Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

....Toskania....

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.05.2012 19:33

bonar napisał(a):Witam i mnie nie mogło tutaj zabraknąć.
Moje toskańskie wspomnienia z 2009 roku częściowo pokrywają się z Twoimi.
Wejdę w "słowo", jednak nie dysponuję czasem.
pozdrav

Witaj!
to zapraszam do Volterry i szybciutko na włoski piaseczek....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.05.2012 20:19

Droga San Gimignano - Volterra z uwagi, że bardzo kręta powodowała u mojej drugiej połówki mocne psychiczne napięcia.
Nie będę prał na forum rodzinnych brudów (nie wiem co na to regulamin) ale nadmienię że zostałem obrzucony..... przewodnikiem, który ucierpiał na tym zdarzeniu.
Jako, że od jakiś 2-3 dni traktowałem go jak relikwia, smutek mnie ogarnął i w takim oto nastroju zwiedzałem Volterrę.

Okolice Volterry bardzo kuszą - to jest dla mnie krajobrazowa kwintesencja Toskanii:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę przyznać, uliczki bardzo klimatyczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:29 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.05.2012 06:27

Torac napisał(a):Droga San Gimignano - Volterra z uwagi, że bardzo kręta powodowała u mojej drugiej połówki mocne psychiczne napięcia.

Ta droga była super :wink: ,
mąż tylko narzekał, że go ręce bolą od kręcenia kierownicą :wink: .

Przez kilka dni była tu cisza :? , pomyślałam, że wróciłeś do Toskanii :P
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 07:16

mysza73 napisał(a):
Torac napisał(a):Droga San Gimignano - Volterra z uwagi, że bardzo kręta.....

Ta droga była super :wink: ,
mąż tylko narzekał, że go ręce bolą od kręcenia kierownicą :wink: .

Potwierdzam , łokcie miałem jakieś powykręcane.

mysza73 napisał(a):Przez kilka dni była tu cisza :? , pomyślałam, że wróciłeś do Toskanii :P

Ba, może to byłoby najlepsze rozwiązanie ... zostać parobkiem w Toskanii :D
Musiałem zlikwidować finansowe skutki wyjazdu (ale to małe mickey w porównaniu z tym, ile musiałem dopłacić skarbówce za 2011)

Zabawne jest to , z innej beczki będzie, że jak się ma zwrot to się czeka bodaj 60 lub 90 dni (dawno nie miałem)a jak się ma dopłatę to trzeba zapłacić natychmiast.

Parobek rolny w Toskanii pewnie takich problemów nie ma. :(

No to jeszcze na zamknięcie tematu Volterry
amfiteatr widoczny z murów miasta
Jako ciekawostka: rzymskie podatki- 1% i 3 % w czasach nadzwyczajnych. Minęło 2 tyś lat a stawki podskoczyły o jakieś 2000%.
prognozuje, że podatki w 4020r to 80% dochodów.

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:31 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.05.2012 07:26

Torac napisał(a):
mysza73 napisał(a):Przez kilka dni była tu cisza :? , pomyślałam, że wróciłeś do Toskanii :P

Ba, może to byłoby najlepsze rozwiązanie ... zostać parobkiem rolnym w Toskanii :D

To ja też mogę, np kozy pasać :P
Torac napisał(a):Musiałem zlikwidować finansowe skutki wyjazdu (ale to małe mickey w porównaniu z tym ile musiałem dopłacić skarbówce za 2011)

No to faktycznie mało przyjemne :(
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.05.2012 08:46

Z wielką przyjemnością oglądam Volterrę w promieniach słonecznych a wcześniej Pienzę. Twoja Pienza mnie rozczarowała. I tylko kilka zdjęć. Żadnego zachwytu i żadnej ekstazy. Nam się bardzo podobała z kilku powodów. Jednym z nich to ogromna ilość kwiatów. Cała Pienza jest nimi ozdobiona, niemal każde wejście do domu ma swoich strażników w postaci donic z kwitnącymi rododendronami i azaliami i przez to właśnie Pienza kojarzyła się nam z chorwackimi czy greckimi wąskimi uliczkami.

Tak sobie myślę, że szkoda że takie małe są Twoje zdjęcia. Szczególnie te widokowe. Nimi nie można się nie zachłysnąć i nie zachwycić. Torac, pewnie to dlatego że wybrałeś fotosika a ten właśnie takie mikro zdjęcia pokazuje. Jest na to rada. Wymaga to i od Ciebie wcześniejszej pracy - czyli wysyłania na fotosik fotek zmniejszonych do rozmiaru 800x600. Przy okazji zmniejszania możesz je wyostrzyć. Z linku który podaje fotosik usuwasz trzy literki "med" i zobaczysz swoje zdjęcia w rozmiarze 800x600 w relacji.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 20:12

Lidia K napisał(a): Twoja Pienza mnie rozczarowała. I tylko kilka zdjęć. Żadnego zachwytu i żadnej ekstazy. Nam się bardzo podobała z kilku powodów.

Nic podobnego , Pienza mi się bardzo podobała. Może ta podatkowa melancholia. oprócz kwiatów (w Montepulciano mi się flagi, maszty, sztandary rzuciły po oczach) i uliczek dodam:
- darmowy parking
- od strony drogi bez gramolenia się pod górę
- jedna barwa budynków
- super punkt widokowy
- świetne wino- z Pienzy poszło w pierwszej kolejności.
- całą val d'orcia rewelacyjna - jako mini region nr 1 w Toskanii

Lidia K napisał(a):Tak sobie myślę, że szkoda że takie małe są Twoje zdjęcia. Szczególnie te widokowe. Nimi nie można się nie zachłysnąć i nie zachwycić. Torac, pewnie to dlatego że wybrałeś fotosika a ten właśnie takie mikro zdjęcia pokazuje.

i jeszcze chce za to kapuchę....

