wyskoczył snopek siana z sandałów autora relacji.

Warto również obalić mity, że Toskania:
1/ jest droga
2/ Jest daleko

Sz.kolegę P. proszę w maju (na początku maja , w pierwszej połowie maja) o nie usuwanie postów - zaczynam się podejrzewać o halucynacje.
Ostatnio edytowano 06.05.2012 10:04 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.05.2012 00:37

Nie wiem, od kiedy chciałem odwiedzić Toskanię. Daaaaawno. Ale musiałem głośniej o tym mówić, bo jakieś parę miesięcy temu dostałem od żony przewodnik. Jakoś tak go czytając kompletnie sfiksowałem na punkcie tej krainy.

Zbliżał się długi weekend, a żona skreślała moje genialne projekty weekendowe. Ostatnim była wycieczka autokarowa do Toskanii....

Jasna cholera, ale przynudzam, porażka.
Jedziemy do tej:

Obrazek

Toskanii.
Pierwsze 3 noclegi miałem zarezerwowane w hotelu Elena w Chianciano Terme:
Obrazek
Elena
I oprócz tego, że był czysty, miał przestronne pokoje, to również był niedrogi : 25E/os ze śniadaniami, dobrze zlokalizowany dla tych co chcą się poszwędać po pd. Toskanii.
Ostatnio edytowano 06.10.2012 20:57 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.05.2012 00:41

Cały wypad to 3700 km, 5 dni zwiedzania i 2 na tranzyt- powaga, został jedynie cień człowieka:
Obrazek
:D

Złoto dla mojej żony, która ma naturę stacjonarną, a podołała wyprawie.
Ostatnio edytowano 06.10.2012 20:57 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.05.2012 01:11

Sorano - rarytas.
W planach Sorano widniało jako pozycja dodatkowa. Nie spodziewałem się, że zobaczę coś z listy rozszerzonej.
Ale potrzeba znalezienia gazu , nie tego łupkowego, ale już wydobytego - LPG
spowodowała, że pokierowałem się na południe. Na autostradzie się zagalopowałem i znalazłem się w Umbrii:
co prawda "bunkrów tam nie było, ale też było fajnie"
Orvieto:
Obrazek
Przemierzając toskańskie i umbryjskie prowincje, dostałem się do Sorano. Ludzi mało. Bezpłatny parking nie zapowiada szału.Jakoś cicho, czytam, że twierdza Orsinich
Obrazek
(jakieś szychy, bo w Potigliano też o nich głośno) to chodu. Zaglądam, pstrykam fotki i już się szykuję do pierwszej włoskiej kawki (na stacji nie liczę, kupiłem 3, żeby dostać taką jaką chciałem) i przemyka mi jakiś sympatyczny widok . Zaciągam żonę na dłuższy spacerek:
Obrazek
Obrazek
Po spenetrowaniu każdej uliczki (lub prawie każdej)
Obrazek
Obrazek
Wypiliśmy kawkę i udaliśmy się do Pitigliano. Mogę odrobinę konfabulować, bo nie pamiętam, czy ta droga była przed Pitigliano, czy za, ale to detal:
Obrazek
Ostatnio edytowano 19.03.2013 17:43 przez Torac, łącznie edytowano 4 razy
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 06.05.2012 03:08

Chyba jeszcze nie koniec.
Pierwszy.
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 06.05.2012 04:56

Torac to koniec :?: a gdzie Pisa :?: wstawaj i do pisania :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.05.2012 07:48

Witajcie
z kat. osobliwości:
Gość wyjechał laski wyrywać:
Obrazek
kamil1929 napisał(a):Torac to koniec :?: a gdzie Pisa :?: wstawaj i do pisania :wink:

Jestem!
Przykro mi bardzo, Pizy nie będzie (w przynajmniej w tej relacji , podczas tego pobytu), ale w 2 dniu będzie bardzo wypasiona Pizza.
To dopiero początek :!:
Ps. W czwartym dniu musiałem zdecydować z czego muszę zrezygnować i konsultując się z Sabriną Landini (gospodyni) i Bawarczykiem - poliglotą, padło na Pizę; nie będzie też Lukki (straszna historia). Cóż, wypad miał surowe ramy czasowe.

mireks napisał(a):Chyba jeszcze nie koniec.
Pierwszy.

To dopiero początek :!:
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:00 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.05.2012 08:21

Pewnie się mnie tu spodziewałeś :wink:

Będę robić notatki, bo widzę dużo miejsc, których nie zobaczyłam :roll:
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 06.05.2012 09:00

No i proszę, kolejna relacja z Toskanii. Szczujecie, oj szczujecie :D
Piszesz Torac, że niedrogo było. Jakbyś mógł podawaj ceny parkingów, paliwa, jedzonka, noclegów itd.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.05.2012 09:03

mysza73 napisał(a):Pewnie się mnie tu spodziewałeś :wink:

Miałem nadzieję, że wstąpisz :D

mysza73 napisał(a):Będę robić notatki, bo widzę dużo miejsc, których nie zobaczyłam :roll:

wyjazd nieco profanacyjny , ale frycowe trzeba zapłacić. Najbardziej mi żal Sieny- deszcz nas wygonił :cry: na szczęście byliśmy na Piazza del Campo i w katedrze.
....i Florencji - brak ogrodów Boboli i muzeum katedralnego i galerii Ufizzi (mega kolejki- nie przyszło mi do głowy zarezerwować wejście)

Ok , ale jedziemy do PITIGLIANO - kopara opada :D
z zewnątrz:
Obrazek
i wewnątrz:
(coś mi fotki sfiksowały)
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:01 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

....Toskania....
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies