Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

....Toskania....

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.06.2012 08:07

Franz napisał(a):Pogodę we Florencji miałeś piękną. Ładne niebo przydaje uroku zdjęciom. U mnie było szaro-buro.

Pozdrawiam,
Wojtek

Oooooooooooooooo, Wojtek wrócił :P :lol: :lol: :lol:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 28.06.2012 08:07

Na Florencję trzeba by poświęcić z tydzień, mając wcześniej załatwione wstępy.
Jeśli chodzi o bilety, to wyjazdy zorganizowane są lepsze pod tym względem.
Do Uffizi biuro załatwia bilety kilka miesięcy wcześniej, a i to może trafić się tak jak nam - strajk generalny. W połowie zwiedzania dostaliśmy niedwuznaczną propozycję: sp...lać! Dobrze, że choć połowę zobaczyliśmy.
Ale w planie nie było ani Matki Boskiej Kwietnej, ani kopuły, ani baptysterium - na to by trzeba się na drugą wycieczkę zapisać (jest taka, uzupełniająca).

Ciągle się zastanawiam co lepsze. Indywidualne zwiedzanie czy zorganizowane.
Jedno i drugie ma swoje wady i zalety. Tak więc nie można chyba wskazać jednego, najlepszego.

Ogólnie niezadowolonym dedykuję jedną ulicę we Florencji:

Obrazek

Krzysztof
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 28.06.2012 08:13

Torac napisał(a):Florencja - nie wiem co napisać. Byłem jakieś 5 godzin i nie wiem co ma o tym wszystkim sądzić. No fajnie ale
zobaczyć tłuste kawałki renesansowej sztuki to trzeba:
a/ wejść do galerii Ufizzich- co nie jest łatwe
b/ zobaczyć wnętrze florenckiej katedry
c/ zwiedzić muzeum florenckiej katedry 8O
d/ zapukać do Baptysterium św. Jana

a,b,c,d - kolejki :!:
a kolejki wytrąciły mnie z nastroju do zwiedzania i cóż, odłożyłem do 2013 roku. Sabrina , nasza gospodyni pocieszyła mnie że kolejki we Florencji są
zawsze - zimą przylatują Japończycy :!:

Siena mnie rozwaliła a Florencja niekoniecznie - ale to ogólne spostrzeżenie - może "dorosnę" do Florencji :idea:

i tu jest pies najdokładniej pogrzebany!!!
ja też tak mam ... bronię Florencji, bo nie da się nie pochylić głowy przed tym, co miasto oferuje, natomiast my również ją spieprzyliśmy, będąc tam za krótko + z dziećmi + z nastaiwniem, że nam się po prostu nie chce stać 5 godzin do Uffizich, a potem następnych 5 godzin łazić po salach - wolę się w tym czasie z dzieciakami w basenie powygłupiać 8)

dlatego też w tym roku Florencjęświadomie odpuszczamy, a do Sieny wracamy - bo zdecydowanie fajniesze są miasteczka, które zwiedza sięz zewnątrz niż w środku - przynajmniej nam i latem :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 28.06.2012 08:15

kw napisał(a):Ogólnie niezadowolonym dedykuję jedną ulicę we Florencji:

Krzysztof

:D :D :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.06.2012 08:45

Krystof napisał(a):
Torac napisał(a):Florencja - nie wiem co napisać. Byłem jakieś 5 godzin i nie wiem co ma o tym wszystkim sądzić. No fajnie ale
zobaczyć tłuste kawałki renesansowej sztuki to trzeba:
a/ wejść do galerii Ufizzich- co nie jest łatwe
b/ zobaczyć wnętrze florenckiej katedry
c/ zwiedzić muzeum florenckiej katedry 8O
d/ zapukać do Baptysterium św. Jana

a,b,c,d - kolejki :!:
a kolejki wytrąciły mnie z nastroju do zwiedzania i cóż, odłożyłem do 2013 roku. Sabrina , nasza gospodyni pocieszyła mnie że kolejki we Florencji są
zawsze - zimą przylatują Japończycy :!:

Siena mnie rozwaliła a Florencja niekoniecznie - ale to ogólne spostrzeżenie - może "dorosnę" do Florencji :idea:

i tu jest pies najdokładniej pogrzebany!!!
ja też tak mam ... bronię Florencji, bo nie da się nie pochylić głowy przed tym, co miasto oferuje, natomiast my również ją spieprzyliśmy, będąc tam za krótko + z dziećmi + z nastaiwniem, że nam się po prostu nie chce stać 5 godzin do Uffizich, a potem następnych 5 godzin łazić po salach - wolę się w tym czasie z dzieciakami w basenie powygłupiać 8)

dlatego też w tym roku Florencję świadomie odpuszczamy, a do Sieny wracamy - bo zdecydowanie fajniejsze są miasteczka, które zwiedza się z zewnątrz niż w środku - przynajmniej nam i latem :D

Zgadzam się, że szkoda czasu na wystawanie w kolejkach, no i gdy i tak nie można robić zdjęć to tym bardziej potem pozostanie tylko w pamięci wrażenie a nie to co się widziało.
A z góry, nie dało się? Wieża jest z tego co przeczytałam dostępna po przejściu 414 schodków. Nie wiem ile ma ale wygląda na mniej niż 100 m. :)

kw napisał(a):Ciągle się zastanawiam co lepsze. Indywidualne zwiedzanie czy zorganizowane.
Jedno i drugie ma swoje wady i zalety. Tak więc nie można chyba wskazać jednego, najlepszego.

Myśmy już ten dylemat rozwiązali. Wiemy, że nie wszędzie będziemy, że nie wszystko zobaczymy, że za mało czasu jest zawsze a planów mamy na kilka następnych lat.
Wybraliśmy indywidualne zwiedzanie i swobodne przemieszczanie się. Fakt, nikt nam niczego na talerz nie poda i nie trafimy we wszystkie popularne wycieczkowe miejsca, np specjalne sklepy no i omija nas ciekawy komentarz przewodnika i imprezy integracyjne.
No ale za to możemy być w turystycznych ciekawych miejscach ile chcemy, obejść je z każdej strony, trafić też w te mało znane i niedostępne z wycieczką autokarową.
Niestety albo stety musimy się do wyjazdu przygotować pod każdym względem: auto, jedzenie, przygotowanie trasy, zdobycie kilku przewodników i przeczytanie chociaż pobieżne, przeszukiwanie internetu pod kątem naszych potrzeb.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.10.2012 21:40

Poczułem się niczym Gates , Jobs czy Zuckerberg.
Powywalałem wszędzie "med" i mi fotki urosły :!: :D :papa:

Ps. Tak , wiem - podpowiadaliście, ale mnie proszę - łopatą !
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.10.2012 09:16

Ta relacja to chyba nie jest dokończona :? :roll: :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.12.2012 22:07

mysza73 napisał(a):Ta relacja to chyba nie jest dokończona :? :roll: :wink:

Dokończona i niedokończona...
resztę pozwolę sobie dopisać w 2013 roku (również weekend majowy)
Milczałem długo bo mocno koncentrowałem się na załatwianie wyjazdu- nie chciałem zapeszyć.
Wczoraj ustaliłem finalnie szczegóły naszego zakwaterowania - 12 km na pd od Sieny - ok 18 osób - 2 busy
Obiecuję będą lepsze zdjęcia i stare miejsca i nowe...
Bardzo się cieszę .
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 28.12.2012 19:38

Torac napisał(a):Milczałem długo bo mocno koncentrowałem się na załatwianie wyjazdu- nie chciałem zapeszyć.
Wczoraj ustaliłem finalnie szczegóły naszego zakwaterowania - 12 km na pd od Sieny - ok 18 osób - 2 busy

Jak już załatwione to możesz zdradzić szczegóły gdzie ten nocleg?
Też szukam czegoś na majówkę w Toskanii.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 28.12.2012 23:22

rysiek_r74 napisał(a):Jak już załatwione to możesz zdradzić szczegóły gdzie ten nocleg?
Też szukam czegoś na majówkę w Toskanii.

http://www.podereilmoro.com/pages_eng/agriturismo.html

Zajmuję 3 apartamenty typu casale.Wiem że wolne jeszcze są : Giardino
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 31.12.2012 09:02

Dzięki.
Będę próbował.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.01.2013 01:59

Hej czytelnicy, fachowcy od Toskanii :!:
Z uwagi, że mam jakieś 106 ddw :wink: proszę o pomoc w układaniu planu na wyjazd - jakiś szkic jest ale proszę o recenzje.
Dla przypomnienia podam co zobaczyłem w 2012 - część powtórzę z 3 powodów: było super, zabieram ekipę, nie precyzyjnie pozwiedzałem.
*- tym symbolem pozwolę sobie odznaczyć moje odczucia, żeby recenzent poznał moje preferencje
1/ 2/ 3/ 4/... dni w Toskanii
Wszystkim za uwagi z góry dziękuję :!:
2012
1/ Sorano ***
Pitigliano ****
Montalcino **
2/ Arezzo ****
Cortona **
Montepulciano ****
3/ Pienza ****
Siena *****
4/ San Gimignano *****
Volterra **
5/ Florencja ***
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.01.2013 02:10

2013 plan - stacjonujemy 12 km poniżej Sieny

1/ Monteriggioni
Colle val d'elsa
Siena
2/ S.Galgano
Massa Marittima
San Gimignano
Certaldo
3/ Florencja
4/ Sant'Antimo
Arcidosso
Montepulciano
Pienza
5/ Pisa
Lucca
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.01.2013 16:54

Fachowiec ze mnie żaden, ale tak mi na myśl przyszło....

Pomyśl, czy nie dałoby rady zastapić Colle di val d'Elsa i Monteriggioni czymś innym, np Arezzo, albo Volterrą. Jak dla mnie oba te miasteczka nie były jakoś mocno powalające :roll: . A może Asyż? daleko bo ok 100 km, ale droga prosta i wydaje się dobra.
To raz, a dwa, Lukka i Pisa w jeden dzień oczywiście są do zrobienia, nawet z dość dalekiej odległości, ale będzie to mocno męczące :) .
No i jak Pienza, to najlepiej sporo przed południem :cool:

Pozdrav

PS My w tym czasie też Italia, ale trochę bardziej na wschód i na południe :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.01.2013 23:43

kulka53 napisał(a):Pomyśl, czy nie dałoby rady zastapić Colle di val d'Elsa i Monteriggioni czymś innym, np Arezzo, albo Volterrą. .

chcę taką średnio apetyczną przekąską - to jeszcze na dojeździe - będziemy w Toskanii okolo 8,00 rano a wejść do apart. będziemy mogli o 11.00-12.00.

kulka53 napisał(a):A może Asyż? daleko bo ok 100 km, ale droga prosta i wydaje się dobra.

To już na inną eskapadę - południową !

kulka53 napisał(a):To raz, a dwa, Lukka i Pisa w jeden dzień oczywiście są do zrobienia, nawet z dość dalekiej odległości, ale będzie to mocno męczące :) .

Cóż, mega surowe ramy czasowe, chcemy zwiedzić wracając do domu , czyli po drodze

kulka53 napisał(a):No i jak Pienza, to najlepiej sporo przed południem :cool:

Czemu? Co prawda zwiedzałem Pienzę przedpołudniem, ale zupełnie nieświadomy :D

kulka53 napisał(a):PS My w tym czasie też Italia, ale trochę bardziej na wschód i na południe :)

Nie będę strzelał , napisz proszę gdzie :!:

PS. Nie zadręczam szczególnie pytaniami, bo będę w czerwcu miał wieleeeee pytań na tematy bałkańskie :)
BiH, MN , GR :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

....Toskania.... - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone