Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

....Toskania....

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2013 08:13

Torac napisał(a):chcę taką średnio apetyczną przekąską - to jeszcze na dojeździe

Torac napisał(a):To już na inną eskapadę - południową !

Torac napisał(a):mega surowe ramy czasowe, chcemy zwiedzić wracając do domu , czyli po drodze

Rzeczywiście... nawet super mega surowe te ramy czasowe....
Teraz lepiej pojąłem założenia planu :)

Torac napisał(a):Czemu? Co prawda zwiedzałem Pienzę przedpołudniem, ale zupełnie nieświadomy :D

My też dość wcześnie rano i też nieświadomie, ale stwierdziliśmy, że taka pora jest najlepsza. Po prostu - te słynne widoki są na południe i południowy zachód, w związku z czym w środku dnia i po południu będą po prostu pod słońce :)
Torac napisał(a):napisz proszę gdzie :!:

Coś tam już wspominałem w naszej bałkańskiej relacji, ale sytuacja w miarę upływu czasu rozwija się dynamicznie i plan się ciut zmienił :)
Główne założenia są takie - na początek Padwa, Chioggia i Ravenna potem San Marino, w Marche - San Leo, Urbino, Macerata, Monte Conero, Ascoli Piceno. W Umbrii - Gubbio, Perugia, Asyż, Spello, Spoleto, Todi, Orvieto. W Lacjum - Lago di Bolsena i okolice, Viterbo, no i w Abruzji - L'Aquila i Teramo.
Oczywiscie wymieniłem tylko większe miejscowości, do mniejszych też z pewnością będziemy zaglądać, może nawet bardziej chętnie - kilka jest już w planie. Poza miastami mam zamiar odwiedzić jakiś ciekawostki przyrodnicze, zaglądnąć nad morze, no i tym razem odbyć 1 lub 2 górskie wycieczki, które mam już właściwie opracowane. Dokładniejszą trasę po w/w miejscach jeszcze sobie wymyślę, no i może wprowadzę jakieś zmiany... na razie gros czasu zabiera mi grecka relacja :)
Tym razem zamiast 9 dni, będziemy mieć do dyspozycji 14, tak więc myślę, że szanse na zrealizowanie zamierzeń będą większe niż rok temu :) .

To mówisz że się potem do Grecji wybierasz 8O , kierunek baaardzo słuszny :)
Kilku fachowców od niej tu jest... myślę, że na pewno znajdziesz odpowiedzi, albo podpowiedzi na te tematy :)

Pozdrawiam
marcinbb
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcinbb » 15.01.2013 14:07

Torac napisał(a):2013 plan - stacjonujemy 12 km poniżej Sieny

1/ Monteriggioni
Colle val d'elsa
Siena
2/ S.Galgano
Massa Marittima
San Gimignano
Certaldo
3/ Florencja
4/ Sant'Antimo
Arcidosso
Montepulciano
Pienza
5/ Pisa
Lucca

Do Twojego planu proponuje dodać obowiązkowo Cinqueterre/Riomaggiore kawałek za Luccą na zachęte obrazek
Obrazek

następnie Castiglione della Pescai.
Obrazek

A jeśli wystarczy czasu to Monte San Savino ( pewnie tam zjedziesz z autostrady w drodze do Sieny ) nieopodal za Arezzo, na forum wklejałem już zdjęcia z tego miasteczka.

Kilka podanych przez Ciebie miejscowości zainteresowało mnie więc pewnie skorzystam jako że będziemy "sąsiadami" ;)
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 15.01.2013 18:12

marcinbb napisał(a):
Do Twojego planu proponuje dodać obowiązkowo Cinqueterre/Riomaggiore kawałek za Luccą na zachęte obrazek
Obrazek

Bardzo interesujące :!: - jakaś tam chyba ważna przystań dla jachtów - toskański Hvar - gdzieś mi to już mignąło

marcinbb napisał(a): jako że będziemy "sąsiadami" ;)

Co masz na myśli :?: - jeśli zarezerwowałeś Giardino poprzez mój link to wisisz Brunello :wink:
marcinbb
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcinbb » 16.01.2013 09:04

Mówiąc o sąsiadach miałem na myśli że będziemy mieszkali jakieś 10km od siebie my zatrzymujemy się na 4-5 dni właśnie w Monte S. Savino, które położone jest około 12km na wsch od Sieny. A później udajemy się nad morze kawałek za Grosseto i tam pewnie kolejne 1,5tyg.

Odnośnie samej trasy powiedz którędy planujesz trasę z Wodzisławia to pewnie Brno -> Wiedeń -> Graz -> i dalej do Włoch. Ja planuje wystartować albo z Warszawy albo z Wrocławia a jeśli Wrocław to chyba Niemcy -> Monachium -> Innsbruk -> Włochy?
Trasa przez Niemcy wydaje się być porównywalna cenowo, jednak czasowo chyba znacznie szybciej ze względu na odcinki "no limit" choć na raz to chyba się nie da dojechać na miejsce - jak uważasz?

Nasz plan zwiedzania to raczej spontan ze względu na 1,5 roczną córkę więc optymistycznie zakładam:
Rimini, San Marino, Asyż, Pisa, Cinqueterre/Riomaggiore, Siena, no i to co tylko liznęło się więc Florencja, Arezzo + wybiorę coś z Twojej listy, a nad morzem to pewnie zwiedzanie rozpocznie i skończy się na zwiedzaniu plaży.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 16.01.2013 09:26

marcinbb napisał(a):Mówiąc o sąsiadach miałem na myśli że będziemy mieszkali jakieś 10km od siebie

rozumiem.trochę pokusa przygarnięcia Brunello się odezwała :!: :wink:

marcinbb napisał(a):Odnośnie samej trasy powiedz którędy planujesz trasę z Wodzisławia to pewnie Brno -> Wiedeń -> Graz -> i dalej do Włoch.

Dokładnie , Villach - Udine - Bolonia itd

marcinbb napisał(a): Ja planuje wystartować albo z Warszawy albo z Wrocławia a jeśli Wrocław to chyba Niemcy -> Monachium -> Innsbruk -> Włochy?
Trasa przez Niemcy wydaje się być porównywalna cenowo, jednak czasowo chyba znacznie szybciej ze względu na odcinki "no limit" choć na raz to chyba się nie da dojechać na miejsce - jak uważasz?

Trasa przez Niemcy wydaje się być :wink: najlepszym (i najtańszym) rozwiązaniem :!:

marcinbb napisał(a):Nasz plan zwiedzania ....
.......skończy się na zwiedzaniu plaży.

Ale to pewnie jedziesz w wakacje?
Dla malucha też atrakcja :!:
marcinbb
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcinbb » 16.01.2013 10:45

Aqua Parki pewnie zwiedzimy jednak na początek myślałem o tym zaraz obok Monte S. Savino jest tam taki trochę mniejszy. Jednak ten który proponujesz obok Folloniki wydaje się być ok ceny z 2012 jednak takie jak w całej Europie 20e/osoba.

Plan na wyjazd miał być długi weekend majowy jednak WizAir nie lata już do Forli, więc pozostała opcja samochodem i w wakacje choć czy to będzie czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień ciężko określić nie znamy jeszcze planu rezerwacji naszego "wakacyjnego" lokum.

Brunello... z tym to wrócę do Polski ;) , na początek muszę zawieźć zamówione rzeczy tam: naszą polską wodeczkę z trawką, kilogramy polskiej wędliny ze szczególnym naciskiem na boczek, a i jakieś euro-palete polskiego piwa. Boczek i polskie piwo traktowane jest jako towar wymienny. Prawie na równi z różnego rodzaju witaminami znanymi z polskich aptek tam kosztują majątek.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 16.01.2013 14:08

To barterek jednak trzyma się mocno :!:

A o co chodzi z tymi medykamentami :?:
Może zaproponuje Antonelli jakiś biznesik :wink:
marcinbb
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcinbb » 16.01.2013 15:54

medykamenty... wszelkiego rodzaju witaminy, zestawy witamin ( Jakieś Centrum, Spektrum czy inne flaszki dla seniorów ) we Włoszech kosztują krocie. Taniej wysłać/zawieźć z Polski niż kupować na miejscu - przerabiane wiele razy. Podobnie jak z niektórymi lekami tam recepta u nas bez.

Barterek powiadasz... jak przywiozłem 1l Żubrówki, to w zamian dostaliśmy klucze do 3 pokojowego mieszkania nad samym morzem na 2 tyg po sezonie ( wrzesień ). A że w tym roku mamy mieszkać w domu w sezonie to pewnie będę jechał załadowany po sam dach z niewielką przyczepką ;)
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 17.01.2013 00:17

zamawiał ktoś (rezerwował ) wejściówki do galerii Uffizich :?:
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 10.03.2013 14:45

Torac napisał(a):zamawiał ktoś (rezerwował ) wejściówki do galerii Uffizich :?:

podbiję pytanie, bo już się coraz goręcej robi - 51 ddw
rysiek_r74
Cromaniak

Postnapisał(a) rysiek_r74 » 12.03.2013 22:44

Torac napisał(a):
Torac napisał(a):zamawiał ktoś (rezerwował ) wejściówki do galerii Uffizich :?:

podbiję pytanie, bo już się coraz goręcej robi - 51 ddw

Będę we Florencji, ale raczej do galerii nie zawitam :(
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 13.03.2013 07:50

W Rzymie miałem wszystko porezerwowane łącznie z przewodnikami w języku polskim, więc kolejki żadne nas nie dotyczyły.
We Florencji wpuszczają, jak chcą. Po około 20-40min. kolejka wcale sie nie przesunęła, pomimo tego, że sporo osób wyszło.
Daliśmy na luz.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rafgrzeg » 13.03.2013 09:55

Torac napisał(a):2013 plan - stacjonujemy 12 km poniżej Sieny

1/ Monteriggioni
Colle val d'elsa
Siena
2/ S.Galgano
Massa Marittima
San Gimignano
Certaldo
3/ Florencja
4/ Sant'Antimo
Arcidosso
Montepulciano
Pienza
5/ Pisa
Lucca

sam się dziwię, że dopiero teraz na ten temat się natknąłem...
bo Toskania to jedno z moich ulubionych miejsc na ziemi...

ja obowiązkowo dorzuciłbym Region Chianti...nawet jeśli nie jesteś wielkim miłośnikiem wina, to i tak warto...
Zamki, zameczki, wille, winnice, cudowne krajobrazy - Toskania w najlepszej postaci...
bonar
Cromaniak

Postnapisał(a) bonar » 13.03.2013 10:44

-Siena - wiadomo, plac wachlarz robi wrażenie.
-San Gimignano - miasto Manhattan :) wieże robią wrażenie, na Piazza Della Cisterna tuż przy studni idealne miejsce na łyk kawy no i wino.
-Florencja - wiadomo, wejście do do galerii Uffizich odpuściliśmy.
-Montepulciano - dla smakoszy win, dobre wina :!:
-Pisa - wiadomo

By poznać co znaczy smak wina - Chianti obowiązkowo :)
Koniecznie zrobić zakup czerwonego wina z pod znaku "Czarnego koguta" :)
Załączniki:
Chianti.jpg
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 13.03.2013 11:48

No właśnie.....
Te Chianti mi jakoś nie podeszło 8O
może trzeba było więcej w nie zainwestować :P :?: a nie skromne 4-5E :D

Wolę Brunello lub te z okolic Montepulciano - "Nobile" jak się nie mylę :D

Ps. Ale wracając z Florencji postaram się "pogubić " i pojechać przez prowincję Chianti !
Ostatnio edytowano 13.03.2013 11:53 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

....Toskania.... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies