Zgodnie z obietnicą, trochę wnętrz.
Niektóre zdjęcia niedoświetlone i wyciągane trochę "na siłę", ale nie bijcie
Katedra w Sienie
Katedra góruje nad miastem i jest identyfikowana głównie przez charakterystyczną paskowaną wieżę.
Patrząc na samą fasadę musimy się dłużej zastanowić, gdzie to było.
Wnętrze w rzeczywistości jest raczej mroczne, ale rozjaśniłem zdjęcia aby pokazać szczegóły. Patrząc na pierwsze zdjęcie nia ma już wątpliwości - takie kolumny z pasów czarnego i białego marmuru są na pewno w Sienie.
Patrząc w górę zauważamy, że śledzą nas głowy kilkudziesięciu papieży.
Kopuła jest często fotografowana, ja też nie mogłem się powstrzymać.
Na dłuższą chwilę uwagi zasługuje ambona wykonawstwa Nicola Pisano.
Jak porównamy ją z amboną w baptysterium w Pizie (wcześniejsze dzieło tego samego twórcy), zobaczymy że i forma jest bogatsza i postaci bardziej dynamiczne.
Pierwsze zdjęcie to ambona w Pizie. Drugie wziąłem z Wikipedii, trzecie moje.
Patrząc w lewo widzimy piękny ołtarz Matki Boskiej Karmiącej, a nieco dalej - wejście do biblioteki Piccolomini.
Będąc w katedrze nie wolno opuścić wejścia do biblioteki!
Piccolomini to nazwisko rodowe papieża Piusa II i przybrane jego siostrzeńca Piusa III. Na zamówienie papieża Piusa III rozpoczął pracę nad dekoracją biblioteki artysta Pinturicchio, a pomagał mu młody Rafael Santi. Zbiór przepięknie iluminowanych manuskryptów, a głownie freski przedstawiające sceny z życia obu papieży są główną atrakcją tego miejsca.
Na koniec refleksja nad sprawami życia doczesnego. Ten dzień był naprawdę ważny dla świata.
Ciąg dalszy... będzie