Lidia K napisał(a): Jest na to rada. Wymaga to i od Ciebie wcześniejszej pracy - czyli wysyłania na fotosik fotek zmniejszonych do rozmiaru 800x600. Przy okazji zmniejszania możesz je wyostrzyć. Z linku który podaje fotosik usuwasz trzy literki "med" i zobaczysz swoje zdjęcia w rozmiarze 800x600 w relacji.

No to spróbujemy ale "jaki koń jest każdy widzi"
przypomnę, że to telefon.....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 20:21

Kończąc zwiedzać Volterrę zobaczyłem znak Cecina 44km i urodził się spontaniczny plan pomoczenia nóg w morzy Śródziemnym,
a może w morzu Liguryjskim :?:

zanim poeksperymentuję z nowym formatem, wstawię te, które już mam w fotosiku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:31 przez Torac, łącznie edytowano 2 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 20:32

Pierwsze miejsce z kategorii "kanał" pt. Marina di Cecina .
Co prawda o tej porze roku jeszcze dramatu nie ma, ale oczami wyobraźni powędrowałem na początek sierpnia i moje plecy zmroził dreszcz :x
widziałem tych wszystkich właścicieli nadmorskich knajp jak wyciągają setki.... a gdzie tam, widzę, tysiące leżaków, parasoli itp
tfu, tfu wracam do przyjemniejszych miejsc.
Powyżej fotki : gdzieś pomiędzy miejscowością Vada a Livorno ale bliżej Vada.

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:32 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 20:40

..... a cóż jesteśmy już razem 5 stron... za dużo czytelników się nie przewija....jedni i Ci fajni (sami)
zaprezentuję mieszankę:
osobliwości, ekshibicjonizmu i modernu plażowego 8O 8O 8O :

Ale pamiętaj, żeby je zobaczyć musisz :
a/ mieć zdrowe serce
b/ mieć ukończone 18 lat
c/ być bezpruderyjnym

* mimo wszystko oglądasz na własne ryzyko
Obrazek

d/ zapomniałem dodać: pozwolenie z parafii

poniżej trochę stonowane, żeby nie dostać 10 letniego bana :wink:

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.10.2012 21:32 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 24.05.2012 22:27

Torac co do Mariny di Cecina /chyba to się jakoś tak odmienia/ to spokojnie nie jest tak źle a przynajmniej nie było. Jest sporo wolnego piachu do zagospodarowania według własnych upodobań. A przynajmniej było kiedyś w lipcu kawałek temu. :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 22:37

LRobert napisał(a):Torac co do Mariny di Cecina /chyba to się jakoś tak odmienia/ to spokojnie nie jest tak źle a przynajmniej nie było. Jest sporo wolnego piachu do zagospodarowania według własnych upodobań. A przynajmniej było kiedyś w lipcu kawałek temu. :D

Coś mnie może, wtedy dopadło czarnowidztwo.:wink:

...ale nie podobał mi się granulat i kolor plaży. miasteczko -pachniało mi to jakoś Międzyzdrojami.
Jak już opanuję sztukę zmniejszania fotek to wrzucę do relacji piętę achillesową wybrzeża: Vada - "wzwyż"
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2012 22:55

Torac napisał(a):Droga San Gimignano - Volterra z uwagi, że bardzo kręta

Ja ją robiłem w przeciwną stronę. Może dlatego nie zauważyłem, żeby była nadzwyczaj kręta. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.05.2012 22:59

Franz napisał(a):
Torac napisał(a):Droga San Gimignano - Volterra z uwagi, że bardzo kręta

Ja ją robiłem w przeciwną stronę. Może dlatego nie zauważyłem, żeby była nadzwyczaj kręta. ;)

Rzeczywiście, w odwrotną stronę to zupełny luz :wink:
A na poważnie to był ostatni dzień kręcenia kółkiem , do Florencji udałem się pociągiem - tylko musiałem udać się na stację Signa - ale to jutro :D czyli ostatni dzień w Toskanii :cry:

Poniżej "zakała" wybrzeża -fabryka.
Cały czas podziwiałem poczucie smaku, piękna mieszkańców tej krainy a tu drugi kanał (Ok, kanalik)

To dziwne, jak bym był sołtysem okolicznych włości , zakupiłbym atlas dendrologiczny , wynalazł tam drzewo które rośnie najwyżej i jest dostosowane do nadmorskiego klimatu - posadziłbym cały rząd i ściągnął z oczu ten przykry widok dla 50% plażowej populacji.

wykorzystałem "zmniejszacz" i się udało. Ale jak ktoś mi podpowie prostszy sposób wykonania tego to walnę głośne:
"grazie mille"

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.05.2012 07:14

Torac napisał(a):Rzeczywiście, w odwrotną stronę to zupełny luz :wink:

Ściśle rzecz biorąc, ostatnich kilka kilometrów na południe od miasteczka robiłem w sumie trzykrotnie, jako że spaliśmy w pobliżu i podjeżdżaliśmy na by-night'a. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

....Toskania.... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone